Денят настъпи: БФС решава съдбата на Михайлов и Балъков


Денят настъпи: БФС решава съдбата на Михайлов и Балъков
Снимка: БГНЕС

1961 0

В петък следобед ще се проведе заседание на Изпълкома на Българския футболен съюз, на което ще бъдат взети изключително важни решения за бъдещето на родния футбол. На заседанието ще бъде обсъдена оставката на президента Борислав Михайлов. Ако Изпълкомът гласува оставката на бившия вратар, неговият пост трябва да бъде зает от някой от вицепрезидентите.

Тъй като Йордан Лечков е кандидат за кмет на Сливен, той няма право да оглави съюза. Другият вицепрезидент Атанас Фурнаджиев също подаде оставка и Михаил Касабов става фаворит да застане начело на организацията до насрочването на нов конгрес. Само два часа по-късно обаче Касабов категорично заяви, че ако бъде избран за президент на БФС, незабавно ще свика конгрес и ще се оттегли.

Така на практика се появява вариант да бъде свикан извънреден конгрес, на който да бъде избрана личност извън Изпълкома. До този вариант може да се стигне, ако на заседанието бъде прието такова решение или ако една трета от футболните клубове го поискат.

На събранието ще бъде изслушан и отчет за свършеното от националния селекционер Красимир Балъков. Според различни източници, ако сам не подаде оставка, бившият халф на Спортинг Лисабон и Щутгарт ще бъде освободен от поста. Под ръководството на Балъков, който оглави България през пролетта, "лъвовете" записаха едно равенство и пет поражения (голова разлика 4:18), и без съмнение оценката за неговата работа ще бъде ниска.

Сред спряганите имена за негов наследник е това на Димитър Димитров-Херо, който в момента е без работа. 60-годишният специалист вече бе на кормилото на националния отбор в периода 1998 – 1999 г. Евентуалният нов селекционер ще дебютира начело на отбора на 14 ноември в контролна среща, а три дни по-късно ще се играе последната европейска квалификация срещу Чехия.

До подадената оставка на Борислав Михайлов се стигна, след като в понеделник отборът ни претърпя унизителна загуба от Англия с 0:6 насред София, а расистките инциденти по време на мача добиха световен отзвук. Михайлов взе решение да се оттегли, часове след като оставката му бе поискана от Бойко Борисов. Премиерът бе категоричен, че ако Михайлов не напусне, държавата ще прекъсне всякакви контакти с БФС и ще спре всякакъв вид финансиране.

Всичко обаче е неясно, тъй като не се знае колко от 15-те членове днес ще подкрепят Михайлов и колко ще гласуват за приемане на неговата оставка. Според Йордан Лечков, президентът е избран от конгрес и само конгрес може да го детронира или пък да му приеме оставката.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички