Защо, според руски лекар, спортистите са силно застрашени от коронавирус?


Защо, според руски лекар, спортистите са силно застрашени от коронавирус?
Снимка: Getty Images/Gulliver

10830 0

Лекарят на руския Арсенал (Тула), където играе българинът Георги Костадинов, направи шокиращо изказване за коронавируса и спортистите. Според медика, чието име е Александър Резепов, спортът снижава имунитета и това прави спортистите силно уязвими за върлуващата болест.

"Защо спортистите с добър имунитет също са изложени на вируса? Бих казал точно обратното. Спортът с високи постижения много силно влияе на имуносупресията, тоест влошава имунитета. Самото физическо възпитание само по себе си повишава имунитета, а професионалният спорт има имуносупресивен ефект, понижава имунитета", заяви Резепов пред sport24.ru.

"В пика на спортната си форма спортистите често получават вирусни и бактериални инфекции. Физическата активност, напротив, е един от неблагоприятните фактори. Вирусът навлиза в тялото, при натоварвания кръвообращението се увеличава и вирусът се разпространява из цялото тяло", допълни лекарят.

"Като се има предвид, че няма ваксина или адекватно лечение, няма лекарства и предвид скоростта на разпространение на вируса, единственият метод за предпазване е карантината, ограничаване на пребиваването на многолюни места. Всеки спорт с високи постижения е културно-масово мероприятие и струпването на хора там може да доведе до разпространение на инфекцията.

Не мисля, че трябва да отменят мачовете, може просто да ги провеждат на празни трибуни. Никой не е застрахован от това, ето, случи се в Ювентус.

От десетима контактували със заболял се заразяват 3-4 души. Този вирус е опасен и заради това, че протича безсимптомно. Тоест човек, който няма температура и други симптоми, носи вируса и заразява околните. Това прави ситуацията наистина опасна", каза още медикът. Междувременно, стана ясно, че втори играч от Серия А е с коронавирус. Вижте подробности в този материал

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички