УЕФА дава шанс на България да се класира за Евро 2020, но има доста въпросителни около правилата


УЕФА дава шанс на България да се класира за Евро 2020, но има доста въпросителни около правилата
Снимка: Gulliver/GettyImages

9241 0

До края на квалификациите за Мондиал 2018 остават още по два мача, след които ще стане ясно кои отбори от Европа ще вземат участие. След поражението от Холандия, по всичко личи, че играчите на Петър Хубчев няма да успеят да се класират за Световното първенство и надеждите за участие на голям форум ще бъдат насочени към Европейското първенство през 2020 година.

От УЕФА вече обявиха, че от 2018-та година въвеждат нов турнир - Лига на нациите - която ще замести приятелските срещи между представителните тимове. В нея ще участват всички 55 държави на Стария континент, които ще бъдат разделени на четири дивизии. В Лига А и Лига В ще има по 12 отбора, в Лига С те ще са 15, а в Лига D - 16. Тимовете ще бъдат разделени в групи по три или четири отбора и ще играят всеки срещу всеки, като отборите ще имат възможност да се изкачват в по-горни дивизии, ако се представят добре.

Това, което от УЕФА не са обмислили добре е, че от всяка една дивизия ще се класира най-добрият тим за Евро 2020. Това означава, че тимове като Лихтенщайн, Андора, Малта и други. Освен това според правилата на Лигата на нациите излиза, че за тимове като България ще е по-добре да играят в по-ниска дивизия, за да имат по-лесни съперници и да успеят да се класират за първенството на Стария континент.

След точно година ще започне първата Лига на Нациите, като до края на 2018-а ще се изиграят всички мачове от групите и ще се определят тимовете, които ще се качат в по-горна дивизия и тези, които ще изпаднат. През 2019 година ще се изиграят всички квалификации за Евро 2020. За следващото Европейско ще се класират първите два отбора от всяка една от десетте групи.

Междувременно през юни месец 2019 ще се изиграе турнира на финалната четворка от Лигата на Нациите. Това са полуфиналите и финалите, в които ще участват четирите победители от групите в Лига А. Тези отбори ще определят шампиона на нациите.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички