Какво трябва да научи ПСЖ от триумфа на Манчестър Сити в Шампионската лига?


Какво трябва да научи ПСЖ от триумфа на Манчестър Сити в Шампионската лига?
Снимка: GettyImages

2496 0

Манчестър Сити спечели Шампионска лига за първи път благодарение на победата с 1:0 над Интер в Истанбул. Така "гражданите" успяха да изпреварят Пари Сен Жермен с дългосрочната си цел да завладеят най-престижното клубно състезание в Европа.

И Манчестър Сити, и ПСЖ очертаха спечелването на Шампионска лига като крайната си цел за последните няколко сезона, след като доминираха в съответните си местни лиги.

Английският тим спечели пет от последните шест титли във Висшата лига, докато ПСЖ не успя да спечели короната на Лига 1 само два пъти от 2013 г. насам. След неуспешен последен опит през 2021 г. Ман Сити най-накрая успя да завладее Европа за първи път през уикенда.

А от другата страна, ПСЖ изглежда е в безпорядък след поредния лош сезон в състезанието. Затова в следващите редове ще разгледаме нещата, които трябва да се променят, за да може парижани да последват съдбата на Сити.

Балансиран отбор

ПСЖ има състав, пълен със звезди, но такъв, който не е балансиран, А това прави опитите на клуба да завладее Европа още по-предизвикателни. Парижани похарчиха значителни суми, за да доведат играчи от световна класа като Лионел Меси, Неймар, Килиан Мбапе и Серхио Рамос, но все пак се нуждае от по-задълбочено качество.

Пеп Гуардиола беше похвален за тактическия си гений в създаването на чудовищен отбор на Ман Сити, като разчита на качествени играчи на всяка една позиция.  Пейката на "гражданите" е толкова добра, колкото и първият им отбор. Това се видя и във финала на Шампионска лига, когато контузеният Кевин Де Бройне беше заменен от Фил Фодън, докато Кайл Уокър беше резерва. При ПСЖ обаче изглежда, че първият отбор има голяма част от качеството, докато резервната скамейка се състои от средно ниво играчи.

Намирането на треньор от световна класа

Най-малко седем души бяха назначавани за мениджъри на гигантите от Лига 1 от 2012 г. насам - когато клубът започна истинския натиск да спечели Шампионска лига.

Мениджъри с най-висок рейтинг като Карло Анчелоти, Унай Емери, Томас Тухел и Маурисио Почетино управляваха за кратко във френската столица, но бяха освободени, след като не успяха да спечелят европейската корона.

Според Goal, последният мениджър на ПСЖ, Кристоф Галтие също ще напусне след само един сезон начело. Твърди се, че клубът търси нов наставник. Междувременно Ман Сити остана с Гуардиола в продължение на шест сезона, въпреки предишния му неуспех да спечели трофея.

Феновете да се превърнат поддръжници на тима

Този сезон ПСЖ беше измъчван от твърде много разсейвания от своите ултраси, като някои играчи - главно Меси - бяха освирквани. Според Marca стотици фенове се появиха с мегафони, сигнални ракети и транспаранти в централата на клуба, призовавайки аржентинеца и Неймар да напуснат.

За Манчестър Сити няма такъв проблем, тъй като техните фенове останаха и през трудни моменти и подкрепяха своя отбор. Докато феновете на ПСЖ винаги търсят изкупителни жертви, когато отборът не успява да се представи на ниво.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички