Аякс вече не е клубът, който най-много дава шанс на своите кадри в Европа


Аякс вече не е клубът, който най-много дава шанс на своите кадри в Европа
Снимка: Getty Images/Guliver

1887 0

Нидерландският гранд Аякс е известен с това, че редовно залага на собствените си кадри и ги продава за огромни суми, след като покажат качествата си. Но към момента клубът от Амстердам не е този, който в 10-те най-силни първенства на Европа дава най-много шансове на младите си футболисти.

Това установи изследване, проведено от футболната обсерватория CIES, което разглежда общия процент минути, изиграни от футболисти от по-ниските възрастови категории. На първо място по този показател е испанският Селта (Виго). Бившият клуб на Христо Стоичков (като треньор) е дал 49% от игровото време на свои кадри.

Клубът от Виго изпреварва своите сънародници Реал Сосиедад (48,5%) и Атлетик (Билбао) (40,6%). В топ 5 влизат два нидерландски клуба - АЗ Алкмаар (40,1%) и Аякс (36,5%). Според AS за проучването са отчетени минутите, изиграни тази година от футболисти на възраст между 15 и 21 години и които са в клуба не по-малко от 3 години. През сезона от Селта са използвали 13 свои футболисти. А как ще изглежда идеалният отбор през 2026 година вижте тук. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички