6 от 6: Кои отбори покориха групите си в Шампионска лига със стопроцентов актив?


6 от 6: Кои отбори покориха групите си в Шампионска лига със стопроцентов актив?
Снимка: Getty Images/Gulliver

4114 0

Преди последния кръг от групите в Шампионска лига три отбора могат да запишат имената си в престижна класация. И трите тима имат по 5 победи в групите си и при нови успехи ще завършат есента в най-комерсиалния турнир със стопроцентов актив. В тази статия ще Ви припомним кои отбори записаха по 6 победи в групите си в историята на турнира.

Милан (1992/93)

Още в първото издание на Шампионска лига "росонерите" не само не допускат поражение или дори равен, но в групите във вратата им е вкаран само 1 гол. Марко ван Бастен прави шоу при разгрома над Гьотеборг с 4:0, вкарвайки и четирите гола. Следват две победи с 1:0 и 2:0 срещу коравия отбор на ПСВ Айндховен и две победи над Порто, преди момчетата на Фабио Капело да вземат още един мач срещу шведите. Тимът стига финала и само голът на Базил Боли за Олимпик Марсилия разделя италианския гранд от трофея.

ПСЖ (1994/95)

Далеч преди арабските пари парижани са симпатичен отбор с играчи като Бернар Лама, Раи, Юри Джоркаеф и Джордж Уеа. Тимът започва силно представянето си в групата с победа над Байерн Мюнхен с 2:0. Следват и успехи с по 2:1 в тежките гостувания срещу грандовете от бившия СССР Спартак Москва и Динамо Киев. Воденият от Луис Фернандес тим е безгрешен у дома срещу Спартак и Динамо и побеждава минимално Байерн като гост. Отборът достига полуфиналите, където обаче е разгромен от Милан.

Спартак Москва (1995/96)

Воденият от Олег Романцев Спартак е истински хегемон в Русия през 90-те години и не цепи басма никому и в Европа. В началото на годината тимът е подсилен от натрупалите опит по европейските терени Станислав Черчесов, Василий Кулков, Сергей Юран, Валерий Шмаров и Николай Писарев. "Червено-белите" започват поведе от уверено след победа с 1:0 като гост на действащия шампион на Англия Блекбърн. Следва успех с 2:1 над Легия Варшава и победа в головия дъжд в Норвегия срещу Розенборг с 4:2. В ответния мач с норвежците в Москва пак падат здраво голове и победа с 4:0. Руснаците разбиват Блекбърн с 3:0 и завършват групата с 1:0 срещу Легия. В 1/4-финалите напролет обаче Нант елиминира Спартак.

Барселона (2002/03)

Изненадващо, но Барса постига 6 победи в групата не при Пеп Гуардиола и не при Франк Рийкард, а при Луис ван Гаал. Ван Гаал извежда Барселона до 9 поредни успеха в Шампионска лига. Испанците побеждават трудно Брюж с 3:2 и са по-убедителни срещу Галатасарай и Локомотив Москва (2:0 и 3:1). Следва минимален успех над Локомотив с 1:0, като със същия резултат е победен и Брюж в Белгия. Срещу Галатасарай на "Камп Ноу" каталунците са доста по-уверени и спечелват с резултат 3:1. Следва участие в тогавашната втора групова фаза, където Барса пак завършва групата като лидер с 5 победи и 1 равенство. В 1/4-финалите тимът е спрян от бъдещия финалист Ювентус.

Реал Мадрид (2011/12 и 2014/15)

"Кралският клуб" до този момент е единственият отбор с 6 от 6 в груповата фаза, който е постигал този резултат 2 пъти. През сезон 2011/12 Реал показва могъществото си като печели с 1:0 срещу Динамо Загреб и с 3:0 срещу Аякс на "Сантяго Бернабеу". Воденият от Жозе Моуриньо тим разгромява традиционно неудобния Олимпик Лион с 4:0 у дома и печели срещу французите с 2:0 на "Стад Жерлан". Далеч от дома Реал допуска единствения гол във вратата си в груповия етап, като това става срещу Динамо, но "кралският клуб" преди това вкарва цели 6 на хърватите. Успех с 3:0 срещу Аякс завършва серията. Реал на Моуриньо достига до полуфиналите, където драматично отпада от Байрен след изпълнение на дузпи.

През 2014/15 вече под ръководството на Карло Анчелоти като действащ европейски клубен Шампион мадридчани записват цели 22 поредни победи във всички турнири. 5:1 срещу Базел и 4:0 срещу Лудогорец са показател за класата на "белите". Ливърпул по това време далеч не е страшилището, което е в момента и също е победен с 3:0 и 1:0 в двата мача. Във втория мач с Базел Реал печели с 1:0, а Лудогорец повежда на "кралския клуб" в София с гол на Марселиньо в 6-ата минута. Въпреки това испанците обръщат българския шампион след голове на Роналдо и Бензема. Тимът отново достига полуфинал, където е победен от Ювентус.

Байерн Мюнхен (2019/20)

Най-пресният пример е отборът на Байерн под ръководството на Ханзи Флик. По време на целия сезон баварците изглеждат непобедими, а група с отбори като Тотнъм, Олимпиакос и Цървена звезда изглежда лесна работа за германския първенец. Най-запомнящият се мач е разгромът над финалиста от миналия сезон Тотнъм със 7:2, а Цървена звезда е повалена след 3:0 и 6:0. Роберт Левандовски вкарва 4 гола във втората среща със "звездашите". Олимпиакос е победен с 3:2 в Гърция, а в Мюнхен срещата е по-лесна за Байерн - победа с 2:0. Перфектната статистика е затвърдена с още един успех над Тотнъм, този път с резултат 3:1. Впоследствие Байерн става първият отбор с 6 победи в груповата фаза, който вдига трофея - момчетата на Флик не бъркат до самия край, а голът на Кингсли Коман във вратата на ПСЖ донася шестия трофей от Шампионска лига във витрината на германците.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички