"Ще ме убият" - тъжната история на един олимпийски медалист в търсене на справедливост


"Ще ме убият" - тъжната история на един олимпийски медалист в търсене на справедливост
Снимка: Guliver/GettyImages

3570 0

На всеки 4 години на света трябвада царува мир, защото е време за Олимпийските игри - двете седмици на всеки около 12000 дни, в които светът, поне за малко, трябва да стане едно по-добро място. Невинаги обаче това е било така и невинаги Игрите са били място единствено за високо спортно майсторство.

Често по време на Олимпиада е имало политически протести, а Рио 2016 не направи изключение. Заради отнетото право на Русия да участва в лекоатлетическия турнир, някои политически демонстрации останаха далеч от прожекторите, но в последния ден на Игрите станахме свидетели на суровата реалност на един маратонец.

ВЗИМАТ ЕДИН ОТ ЗЛАТНИТЕ МЕДАЛИ НА БОЛТ

Фейиса Лилеса спечели сребърен медал в класическия маратон от 42 километра, но това, което направи точно преди да финишира, ще се коментира дълго време. Той изтича финалната отсечка с вдигнати и кръстосани на "Х" ръце - жест, заради който сега го чакат сериозни неприятности в Етиопия.

"Ако не ме убият, ще ме хвърлят в някой затвор. Все още не съм реишл, но може би ще сменя държавата", каза на пресконференция Лилеса.

Жестът, който направи на финала на маратона, всъщност е този, който правят хората в местността Оромиа - място, на което царува полицейски произвол срещу хората, които се опитват да протестират срещу правителството. Лилеса, който е от Оромиа, е искал да покаже на света, че дори по време на Олимпийски игри мирът не цари навсякъде.

ВРЕМЕ ЗА РЕФОРМИ В БЪЛГАРСКИЯ СПОРТ

"Етиопското правителство избива хора от Оромия и иззема техните земи и ресурси. Затова има протести и затова аз подкрепям моите сънародници там.

Правителството избива хора и затова аз заставам твърдо зад протестиращите - Оромо е моето племе, моят дом. Мои близки са в затвора и, ако се говори за демократични права, те биват убивани. Вдигнах ръцете си в знак на съпричастност към протеста на Оромо", каза на пресконференция Лилеса.

ОЛИМПИЙСКИЯТ ДУХ Е ЖИВ (ВИДЕО)

Вместо да се обърне внимание на това обаче, по-скоро тъжната история на Лилеса ще продължи с отнемане на сребърния медал. Правило "50" от кодекса на Олимпийски игри гласи, че състезателите нямат право на политически протести. В момента МОК разглежда инцидента и се очаква скоро да се произнесе.

Последният подобен случай беше през 1968 година, когато тъмнокожите спортисти Томи Смит и Джон Карлос загубиха медалите си, след като по време на церемонията по връчване на техните отличия показаха популярния тогава поздрав "Black Power", насочен към расисткото отнощение в САЩ към цветнокожите.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички