Коя е Ивет Горанова - момичето, което донесе първо олимпийско злато на България в Токио


Коя е Ивет Горанова - момичето, което донесе първо олимпийско злато на България в Токио
Снимка: Liubomir Asenov / LAP.bg

17181 0

Ивет Горанова завоюва първо злато за България на Олимпийските игри в Токио. Нещо повече - Горанова донесе първо олимпийско злато на страната ни от 2008 година, когато за последно Румяна Нейкова стана олимпийска шампионка. 21-годишната Горанова направи истински фурор в Токио, побеждавайки в пет поредни срещи за олимпийската титла - нещо, което малцина са очаквали. 

ИВЕТ ГОРАНОВА С ПЪРВИ И ЕМОЦИОНАЛНИ ДУМИ СЛЕД ЗЛАТОТО

Коя е Ивет Горанова?

Ивет Горанова е българска състезателка по карате, която спечели олимпийско злато в категория до 55 килограма. Тя е родена на 6 март 2000 година в Пллевен.

Състезава се за клуб „Петромакс“. Тя стана една от първите олимпийски шампионки в каратето и първата в своята категория.

ОКЕАН ОТ ЕМОЦИИ И СЪЛЗИ - ИВЕТ ГОРАНОВА НАГРАЖДАВАНЕ (ГАЛЕРИЯ)

Тя бе обявена за „Спортист на годината 2019” в Плевен заедно с друг състезател в бойните спортове – кикбоксьорът Димитър Пенчев. Ивет печели това признание за трета поредна година. 

През 2019 година Ивет Горанова спечели златен медал на Европейските игри в Минск. Година по-рано тя стана трета на Световното и Европейското първенства, провели се в Испания.

Ето част от интервю с Ивет Горанова от началото на 2020 година: 

Ивет, от кога тренираш карате и защо избра точно този спорт?

Тренирам от 2009 г. Преди това играех народни танци. Започнах да тренирам карате заедно със сестра ми. Стана случайно, но после се оказа, че това е моят спорт. Винаги са ми допадали бойните спортове. Първият ми треньор беше Деница Панталеева от Спортното училище „Георги Бенковски” в Плевен. Сегашните ми треньори са Ангел Ленков и Десислава Лачовска.

КОЛКО ВРЕМЕ БЪЛГАРИЯ ЧАКА ОЛИМПИЙСКОТО ЗЛАТО?

Откриваш ли нещо общо между българските народни танци и японското карате?

Определено откривам общо между двете. Българските хора много ми напомнят на играта на татамито. Движението с краката трябва да е бързо и динамично – буквално да танцуваш на татамито.

Бойните спортове обикновено са приоритет на мъжете. Това амбицира ли те да докажеш, че в тях си по-добра от „силния пол”?

Мисля, че в последно време жените в спорта са много по-силни от мъжете. Както се доказа в последните състезания – не само в каратето, а във всички бойни спортове жените печелят повече медали. Явно ние сме по-силни духом и имаме по-голям хъс за победа.

Философията на карате-то помага ли ти в живота по някакъв начин?

Помага, разбира се. Учи ме на дисциплина, на упоритост, на постоянство. Постоянството е важно във всяко начинание, без него няма как да успееш.

За 10 години имаш вече над 200 медала от състезания. Кой от тях е най-трудно спечеленият?

Вече спрях да броя медалите, защото наистина станаха много. Най-приятно изживяване за мен бяха Европейските игри в Минск миналата година. След спечелването на златния медал изпитах чувство, каквото никога досега не бях изпитвала. Не по-малко важни за мен бяха и третото място на Световното първенство, което досега е най-големият ми успех, и третото място на Европейското първенство. Всичките ми победи са трудно спечелени. Особено в последните години, откакто се състезавам при жените, защото там конкуренцията е най-голяма – заради предстоящата Олимпиада слаба състезателка няма. Нивото е много високо и във всяка среща трябва да си концентриран 100 процента и никакво подценяване.

Налагало ли се е да прилагаш спортните си умения в „улични” ситуации?

Като по-малка... цялото интервю с Ивет Горанова четете в Actualno.com!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички