Защо някои се възмутиха на Невяна Владинова в Рио 2016?


Защо някои се възмутиха на Невяна Владинова в Рио 2016?
Снимка: Getty Images/Guliver

4770 0

Писателят и кореспондент на популярното издание Slate Джъстин Питърс критикува представянето на българската състезателка по художествена гимнастика Невяна Владинова, която в Рио изпълни съчетанието си на обръч на музика от филма "Списъкът на Шиндлер".

НЕВЯНА ОЧАРОВА С ДОБРО ПРЕДСТАВЯНЕ В РИО 2016

Докато гледах художествената гимнастика, вниманието ми привлече музиката на българската гимнастичка Невяна Владинова. Тъжната цигулка ми звучеше много познато, но не можех да си спомня напълно. Докато гледах съчетанието но Владинова с обръч, се сетих. "Боже, не. Тя играе на музиката от "Списъка на Шиндлер"", беше първата ми мисъл.

АНСАМБЪЛЪТ НИ ОТСРАМИ С ТРЕТИ МЕДАЛ В РИО 2016

"Списъкът на Шиндлер" е изключителнотъжен и драматичен филм за Холокоста. Този саундтрак на композитора Джон Уилямс някак се превърна в стандартна музика за състезатели по фигурно пързаляне и художествена гимнастика. На Игрите в Сочи през 2014 г. руската фигуристка Юлия Липницкая не просто спечели златото под звуците на мелодията от филма. Тя беше и облечена като емблематичното от "Списъка на Шиндлер" "момиче в червено палто", което в последствие е убито от нацистите.

Тогава реагирах, че прекалено много фигуристи през годините са използвали тази музика. И този избор не винаги и бил добре приет. Популярен блог за фигурно пързаляне отбеляза, че вероятно е добре някои хора "да бъдат предпазливи в представянето на злото, каквото е Холокоста, и на страданията на евреите на леда".

И въпреки това спортистите продължават да използват мелодията, което провокира мнозина специалисти, които я считат за неуместна и дори вулгарна, да се пита защо е това упорство и защо състезателите смятат, че това е добра идея. 2 години по-късно мнозина все още намират решението за този музикален съпровод за противоречиво. Далеч обаче не всички смятат така. Коментаторите на Игрите в Рио определиха композицията на Владинова като "изключителна хореография, в която музиката подчертава изящните движения и засилва ефекта на изпълнението".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички