Кой е най-старият олимпиец на Игрите в Рио 2016?


Кой е най-старият олимпиец на Игрите в Рио 2016?
Снимка: Guliver/Getty Images

1786 0

60-годишната австралийка Мери Хана е най-възрастната участничка (сред двата пола) на Олимпийските игри в Рио де Жанейро 2016. Тя се състезава в конния спорт, където възрастта не е определяща и съвсем спокойно може да продължи кариерата си дори още 10 години!

Именно 71-годишен беше най-старият спортист в Лондон 2012 - Хироши Хокецу финишира 40-ти също в конната езда със своя жребец Шепот.

Средната възраст на олимпийците в Рио е 26 години, а в историята най-възрастният изобщо участник е шведът Оскар Сван, който през 1920 в Антверпен се подвизава в стрелбата на впечатляващите 72 години и 281 дни - той е и най-възрастният медалист, а 8 години по-рано стига до златото, което го прави и най-старият шампион.

Гимнастичката от Узбекистан Оксана Чусовитина пък в Рио участва на седмата си Олимпиада. 41-годишната Чусовитина обаче не постави рекорд, защото не може да се похвали с постижението на Нино Салуквадзе (стрелба) и Жозефа Идем Герини (гребане), които имат осем участия на форума. Но гимнастиката е нещо различно и именно поради това постижението на Чусовитина е изключително впечатляващо.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички