Топ 10: Най-добрите футболни книги, които задължително трябва да прочетете


Топ 10: Най-добрите футболни книги, които задължително трябва да прочетете
Снимка: Getty Images/Guliver

11934 0

Какво може да направи една футболна книга велика? Преживяванията на героите в нея? Новите неща, които узнавате за любим отбор или футболист? Или онази книга, която изцяло преобръща вижданията ви за играта? Истината е, че добрата футболна книга трябва да ви накара да я затворите след всяка глава и да помислите върху прочетеното, независимо от това дали сте съгласни с него или не.

Ако една книга не ви кара да се замислите върху нея, то тя няма какво повече да ви даде от всички останали, събиращи прах на рафта. Футболът е спорт, който пренаписва историята си с всяка изминала секунда. Малко обаче са творците, успели да пресъздадат магията на футбола с думи. Ето 10 от най-влиятелните футболни книги, които горещо препоръчваме да прочетете:

10. LIVING ON THE VOLCANO: The Secrets Of Surviving As A Football Manager (Michael Calvin, 2015)

Eдна книга, която показва какво минава през главата на модерния футболен треньор. Как парите оказват влияние на един мениджър? И какво се случва тези хора, които цял живот са се занимавали с треньорска дейност, а накрая са изхвърлени от там? 

Този поглед върху живота на част от най-влиятелните наставници на нашето време разкрива скритите детайли в играта такива, каквито са. Треньори като Алън Пардю, Гари Монк, Марк Хюз, Еди Хауи застават с имената си и говорят открито пред автора на книгата Майкъл Калвин.

В книгата ще научите много повече от това как да практикувате като треньор: ще чуете уроци за живота, за враждата във футбола и пътя към върха. "Тази работа отнема живота ви. Изяжда ви отвътре, наистина го прави", обяснява един от треньорите. И е прав. 

9. FUTEBOL: The Brazilian Way of Life (Alex Bellos, 2002)

Eдин поглед над "меката" на футбола Бразилия, където са се раждали едни от най-големите таланти, която играта някога е виждала. В тази опасна страна, в която престъпността дебне зад всеки ъгъл, авторът Алекс Бейос има смелостта да обикаля, да пита и да си вре носа на най-опасните места.

Бейос успява да ни отведе там, където нашето въображение не може. Авторът ни среща с изключителни персонажи, които имат какво да споделят на читателите, с най-големите и обичани отбори е техните върли привърженици. Книга, която ни показва истината такава, каквато е - стига да се усмелите да я прочетете.

8. ALL PLAYED OUT: The Story of Italia 90 (Pete Davies, 1990) 

Тази страстно написана история проследява емоциите в отбора на Англия и техните фенове от първа ръка по време на Мондиала в Италия през 1990 г. "И преди имаше добри футболни книги, но те бяха рядкост", споделя Пийт Дейвис, автор на книгата.

"Исках футболът да получи своето място в културата. Смятах, че някой трябва да каже: "Не всички сме лунатици. Имаме своите основателни емоциоални причини да гледаме тази игра, която е изключително важна в културно отношение и има значение за всички по света", добавя още авторът за своето творение в началото на 90-те.

7. PUSKAS ON PUSKAS: The Life And Times Of A Footballing Legend (Rogan Taylor & Klara Jamrich, 1998)

Eдна топла, интелигентна и разкриваща биография, която свързва историята и политиката с изучаването на гения, за да създаде уникален портрет на великия унгарски футболист Ференц Пушкаш.

Част от най-хипнотизиращите пасажи са посветени на изключителната история от детството на Пушкаш и затворнически лагер в Сталинска Унгария в ранните 50 години на ХХ век. За пътя от Букурещ до Мадрид и още куп любопитни фрагменти от живота на головата машина - всичко това, събрано в бластящата история за живота на Пушкаш.

6. TOR! (Uli Hesse, 2003)

Малко са футболните култури, които могат да се похвалят с толкова много клишета, колкото Германия: безмилостна, отбранителна, скучно ефективна. Подобни етикети обаче се оказват безнадежно неточни в тази книга. В способните ръце на Ули Хесе немският футбол изглежда по-забавен, непредвидим и скандален, отколкото футбола в Англия.

5. FEVER PITCH (Nick Hornby, 1993)

Оригиналност - думата, която най-точно описва книгата на Ник Хорнби. Той не е първият писател, който започва новата вълна от футболно творчество, но пък е първият, който пречупва текстовете си през призмата на футболен фен. Хорнби описва как е използвал отбора на Арсенал, за да избяга от личните си проблеми. Една весела и красиво написана книга, която изисква да се потопиш в нея, вместо да четеш.

4. MCILVANNEY ON FOOTBALL (Hugh McIlvanney, 1994)

От 1963 до 2016 година Хю Макилвани пише за спорт в британските издания Observer (30 г.) и The Sunday Times (26 г.). Неговата брилянтна книга се публикува само година след като се разделя с Observer, във времена, в които английският футбол навлиза в новата ера на Висшата лига, а европейският - в този на Шампионска лига.

В McIlvanney on football ще откриете ненадминати анализи на играта през погледа на един журналист, който е посветил цял живот на отразяването на футбола. Той изследва гиганти като Бъзби, Шенкли, Стайн, Фъргюсън, Далглиш, Пейсли, Бекенбауер. Макилвани е един от най-уважаваните спортни журналисти на своето време, а книгата му е същинско богатство и наръчник от близкото минало, което всеки почитател на английската игра трябва да прочете.

3. A LIFE TOO SHORT: The Tragedy Of Robert Enke (Ronald Reng, 2011)

"Смъртта на Роберт ни напомни колко малко от нас разбират какво заболяване е депресията", пише Роналд Ренг във въведението на своята книга. Енке, който се очакваше да застане под рамките на вратата за Германия на Мондиал 2010, беше приятел на автора от 2002 г. насам, като правиха планове как заедно ще напишат книга за неговата кариера.

Преминал през отборите на Бенфика и Барселона, Роберт Енке се доказва като един от най-талантливите вратари на Стария континент. Тази "невидима" болест обаче - депресията - не го оставя на мира през целия му живот, докато накрая довежда и до неговата смърт в края на 2009-а - броени месеци преди да сбъдне голямата си мечта и да пази за родината си на световно първенство. Един футболист, който твърде рано си отиде от този свят, и неговата история, която със сигурност ще прочетете на един дъх. 

2. FOOTBALL AGAINST THE ENEMY (Simon Kuper, 1994)

За добро или лошо, съвременният футболен фен разполага с поне малко повече информация, отколкото са имали любителите на играта в средата на 90-те години на ХХ век. За мнозина от нас е трудно да си представим времената преди интернет и оскъдната информация за любимия отбор в далечна Англия, когато чуждестранни футболисти почти е нямало. Именно в тези времена Саймън Купър пише своята велика книга Football Against the Enemy, която ще ви разкаже от първо лице за големите футболни съперничества в света.

Купър обикаля цяла Европа с влак в рамките на 3 месеца и събира информация, върху която да напише своята книга. Следват полети до Африка и други части на света, в които придобива опит и знания, които по онова време малцина са имали честта да притежават. Неговата голяма цел е да проследи как футболът и политиката се преплитат. Не само, че я постига, но и я увековечава чрез своята ненадмината книга за времето си, която се превръща в истинско богатство за футболните фенове.

1. PROVIDED YOU DON’T KISS ME: 20 Years With Brian Clough (Duncan Hamilton, 2007)

Двадесетте години на Брайън Клъф начело на Нотингам Форест са непредсказуема смесица от успех, провал, падения и алкохолизъм. Дънкан Хамилтън, посветил се на журналистиката още малък, става пряк свидетел на имерията на Клъф. Неговата книга две десетилетия по-късно се превръща в ярък портрет на един от най-големите мениджъри на футбола.

От двата трофея в Купата на европейските шампиони (КЕШ, днес Шампионска лига), до мъчителното разпадане на отношенията в клуба и изпадането на Клъф в алкохолизъм. Тъжен, радостен и личен - разказът на Хамилтън за живота на Брайън Клъф е трогателен почит към брилянтна спортна личност, която всеки един футболен фен трябва да познава.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички