Пътеводител на Олимпийските игри в Токио! Всичко, което трябва да знаете за Олимпиадата


Пътеводител на Олимпийските игри в Токио! Всичко, което трябва да знаете за Олимпиадата
Снимка: GettyImages

5768 0

Време е за Олимпийски игри 2020! Считано официално от днес (защото някои събития вече започнаха) стартират Игрите в Токио 2020 и през следващите две седмици най-добрите спортисти в света ще спорят за златните медали, разпределени в 33 спорта и общо 339 събития. Разбира се, в духа на Олимпиадата "важно е участието", но големите сили винаги са водели ожесточени битки за лидерство сред медалистите и най-големите икономически сили в лицето на САЩ, Китай и Русия ще се борят за първата позиция така, както го правят през последните няколко издания на най-големия спортен форум (въпреки че технически погледнато, Русия не участва под своя флаг, а под флага на Руския олимпийски комитет - защо Русия не участва като Русия на Токио 2020 четете, като последвате линка). 

В този материал, посветен на стартиращите в Япония надпревари, ще намерите всичко, което трябва да знаете за Олимпийските игри - дати на провеждане; всички спортове, които ще гледаме; как протече организацията на Игрите; има ли опасения за ново отлагане; какво да очакваме от българите на Олимпийските игри и още много любопитни подробности за Токио 2020. 

Кога започват Олимпийските игри? 

Въпреки че днес (23.07) е официалното Откриване на Олимпийските игри, то Олимпиадата вече започна. В първите два дни се проведоха футболни мачове (и мъже, и жени), стартира надпреварата в един от новите спортове (софтбол) и започна академичното гребане. 

Откриването на Олимпийските игри е на 23-и юли от 14:00 часа българско време (20:00 часа местно време) и ще се проведе на Олимпийския стадион в Токио. Разбира се, може да следите цялата церемония по откриване на Олимпийските игри НА ЖИВО в Sportlive.bg

Кога е краят Олимпийските игри? 

Въпреки че събитията са над 300 и трябва да се разпределят 339 златни медала, Летните игри в Токио ще преминат в рамките на само две седмици. На 8-и август ще се проведат последните събития, ще се раздадат последните награди за призьорите и се очаква Олимпиадата да приключи с пищна церемония, която да изпрати всички атлети по пътя им към следващите игри - в Париж през 2024 година. 

Отменяне на Олимпийските игри през 2020 година 

Covid-19 засегна не само здравето на хората и икономиката на страните, но и света на спорта. Международният олимпийски комитет до последно се надяваше ситуацията да бъде овладяна бързо и ОИ да се проведат по план, но след като дори УЕФА се пречупи и отмени Евро 2020, след решение от страна на домакина Япония и МОК Игрите в Токио бяха отменени. Имаше опасност Олимпиадата изобщо да не се проведе, което можеше да доведе до 72 милиарда загуба за домакините, но в крайна сметка събитията вече започнаха, така че Япония ще възстанови поне част от парите, които инвестира в съоръжения и инфраструктура по време на подготовката на Олимпийските игри. 

За съжаление, фенове няма да бъдат допускани до трибуните по време на целия шампионат. 

Има ли опасност да отменят Токио 2020 и през тази година? 

През последните 2-3 седмици се зародиха сериозни настроения против провеждането на Олимпийските игри в Токио и дори се заговори за ново отлагане и дори окончателна отмяна на форума. Причината, разбира се, е в ръста на заболели от Covid-19 в страната, включително от новия "Делта" щам, който притеснява сериозно Световната здравна организация. Поради тази причина бяха взети сериозни мерки: 

  • - забрана за присъствие на фенове
  • - постоянно тестване на спортистите 
  • - забрана за секс между спортистите и направа на легла, които да не могат да издържат на "натоварването", което това действие предизвиква. 
  • - без официални лица, които да връчват медалите - атлетите сами ще вземат своите отличия 
  • Разбира се, всички тези мерки са добавени, за да няма "бум" на заболелите от Covid-19. Въпреки това има няколко спортисти, които няма да участват, заради това, че наскоро са заболели от коронавирус. Засега обаче няма индикации, че ще се стигне до отмяна на Олимпиадата. 

    Най-скъпите Олимпийски игри в историята? 

    През 2013 година Токио официално спечели домакинство на Олимпийските игри, като тогава страната обяви, че бюджетът ще е около 7.5 милиона долара. Разходите обаче скочиха двойно, като официалните данни от Япония сочат, че цялата организация ще струва 15.4 милиона долара, а в същото време "независими одитори" отчитат, че минимум 25 милиарда долара са били похарчени за организирането на Олимпийските игри. 

    Дори "независимият" отчет да не е верен, сумата от 15.4 милиона долара е рекордна за организация на Летни олимпийски игри и само затвърждава впечатлението, че всеки домакин изпитва сериозни трудности в организацията. Дори страна като Япония, която е известна със своите точност и развити технологии, не успя да "влезе" в точна финансова рамка. Изчисленията сочат, че отлагането на Олимпиадата с една година е довело до 2.3 милиарда долара допълнителни разходи на страната. Не се знае каква ще е крайната загуба за Япония, но страната не може да разчита на един от основните приходи за всеки домакин - туризъм. Финансовите постъпления и потенциални загуби от ОИ ще станат ясни месеци след края на Игрите. 

    Съоръжения на Олимпийските игри

    Националният стадион в Токио претърпя сериозна реновация за 90 милиона долара и беше само малка част от подобренията в японската инфраструктура. Редица стадиони бяха реновирани за различните събития от Олимпийските игри и бяха построени нови зали и съоръжения. Повечето сгради, разбира се, са много близо до Олимпийското село (повечето спортове са разпределени в диапазон от 8 километра от местоживеенето на спортистите). Това беше и най-голямото перо в бюджета на организаторите. Целият форум ще се проведе на цели 42 съоръжения! 

    В какъв часови диапазон се провежда Токио 2020? 

    За българите, които искат да гледат всички спортове от Олимпийските игри, втора поредна Олимпиада е в много неудобен час. За щастие обаче, за разлика от Рио 2016, часовият диапазон на основните събития е малко по-добър и голяма част от медалите ще се разпределят рано сутринта (българско време) или през деня. Най-важните финали (като тези в плуването, леката атлетика, баскетбола и други), ще са в удобно за България време. 

    Иначе събитията ще стартират от 01-02 часа сутринта (българско време) и ще продължават до 18-19 часа българско време - близо 18 часа спорт на ден!

    Кои са спортовете на Олимпийските игри? 

    Токио 2020 е новият рекордьор сред Олимпийските игри що се отнася до спортове. По време на 2-те седмици на форума в Япония ще видим цели 33 различни спорта, което е с 5 повече от предишния рекорд (28 спорта на 4 предишни Олимпиади). Ето и част от най-интересните, които можем да гледаме по време на форума: 

    - плуване

    - лека атлетика 

    - спортна гимнастика 

    - художествена гимнастика 

    - баскетбол

    - волейбол 

    - футбол

    - вдигане на тежести

    - тенис 

    Кои са новите спортове на Летни олимпийски игри? 

    В опит да привлече "по-млада аудитория" от Международния олимпийски комитет действаха "дръзко" и добавиха 5 нови спорта към програмата на Игрите в Токио. Това са скейтбординг, сърфинг, спортно катерене, карате, бейзбол/софтбол. 

    България на Олимпийските ири 

    Последните няколко Олимпиади определено не са от най-успешните в историята на България, но резултатите са по-скоро отражение на ситуацията в страната, след като почти няма български спорт, който да се развива в правилна посока. Все пак обаче БОК изпраща 42-ма спортисти в Токио и, въпреки че това е антирекорд за страната ни в модерната история на Игрите, надеждите за поне няколко медала на родните представители не е никак малка. 

    С голямо самочувствие тръгват най-вече художествените ни гимнастички (както ансамбъл, така и индивидуално), тъй като последните 2-3 години са изключително успешни за нашите грации и, след като предишната "генерация" взе бронз в Рио, сега очакванията са също толкова големи. 

    В борбата и бокса също очакваме силно представяне, а и е възможно да станем свидетели на "възраждане" на българските щанги на най-големия спортен форум, след като родните представители правят много силни 2020 и 2021 година. Ветеран като Мария Гроздева не може да бъде отписвана, а чакаме с интерес и рекордьорката Ивет Лалова, която ще участва за изумителния 5-и път на Летни игри, въпреки че участва в спринтова дисциплина. 

    Единствената сребърна медалистка от Рио 2016 - Мирела Демирева, също ще участва на ОИ 2020, така че определено можем да имаме надежда за медали в Токио, но не можем да сме сигурни за това какъв ще е броят на отличия за страната ни. 

    Може да видите пълната програма на БГ спортистите на Олимпийските игри, както и да се запознаете с всички родни представители по време на Игрите чрез специалните визитки на Sportlive.bg за българите-участници на Токио 2020 (вижте всички, като последвате линка). 

    Телевизионно излъчване 

    За огромна радост на българските ТВ зрители, две медийни компании ще излъчат Олимпийските игри у нас - Българска национална телевизия и Евроспорт. По традиция, БНТ ще осигури на своята аудитория над 200 часа от различните спортове в Токио и ще насочи вниманието си към представянето на българските спортисти (всеки път, когато някой от родните представители получи внимание от телевизионните камери). В моменти, в които българите имат участие, но няма възможност за ТВ излъчване, коментаторите на БНТ ще съобщават в ефир какво е тяхното представяне. 

    За пръв път Летни олимпийски игри ще има в ефира на "Евроспорт". Компанията, чиято собственост е спортният канал, закупи правата за излъчване в Европа и ще излъчва всички спортове и по двата си канала - почти по 15 часа на ден спортни събития на живо в ефира.

    Вижте пълната програма на Олимпийските игри в Токио 

    Вижте пълната програма на България на Олимпийските игри 2020

    Етикети:
    Sportlive.bg

    ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


    виж всички

    Още по темата


    Timeout


    виж всички
    Избрано от ТЕНИС

    Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

    Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

    Реклама
    Най-четени новини

    виж всички