Боби Михайлов - от чадъра на Батето до футболния феодализъм


Боби Михайлов - от чадъра на Батето до футболния феодализъм

15099 0

Дали гледахме фантастичен филм на студио Марвел, или е факт? Президентът на БФС Борислав Михайлов подаде оставка! Нещо, напълно немислимо само допреди няколко дни. Да, оставката бе поискана от възможно най-високото място, но тя бе дадена. Експлозията на газовата бутилка, наречена български футбол, очевидно бе история с предизвестен край. Не бяха ясни само денят и мястото на действието.

И африканските диктатори завидяха на управлението на Михайлов

Ако говорим за един наистина футболен тоталитаризъм, управлението на Борислав Михайлов е христоматиен пример за това. Няма шега - цели 14 години бившият вратар на националния ни отбор седя на трона на този спорт у нас.

Ето сравнения, които подсказват твърде сериозното постижение. Всъщност коя е светата троица на футболните властници у нас. Номер три - Недялко Донски, управлявал БФС от 1972-1980 година. Номер две - Иван Славков, властвал десет години - от 1995 - 2005. И безсопрният номер едно Борислав Михайлов - от 2005-2019 година. Не е шега и приказката, че дори и африканските диктатори са завиждали на подобно управленско дълголетие.

Нормално е кариерата на Михайлов във футболната власт да е белязана с успехи и с провали. Не говорим само за момента, защото сега ситуцията вече е екстремна.

Пет години Боби бе подготвян за властта

През лятото на 2000 година Боби Михайлов тръгна на уроци. Четири години след края на кариерата си рекордьорът по участия в българския национален отбор избира ново поприще - спортната администрация. Той започва от А и Б обучението си в детайлите на управлението. За целта Боби посещава всяка седмица своеобразни частни уроци при едни от най-вещите български специалисти по администрация на спорта. Там той набляга на детайлите в изработването и спазването на нормативните документи.

Целта е един ден Михайлов да наследи компетентно Иван Славков като президент на Българския футболен съюз. Боби е част от неформалния приятелски кръг, който се ползва с голямо уважение от управляващите.

Заедно с Николай Илиев и Стефка Костадинова са гости на всички сбирки със спортни деятели, организирани или от кмета Стефан Софиянски, или от министъра без портфейл Александър Праматарски, или от президента Петър Стоянов.

За чадъра на Иван Славков

Даже във футболните среди се пускаха шеги, че героят от САЩ'94 често е държал чадъра на президента на БФС Иван Славков. Не само в рамките на етикецията, но и като възможност за още по-близко позициониране до властта.

В крайна сметка, точно преди 14 години, през октомври 2005-а Борислав Михайлов сваля именно Батето от футболния ни трон по време на Конгреса. Това е и нещо като преврат, осъществен от групата на четвъртите в света.

Трите големи гафа на Борислав Михайлов

За да се управлява дълго, се иска талант, усет, леден ум, дипломация. Няма съмнение, че бившият вратар притежава тези качества. Те обаче насочиха положителната си енергия единствено към неговото лично оцеляване. Благодарение на тях Боби Михайлов седна и на масата на аристократите в европейския футбол, влизайки в Изпълкома на УЕФА.

За българския футбол царуването на Михайлов едва ли има някаква особена полза. Крайният му резултат е нито едно класиране на националния ни отбор на голям форум, корупция във футбола и празни стадиони.

Дългогодишното управление на Михайлов бе белязано от три сериозни грешки.

1. Превръщането на Изпълкома на БФС във феодално имение. Там бяха набутани почти всички босове на най-влиятелните ни футболни клубове, което предполагаше натиск, хващане на съдии борба за влияние и израждане на пъвнеството. Примери - много и известни, няма да ни стигне да пишем цял ден.

2.Телевизионните права - друга изключително важна сфера, където Михайлов сбърка. Първо - нашият шампионат акумулираше едва 6 млн.лева от тв права - скандално малко! За сравнение, в съседна Румъния цифрата е 33 милиона.

Освен това, Борислав Михайлов тук допусна и драстичен конфликт на интереси. Стигна се до абсурдът собственик на клуб да държи телевизионните права на първенството! И средствата на останалите клубове да зависят от него.

Я си представете, например, във Висшата лига на Англия Роман Абрамович да изкупи правата за излъчване... Звучи толкова абсурдно, че там няма да го приемат и като виц.

3. Грандиозният скандал, в който Михайлов се забърка с Христо Стоичков. Това стана преди 7 години, тогава Ицо беше треньор на Литекс.

"Чаках ги достатъчно време да се наиграят. За тенденцията, която имат и си мислят, че са всичко в българския футбол, за подигравката с българския футбол, с всички момчета, с треньори, с ръководители, публика. То вече е ясно и точно какво става по българските терени. Защо ги няма феновете, защо има скандали, защо мачове не се играят. Това е ясно и точно, красноречива казва, че те нямат място и по-точно този, който ги води.

Задавам му три въпроса - Първият – дали той като президент е участвал в манипулирани резултати на националния отбор. Втори – участвал ли е в тото схеми на българското футболно първенство. Трети – участвал ли е в нареждане на съдийски групи и правил ли е натиск върху съдиите за определени мачове. Той или шефът на съдиите", каза тогава разпалено Стоичков.

Ето, че и днес, седем години по-късно, тези въпроси висят със сериозна сила. Сега обаче по-важното е какво ще се случи на Изпълкома в петък. Дали БФС ще опита да симулира промени и дали отново ще показва, че е държава в държавата.

АВТОР: Владислав КОЛЕВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички