И с човек по-малко Албания измъчи Швейцария на Евро 2016 (ВИДЕО)


И с човек по-малко Албания измъчи Швейцария на Евро 2016 (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

2539 0

Швейцария даде сериозна заявка за историческо класиране във фазата на елиминациите на Европейско първенство по футбол, след като спечели първия си двубой от Група А на Евро 2016 - 1:0 срещу Албания.

Единственото попадение реализира още в четвъртата минута Фабиан Шер, който се възползва от добро центриране от корнер и с глава прати кълбото в мрежата, изпреварвайки неразчетено излезлия вратар Етрит Бериша.

Албанците играха нелошо до почивката, но капитанът им Лорик Цана ги предаде в 38-ата минута, когато по нелеп начин си изкара втори жълт картон и прекърши ентусиазма на съотборниците си по пътя към евентуално изравняване.

С това безотговорно отиграване Цана изравни негативен "рекорд" на Петър Хубчев, който на Евро '96 също при дебюта си на такава сцена беше изгонен.

Швейцарците владееха контрола върху събитията до края на срещата и въпреки че не увеличиха аванса си (и вратарят им Ян Зомер спаси чисто положение в самия край), успяха да се изравнят с Франция начело в класирането на Група А - двата тима имат по три точки и с единия крак вече са на осминафиналите.

Мачът 

Мачът започна отлично за швейцарците, които от самото начало бяха по-активни на терена, но имаха шанса да стигнат до ранен гол, и то без да създадат чисто голово положение.

След изпълнение на ъглов удар вратарят на Албания Етрит Бериша излезе неразчетено и Фабиан Шер с глава го изпревари за топката, пращайки я в мрежата с глава - 0:1.

Тъкмо когато след инкасираното попадение албанците се окопитиха и изнесоха играта в противниковото поле, за малко не станаха жертва на отлична контра. Сеферович с хубав рейд през средата си освободи позиция за стрелба, но прати кълбото право в обятията на Бериша.

Албанците изтърваха първото си чисто положение (и най-чисто в мача), след като Одис Ероши с великолепно дълго подаване изведе Армандо Садуки сам срещу вратаря. Нападателят на Вадуц обаче изигра безобразно ситуацията и стреля право в тялото на притичалия страж Ям Зомер.

Това се случи в 32-ата минута, но в 37-ата капитанът Лорик Цана с разочароващо отиграване пред собственото наказателно поле прекърши устрема на тима си към изравняване. Той загуби равновесие при борба за дълга топка и с ръка умишлено предотврати положение пред наказателното поле.

Той вече имаше един жълт картон и съответно трябваше рано-рано да остави съотборниците си с човек по-малко и да се превърне в първия изгонен футболист на Евро 2016.

Блерим Джемайли пък разтресе страничния стълб от прекия свободен удар, но дори с този пропуск бе ясно, че везните са наклонени сериозно в полза на Швейцария.

Първо Джемайли с мощен изстрел за малко не завърши отлична атака на Швейцария с втори гол, а в 42-ата минута нов удар трябваше да бъде париран от Бериша, за да оцелее албанската врата до почивката.

Сеферович на два пъти до 66-ата минута имаше възможността очи в очи с Етрит Бериша да реши всичко в двубоя, но и в двата случая стражът успя да парира изстрелите му от чисти позиции в наказателното поле.

Албанците в 75-ата минута с едно от епизодичните си нападения за малко не разплакаха швейцарската част от публиката, но Садику от малък ъгъл прати кълбото от външната страна на мрежата.

В 86-ата минута обаче Албания трябваше жестоко да съжалява за второто си пропиляно чисто положение. Резервата Гаши бе изведен напълно сам очи в очи с Ян Зомер, но стреля неубедително и вратарят на Швейцария заслужи много аплодисименти за великолепната си намеса.

В крайна сметка заради героичната проява на вратаря си, Швейцария стигна до победата в първия си мач на Евро 2016.

Състав на Албания:

Етрит Бериша; Ермир Леняни, Елсеид Хисай, Лорик Цана, Анси Аголи, Армандо Садику, Бурим Кукели, Таулант Джака, Мергим Маврай, Одисе Роши, Амир Абраши

Състав на Швейцария:

Ян Зомер, Щефан Лихтщайнер, Харис Сеферович, Гранит Джака, Валон Бехрами, Рикардо Родригес, Блерим Джемайли, Адмир Мехмеди, Йоан Джуру, Фабиан Шер, Джердан Шакири

Всичко най-интересно от Евро 2016 разбирайте в Sportlive.bg

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички