Топ 10: Най-добрите спортни книги, които задължително трябва да прочетете


Топ 10: Най-добрите спортни книги, които задължително трябва да прочетете
Снимка: iStock/Guliver

7310 0

Какво може да направи една спортна книга велика? Преживяванията на героите в нея? Новите неща, които узнавате за любим спорт или спортна личност? Или онази книга, която изцяло преобръща наблюденията ви върху спорта? Истината е, че добрата спортна книга трябва да ви накара да я затворите след всяка глава и да помислите върху прочетеното, независимо от това дали сте съгласни с него или не.

Ако една книга не ви кара да се замислите върху нея, то тя няма какво повече да ви даде от всички останали, събиращи прах на рафта. Спортът е изкуство, което пренаписва историята си с всяка изминала секунда. Малко обаче са творците, успели да пресъздадат магията на спорта с думи. Ето 10 от най-влиятелните спортни книги, които горещо препоръчваме да прочетете:

10. Everything They Had: Sports Writing from David Halberstam

За начинаещ писател и непринуден любител на спорта, журналистът Дейвид Халбърщам събира колекция от своите най-добри произведения през годините, които варират от "случайния рибар" до разтърсващата история за живота на великия Мохамед Али. Тази книга предлага на почитателите на всеки спорт, които търсят истории, непознати за обикновения фен. Въпреки че е само кратка "извадка" от кариерата му като спортен журналист, тази книга е една от най-образователните и проницателни книги, които някога ще хванете в ръцете си.

9. Alone on the Wall (Alex Honnold with David Roberts)

Свободното катерене е един от най-екстремните спортове, които светът познава. Разчитайки единствено на елементи от скалния релеф, на моменти катерачите подлагат на риск своя живот. Един от най-великите катерачи Алекс Хонълд подробно описва в своята книга седемте най-големи предизвикателства, през които е преминавал в своя изключителен живот на ръба. Тази книга ще ви накара да четете от началото до края с неистов интерес към това докъде се простират възможностите на човека.

8. Dream Season (Bob Cowser Jr.)

Ако спортната ви кариера е преминала като светкавица, вероятно сте се замисляли какво какво би било да се върнете към спорта и да играете отново. Точно това прави Боб Каузър - преподавател по английски език, чието време за спортна кариера отдавна е отминало. Въпреки това той се присъединява към един от на-добрите полупрофесионални футболни отбори в страната, за да се върне към най-любимите си спомени от своя живот. Тази книга ще ви представи пътуването на един мечтател, който балансира между ролята си на баща и съпруг, работата като преподавател и футбола. 

7. Open (Andre Agassi)

В списъка с най-добрите спортни романи "Open" е може би най-добрият пример за това как спортът се превръща в "затвор" за душата ти. Андре Агаси, 8-кратен шампион от Големия шлем, пише невероятна история за това как се е почувствал в "капан" от спорта, който го превърна в световна знаменитост. От изтощителните тренировки като малък, през объркания му живот и кратка употреба на наркотици, до постоянната несигурност в способностите му до самия връх - всичко това ще прочетете в страхотната автобиография на Агаси.

6. Shoe Dog (Phil Knight)

Shoe Dog, или "Изкуството на победата", както е заглавието на книгата на български, е една необикновена автобиография за създателя на Nike - Фил Найт. Това е една невероятна история за късмета, упоритостта, знанията и уменията и вълшебната алхимия на няколко ексцентрични личности, които се обединяват, за да създадат Nike. Трогателна и изключително забавна приключенска одисея, която може да ни научи много за иновациите и креативността. И можете да я намерите на български!

5. Where Dreams Die Hard (Carlton Stowers)

Това е книга за всички любители на американския футбол, а и за хората, които искат да се докоснат до един спорт, превърнал се в религия за милиони хора по света. Where Dreams Die Hard проследява историята на един отбор от малко градче, което обаче не се страхува да мечтае в големи мащаби. Това е история за един отбор, който никога не се отказва лесно, мотивиран до покори всички върхове пред себе си.

4. The Boys of Summer (Roger Kahn)

Още една история, която ще ви отведе отвъд Океана и ще ви накара да обикнете един спорт, който е далеч от нашата култура - бейзболът. Това е един невероятен разказ за живота и бейзбола през 50-те години на миналия век. Роджър Кан ни споделя за това какво е да израснеш в Бруклин, Ню Йорк и да наблюдаваш емблематичния отбор на Бруклин Доджърс през златната ера на бейзбола.

3. Football Leaks: Uncovering the Dirty Deals Behind the Beautiful Game (Rafael Buschmann)

Един анонимен футболен фен. Близо 20 милиона конфиденциални документа. Това е невероятната история за най-големия теч на данни в историята на футбола и сенчестия подземен свят в играта. През 2016 г. едно момче започва да разсекретява документи, които изваждат наяве "мръсните ризи" на някои от най-големите футболисти, треньори, техните агенти и собствениците на клубове. Разкритията се публикуват в немското издание Spiegel, откъдето придобиват световна популярност. От трансферите на играчи като Неймар и Пол Погба, до "вратичките" и данъчните врътки - в тази книга ще намерите всичко за мръсните сделки около футбола.

2. Never Die Easy (Walter Payton and Don Yaeger)

Още една "задължителна" книга за почитателите на американския футбол, но и за всички хора, които търсят спортен пример за подражание. Уолтър Пейтън е една от най-големите легенди на американския футбол, а в своята невероятна кариера печели купища награди. И макар всичко да върви "по мед и масло" на игрището, извън него Пейтън е преминал през много препятствия. Това е историята за живота на един велик спортист, който си отива от този свят на едва 45-годишна възраст.

1. The Great American Novel (Philip Roth)

Една книга, която ще ви потопи в културата на бейзбола такава, каквато не я познавате - с доза истина, но и доза фантазия. "Port Ruppert Mundys" се превръща в пътуващ бейзболен отбор, който отстъпва родния си стадион на правителството на САЩ по време на Втората световна война. Едно пътешествие, което ще ви понесе към невиждани спортни дълбини, но единствено ако имате търпението да прочетете всичките 450+ страници.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички