Трите медала да не ни успокояват, а да почваме реформите


Трите медала да не ни успокояват, а да почваме реформите
Снимка: ММС

1148 0

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев обяви, че последните дни на Олимпийските игри в Рио де Жанейро са били успешни за България, но трите медала не бива да ни успокояват и започнатите реформи трябва да бъдат проведени възможно най-бързо, тъй като спортът ни е в криза.

ОТНЕХА ЕДИН ОТ ЗЛАТНИТЕ МЕДАЛИ НА ЮСЕЙН БОЛТ

„Игрите приключиха успешно за нас. Изкарахме много тежък период и тежка Олимпиада. Имахме силни моменти, но и тежки ситуации. Спечелихме три медала, но изпуснахме още четири – на Антоанета Бонева, Ивайло Иванов, Николай Байряков и Владимир Дубов.

Големите „експерти“ преди началото на Игрите ни предричаха, че ще се върнем без медал и опитаха още през първата седмица да създадат голямо напрежение в страната. От третия ден започнаха да питат къде са ни медалите при положение, че имаше още две седмици до края на Олимпиадата. Отличията, които спечелихме обаче, не трябва да ни успокояват. Аз многократно съм заявявал и пак ще кажа, че без значение колко медала сме взели, трябва да си дадем ясна сметка, че българският спорт се намира в криза.

БЪЛГАРИЯ ЩЕ СИ ОСТАНЕ ЗЛЕ В СПОРТА И РИО 2016 ГО ПОКАЗА

За това по най-бързия начин трябва да довършим реформите, които заедно с моя екип стартирахме от година и половина. Предстои приемането на нов закон за спорта, който се надявам да реши голяма част от проблемите. Държавата трябва да продължи да изгражда спортната инфраструктура и да реновира настоящата. Треньорите трябва да се замислят сериозно върху работата си и да продължат да се усъвършенстват, а президентите на федерациите трябва да обърнат много по-голямо внимание на детско-юношеския спорт, за да вървим напред“, заяви спортният министър.

„Има много работа, но трябва да приемаме малко по-спокойно и успехите, и неудачите, защото това все пак е едно спортно състезание. Виждате какви драми се случват – 1 хилядна не достигна нашите момичета от ансамбъла по художествена гимнастика да станат сребърни медалистки. Мисля, че го заслужаваха след всичко, което им се случи. Огромна трагедия с Цвети. След това трябваше да минат през вълна от критики и хейт заради решението на Илиана Раева и нейния екип да участват на Европейското първенство. Два месеца преди Игрите този ансамбъл трябваше да се доизгради в движение, за да може да се синхронизира с новото попълнение. Трябва да сме малко по-обрани в емоциите си. Знам, че българинът силно люби и мрази, но в реакциите си трябва да сме малко по-балансирани“, каза Кралев.

Той подчерта, че е министър, който стои близо до състезателите и е отлично запознат със състоянието им, тъй като непрестанно ходи на техните тренировки и подготвителни лагери. Кралев отчете факта, че някои спортисти са имали и малшанс, но други не са защитили участието си на Игрите.

„Всички са подготвени. Някои нямаха шанс, на други стресът попречи да се реализират. Имаше и хора, които откровено се разхождаха и не защитиха по никакъв начини квотите и присъствието си в Рио де Жанейро. Имаше и такива, които се постараха, но това са им възможностите. Това е спорт и не бива да сме крайни и за всяко нещо да ги разпъваме на кръст. Трябва да си дадем реална сметка къде е икономиката на държавата ни, защото спортът е функция от нея. Къде стоим ние икономически на картата на света, за да искаме нашите спортисти да имат максимални резултати? Върху държавата и министерството също се изля хейт. С какво сме виновни ние? Нашата роля е да създадем нормативна уредба, да изградим спортна база и да осигурим средства за подготовка. Законът е готов, базата се реконструира и изгражда ежедневно, пари за подготовка сме осигурили предостатъчно на всички федерации, участващи на Игрите. Едните казват: дават 50 млн. лв., което са много пари, а другите – държавата не се грижи достатъчно за спорта. На обществото обаче трябва да е ясно, че парите за професионалния спорт идват от Българския спортен тотализатор, а не от данъците на хората. Бюджетът на Министерството на спорта е функция от икономиката на държавата“, заяви Кралев.

Той обърна внимание и на новия начин, по който се разпределят средствата за федерациите и който е максимално обективен. „Федерациите, които спечелиха олимпийските медали получават и най-голям ресурс, защото работят най-добре. В спорта много хора са свикнали на принципа от всеки му според възможностите, на всекиго според потребностите. Комунизмът свърши. Вече всеки трябва да си заслужи парите. Който работи, ще получава повече средства от държавата, за да може да обърне внимание и на детско-юношеските школи, на обучението на треньорите и поддръжката на базите“, подчерта министърът.

Красен Кралев си пожела новият закон за спорта да бъде приет възможно най-бързо. „Законът е изключително важен за реформата, която провеждаме. Пожелавам на всичките ни спортисти здраве, защото, когато има контузии няма как да очакваме резултати. Пожелавам им и търпение, защото нашият народ е много взискателен и то е нужно, за да извървим пътя си докрай. Реформите ще бъдат тежки и болезнени, но трябва да ги реализираме в името на българския спорт“, завърши министър Кралев.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички