Мачът Белгия - Италия размени етикетите "фаворит"/"нефаворит" на Евро 2016


Мачът Белгия - Италия размени етикетите "фаворит"/"нефаворит" на Евро 2016

4474 0

Италия победи Белгия с 2:0 в първото истинско дерби на Евро 2016 на новото бижу "Стад дьо Люмиер" в мач от група Е. Точни за "адзурите" бяха Емануеле Джакерини в 32-ата и Грациано Пеле в добавеното време на мача.

Белгия, която влезе в мача с етикета "фаворит", направи няколко разочароващи пропуски, които бяха наказани от съперника.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Двата отбора се вкопчиха здраво още в началните минути. Италия можеше рано-рано да получи картон, заради грубото влизане на Едер в краката на Вермален, но Клатенбърг реши да не изнервя мача отрано.

Първият шут по посока на една от двете врати бе отправен от белгийски играч - в 10-ата минута Наинголан стреля опасно към Буфон, но легендата на Италия се намеси авторитетно. След изтичането на първия четвърт час на срещата играчите на Белгия все по-често взеха да се задържат в половината на Италия. В 22-ата минута след грешка на "адзурите" Наинголан отново отправи опасен изстрел към вратата на Буфон, но извън очертанията й.

В 29-ата минута Грациано Пеле пробва мерника си, получил подаване от Дармиан, но встрани от вратата на Куртоа. Точно когато белгийците владееха играта, Италия успя да ги изненада. Емануеле Джакерини получи дълъг пас и изскочи от дълбочина, след което технично насочи топката във вратата на Тибо Куртоа - 1:0.43-метровото подаване бе дело на Леонардо Бонучи. В ситуацията сериозно сгреши Тоби Алдервейрелд, който закъсня с намесата си.

Голът даде импулс в играта на "Скуадрата" и в 35-ата минута Кандрева стреля от дистанция и се наложи белгийският страж да спасява. В следващата минута, след статично положение Италия можеше да удвои аванса си, но ударът с глава на Пеле не намери целта.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Белгия продължи да се пропуква в отбрана и след почивката и в 53-ата минута се наложи с шпагат Вертонген да спира опасна атака на Италия чрез Кандрева. няколко секунди след това при контраатака за Белгия Лукаку пропиля най-чистото положение за "червените дяволи" в мача. Той стреля в аут, останал на чиста позиция. В следващата минута Италия можеше да накаже пропуска на белгийците с втори гол, но Куртоа с една ръка успя да спаси.

В 59-ата минута Антонио Конте извърши първата си смяна, заменяйки Дармиан с Де Шилио. В 62-ата минута и Марк Вилмотс направи смяна, като извади Раджа Наинголан и пусна в игра Дрис Мертенс. Футболистът на Рома бе освиркан, докато напускаше терена. В 73-ата минута треньорът на Белгия извади неубедителния тази вечер Ромелу Лукаку за сметка на Дивок Ориги.

В 75-ата минута Едер с цената на жълт картон спря опасна атака на Белгия, като феновете на "червените дяволи" поискаха друг цвят на картона за нарушението. В следващите минути Яник Караско замени Лоран Симан в състава на символичните домакини. В 78-ата минута Тиаго Мота получи шанс за изява, заменяйки Даниеле Де Роси.

Нов фрапантен пропуск най-вероятно ще остави Белгия без точка в този мач. В 82-ата минута Дивок Ориги бе оставен непокрит, топката стигна до него, като Бардзали увисна в ситуацията и играчът на Ливърпул отправи удар с глава към вратата на Буфон. Топката обаче мина над напречната греда на Италия. Две минути по-късно Тибо Куртоа спаси своя тим от втори гол пасив, след като изби с една ръка плътен изстрел на Чиро Имобиле.

В 90-ата минута след поредица от рикошети вратата на Джиджи Буфон оцеля. Най-добър шанс да отбележи имаше Маруан Фелайни. Италия дочака пълния си триумд в добавеното време - след отлична акция кандрева подаде на Грациано Пеле, който от воле препарира Куртоа и направи резултата 2:0. Това бе шести гол за нападателя на Саутхемптън с екипа на Италия.

ПРЕДИ МАЧА:

Sportlive.bg ще следи срещата на живо. Началният час е 22:00.

В ранния мач от групата Златан Ибрахимович вдъхнови Швеция да стигне до равенство 1:1 с Ирландия.

"Стад Жерлан" в Лион, където играе местният Олимпик, имаше типичен френски изискан вид, но новото съоръжение, изградено специално за Европейското по футбол, е още по-внушително - 59 хиляди капацитет, в сравнение с 43-те хиляди на "Жерлан".

В състава на Белгия всички са дебютанти на европейски първенства, а 13-ма са представяли страната на Мондиал 2014.

В Италия пък има шестима, които участваха във финала на Евро 2012 - Тиаго Мота (като резерва), Джорджо Киелини, Леонардо Бонучи, Андреа Бардзали, Даниеле де Роси и Джанлуиджи Буфон, който участва в 4-то поредно Европейско по футбол с екипа на Италия (той пропусна основната част на Евро 2000 поради контузия).

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

БЕЛГИЯ: Куртоа, Алдервейрелд, Вермален, Наинголан, Вертонген, Витцел, Де Брюин, Фелайни, Лукаку, Азар, Симан

ИТАЛИЯ: Буфон, Киелини, Дармиан, Кандрева, Пеле, Бардзали, Де Роси, Едер, Пароло, Бонучи, Дзакерини

Всичко най-интересно за Евро 2016 следете в Sportlive.bg

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички