Не само България разчиташе на жените си за медали в Рио 2016


Не само България разчиташе на жените си за медали в Рио 2016
Снимка: Getty Images/Guliver

1580 0

Женските олимпийски спортистки донесоха на България трите медала от Рио 2016 и с това заслужиха не само признателността ни, но и огромно възхищение. Мирела Демирева донесе сребърен медал - първо отличие в леката атлетика от олимпийската титла на Тереза Маринова през 2000 година.

РИО 2016 ПОКАЗА ЗАЩО ЩЕ ОСТАНЕМ НЕЩАСТНИЦИ В СПОРТА

Елица Янкова отсрами борбата с бронз в категория до 48 кг, а ансамбълът по художествена гимнастика завърши кариерата си блестящо с третото място в многобоя в Рио 2016.

Очевидно е, че мъжете разочароваха, а жените на България блестяха на Игрите в Рио 2016 (да не забравяме, че участието във финала на Ивет Лалова също си е подвиг). Не само България обаче трябваше да разчита на жените си на Олимпиадата.

РЕКОРДЕН БРОЙ СТРАНИ ВЗЕХА МЕДАЛИ В РИО

Когато става дума за Ямайка на Олимпийски игри, първото име, което изскача на всеки, е Юсейн Болт. Жените на Ямайка обаче също спечелиха повече медали за страната си от мъжете.

Реално, нежните представителки на България, Ямайка, Норвегия, Канада и Румъния осигуриха по-голямата олимпийска слава на страните си. При канадките резултатът е още по-впечатляващ, защото 13 от 14-те титли са спечелени именно от жени.

Това е феноменален прогрес за нежния пол на Олимпиада, защото едва с подновяването на олимпийското движение и рестарта на Игрите през 1896 година в Гърция на жени е разрешено да вземат участие.

Едва от 1991 година пък е въведено правилото всички олимпийски спортове да включват женски турнир. Едва в Лондон 2012 пък всички страни участници имаха жени спортистки в делегациите си.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички