Рио 2016 показа защо България ще си остане нещастна в спорта


Рио 2016 показа защо България ще си остане нещастна в спорта
Снимка: БГНЕС

1887 0

България се завърна от Рио с три олимпийски медала – сребро на висок скок на Мирела Демирева, бронз на Елица Янкова и бронз за ансамбъла ни по художествена гимнастика. В Лондон, през 2012 година, положението с медалите беше подобно - едно сребро, на Станка Златева, и един бронз - на Тервел Пулев.

Коментар на редактора

За разлика от спортния министър, предвидих по-точно докъде ще ни стигнат силиците, макар и да не познах точната бройка на медалите. Заради предвиждането ми и заради безкрайно наглите думи на спортния министър Красен Кралев за 8 медала от Рио 2016 пиша тези редове.

Защо сме пълни нещастници в спорта? Посочвам за пример среброто на талантливата ни Мирела Демирева. Тя го взе със 197 сантиметра, изравнено лично постижение, а олимпийска шампионка в дисциплината е 37-годишната испанка Рут Бейтя – също със 197 сантиметра, но без нито един фаул на предните височини. Трета е голямата, но поостаряла и преживяла много контузии Бланка Влашич, пак със 197 сантиметра, но повече фаулове от Демирева. Който се интересува от дисциплината, много добре знае колко мизерна височина е 197 сантиметра за олимпийски медал. За тези, които не се интересуват, ето малко статистика. В Лондон преди четири години олимпийски шампион е Анна Чичерова с 205 сантиметра, втора е Бриджета Барет с 203 сантиметра. В Пекин, през 2008 година, Тиа Халебаут е шампион с 205 сантиметра, среброто е за Бланка Влашич, също с 205 сантиметра, но от втори опит, за разлика от белгийката. В Атина Йелена Слесаренко е шампион с 206 сантиметра, втора е Хестрие Клуте с 202 сантиметра. През 1996 година в Атланта Стефка Костадинова взе златото с 205 сантиметра. Въобще трябва да се върнем до 1980 година и Олимпиадата в Москва, където не участват САЩ и още няколко големи сили заради бойкот, за да видим резултат от 197 сантиметра за шампионски медал. В Рио не участваха руските атлети – иначе Чичерова например кой знае колко щеше да скочи. Троловете сега могат да благодарят на САЩ, че излезе наяве руският допинг - може след 4 години Путин да отвърне на удара и тогава съвсем ще текне урожай от медали за България ...

Откровеният късмет на Мирела, която успя да реализира максимума на моментните си възможности и да се възползва от "гипса" на конкурентките си - за което ГОЛЯМО БРАВО, сега със сигурност ще бъде експлоатиран на максимум от тежкия държавен пиар. И пак няма да обърнем внимание на бодящи очите факти за спорта ни. Факти, които се подчертават болезнено например ... с представянето на Великобритания! Англичаните уверено застанаха на второ място в класирането по медали и развиха по невероятен начин представянето си на домашната Олимпиада преди четири години. Е да, те са много по-богати, нормално, ще кажат повечето хора, четящи този текст. Да, така е. Но те правят нещо простичко, което спокойно и ние можем да направим, за да не разчитаме да ни огрее невероятният късмет като в случая с Мирела - веднъж на 36 години. Например – постоянно да работим за успеха на масовия спорт, за да имаме десетки и стотици таланти като Мирела.

В сайта на обществената британска телевизия BBC има нагледен пример как се прави това. Под АБСОЛЮТНО ВСЕКИ МАТЕРИАЛ там можете да намерите подробности за съответния спорт, за правилата му и най-важното - как и къде да го практикувате. Давам за пример високия скок при жените – спорт, в който британците изобщо не направиха нищо и българската медийна традиция в този случай би била даже да ги няма резултатите. Какво има под материала на BBC – директни връзки към сайтовете на Британската олимпийска асоциация и на Британската асоциация по лека атлетика. Цъкваш на втората връзка и излиза нов сайт с куп препратки, в който има обяснения как да тренираш лека атлетика, къде, как да станеш треньор, кои са отговорните британски лица за лека атлетика на най-високо ниво. Има специално разяснения за родители къде да си водят децата да спортуват! Има дори търсачка да си намериш клуб, в който да тренираш! Схващате ли - има от пиле мляко обяснения, улеснения КАК И КЪДЕ ДА СПОРТУВАШ, КАК И КЪДЕ ДА СПОРТУВАТ ДЕЦАТА ТИ! Така е под всеки материал на BBC за всеки един спорт, който видяхме в Рио!

Какво има на сайта на БНТ – нашата обществена телевизия. Не искам даже да отворя – който желае, може сам да го направи. Дори без да отварям, знам, че връзки с клубове, с места, където да спортуваш любим спорт, няма. Идея даже да бъдат слагани такива връзки не е имало. Все пак това е телевизията, която даваше повторения на събития и интервюта през цялата Олимпиада с надпис "НА ЖИВО" и то в моменти, в които "НА ЖИВО" се провеждат спортни състезания. Дребен, селяндурски тарикатлък - точно каквато е държавицата ни, начело на която стоят точно такива хора, с точно такъв манталитет. И угоднически трубадурщини, гарнирани с викове тип "телешка радост" и в стил колко "сензационна" е Мирела - за да си намерим зад чий гръб да се скрием и да не се погледнем в очите! (бел. ред. - точно от големия Йордан Йовчев не очаквах такъв кух пиар - "сензационен резултат за Мирела", след като резултатът е 197 сантиметра и с толкова нисък резултат се взема сребро в дисциплината за пръв път на Олимпиада от 36 години насам).

БНТ е държавната ни телевизия. Еманацията как държавата популяризира спорта у нас. Сега "спортната" държава, в лицето на Красен Кралев (бел. ред. - българската атлетика се върнала на световната сцена според този спортен титан), може да се потупа в гърдите как не сме още съвсем умрели в спорта, колко много усилия са са се хвърлили и колко много се грижим за спорта, как ни чакат светли бъднини. Но горчивата истина ще продължи да ни боде очите – за тези, които още искат да гледат. За другите – или добро, или нищо! А нищото идва със страшна сила – Токио 2020 е само след 4 години! Тогава, живот и здраве, Мирела вече най-вероятно ще е доминатор в дисциплината и пак цяла "спортна" България ще се крие зад гърба ѝ, както и зад гърба на Елица Янкова ...

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички