След коментара на Гонзо за "различния цвят на кожата": Кои българи не биха могли да са в националния?


След коментара на Гонзо за "различния цвят на кожата": Кои българи не биха могли да са в националния?
Снимка: БГНЕС

3914 0

Техническият директор на БФС Георги Иванов-Гонзо направи изказване, което породи дискусии. Ключовата част от него бе, че докато е директор на националите на България, "чужд играч, с чужд паспорт, с друг цвят на кожата няма да играе".

Разбира се, последната част от изречението е това, което може да се тълкува като неособено правилен подбор на думи от Гонзо. Макар и да няма расистки скандал след думите му, то колегите от "24 часа" посочват, че всъщност има някои футболисти сред различните гарнитури на националния, които не биха могли да играят, ако тези думи бяха факт.

Може би най-красноречивият от гледна точка на популярност пример е Георги Пашов. 32-годишният краен бранител е част от Петролул. Неотдавна бе периодът, в който бе викат за "лъвовете". Той взе участие и в онзи злополучен двубой с Англия, в който загубихме с 0:6.

Силвестър Джаспър е част от младежкия национален отбор, като силно желае да бъде част от представителния ни тим. Той е с майка българка и баща от Нигерия. Играе в Англия, но както вече споменахме - част е от националния тим на България до 21 години.

Ако погледнем към още по-младите - Стивън Жерард Жан Ив Гаоте от Левски. Той е част от националния отбор на страната ни до 15 години.

Думите на Георги Иванов са доста рискови и предвид чувствителната тема с расизма в целия свят (много силно навлязла и във футбола). Вижте и цялото изказване на Гонзо, че "играч с различен цвят на кожата няма да играе за България".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички