Илиан Илиев разкри пред SL как позна шампиона и голмайстора на Мондиала в Катар и обяви: Аржентина играе европейски, България се пробужда


Илиан Илиев разкри пред SL как позна шампиона и голмайстора на Мондиала в Катар и обяви: Аржентина играе европейски, България се пробужда
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

3194 0

Треньорът на Черно море   Илиан Илиев единствен от треньорите в родната Първа лига позна световния шампион и голмайстора на приключилото Световно първенство в Катар. Специалистът посочи в анкетата на Sportlive.bg, че Аржентина ще триумфира с титлата, а Килиан Мбапе със „Златната топка“ на турнира.

Решихме да се свържем с него, за да ни „разкрие“ как направи тази изключително точна прогноза. Очевидно Илиев е познал шампиона и голмайстора на шампионата на база на сериозните си и задълбочени познания върху футболната игра. Неслучайно той е и треньор №1 на България за 2021 година.

Илиев коментира пред Sportlive.bg случилото се на Мондиала в Катар, като сподели любопитно мнение за представянето на някои от отборите в Персийския залив.

Вижте и самата анкета на Sportlive.bg с треньорите от родната Първа лига за Световното първенство в Катар 

Ето какво сподели той пред медията ни:

- Г-н Илиев, първото Световно първенство, проведено през зимата, е в историята. Какво е мнението Ви като цяло за продукцията, на която станахме свидетели на Мондиала в Катар?

- Смятам, че се сега с оглед на зимното време, в което се проведе, повече хора са имали възможност да обърнат по-сериозно внимание на мачовете. Мисля, че хората трябва да са доволни. Стана едно добро първенство, оспорвано.

За тенденции нови във футбола… едва ли може да се говори. Гледаме постоянно Шампионска лига и повечето играчи се подвизават в европейските първенства.

Пак ще се повторя, че повечето хора вероятно успяха да му обърнат по-сериозно внимание, защото по това време си бяха вкъщи, докато през лятото е по-различно.

-Sportlive.bg направи анкета преди Световното първенство, в която се включиха треньорите от родната Първа лига. Единствено Вие познахте с точност и световния шампион, и голмайстора на турнира. Как направихте тази изключително точна прогноза?

- Ако се бях замислил повече, щях да позная и другите неща от анкетата. По принцип бях за Аржентина, макар че на финала беше европейски отбор и това ме раздвои в някаква степен по отношение на предпочитанията на самия финален сблъсък. Не съм познал, че се е случило някакво чудо. Нормално е и Мбапе да бъде вероятен голмайстор. Той е един от няколкото добри футболисти в завършващата фаза.

Аржентина разполагат с класни играчи, които се подвизават в добри отбори в Европа. Показаха една зрялост и играха почти европейски футбол. Нямаше я тази романтика, която бразилците я демонстрираха постоянно с техните „гълъби“, самби и т.н., но накрая изтърваха влака.

- Все пак прогнозата Ви очевидно не се базираше на предпочитания, но и на сериозни футболни познания…

- Няма значение. Важното е да сме живи и здрави! Хубаво е, че наблюдавахме горе-долу качествен футбол и стана добро първенство.

- Заслужено ли според Вас Аржентина и Лионел Меси триумфираха с титлата?

- Винаги казваме, че щом такъв е крайният резултат, значи е заслужено. В продълженията, както се казва с 10 сантиметра по-нагоре или по-надолу и ставаше 4:3 за Франция. В това обаче е чарът на футбола и затова този спорт е толкова интересен.

Изпада се от еуфория до другата крайност.

- Как ще коментирате представянето на Мароко, който направи фурор и пренаписа историята на африканския футбол на шампионата в Катар?

- Африкански отбор за първи път достигна до полуфинал на Световно първенство. Тези футболисти на Мароко показаха дух и желание, но не е моят стил на игра показаното от тима.

- Значи не Ви допадна прекалено дефанзивния стил на „Атласките лъвове“…

- Особено в по-важните мачове стояха на 30-ия метър през почти целия мач – и с Испания, и с Франция. Притежават страхотни играчи и според мен тези футболисти можеха да играят по-добре, но пък ако се бяха поотворили, не е сигурно, че щяха да стигнат до полуфинал.

- Меси сбъдна мечтата си да триумфира със Световната титла…

- Каквото и да кажеш за Меси си е малко. Той е голям футболист. Ще продължи да играе и за националния отбор на Аржентина. Най-накрая стана и световен шампион, след като през 2021 година спечели и Копа Америка, когато завоюва и първия си значим трофей със своята родина. Заслужаваше да стъпи и на световния връх с оглед на това, което е направил за футбола досега.

- Кой отбор Ви разочарова най-много по-време на Мондиала?

- Белгия и Испания разочароваха с оглед на потенциала, с който разполагаха. Можеха да направят повече, особено Белгия.

- Какво е мнението Ви за съдийството и работата на ВАР в Катар и бихте ли ги сравнил със случващото се в България?

- Ооо, ВАР беше горе-долу едно към едно с нашия. Имаше същите фрапиращи неща. Например, както дузпите ни със Спартак Варна и Локомотив Пловдив. Дори и във Враца можеше да се отсъди дузпата за Ботев Враца срещу нас.

- Как си го обяснявате?

- Не знам. Не мога да кажа, нямам обяснение.

- Националният отбор на България пропусна шести пореден мондиал. Смятате ли, че скоро отново ще видим „трикольорите“ на най-големия футболен форум?

- Само с надежди не става. В момента има едно пробуждане с налагането и на млади хора. Но вече го казах, че трябва всички отбори да са равнопоставени, да се мери с еднакъв аршин. Да се играят оспорвани мачове, а не да се улеснява първенството на някои отбори и после като срещнат по-сериозен отбор в Европа да катастрофират.

Тези неща са важни. Естествено и да се налагат повече млади играчи. Знаем, че националният отбор е зависим от клубния футбол.

- Какво е мнението Ви за наложената тенденция от Младен Кръстаич да вика все повече млади играчи в националния отбор и адмирирате ли го за това решение?

- Той си решава. Добре е така. Макар че нито един треньор не би се лишил и от по-опитен футболист.

Но щом толкова години не се е получило, сега може да се постави началото, като имаме и примери.

Спомням си, когато играех в националния отбор бяхме със Словакия на турнири в Аржентина или по-скоро в Чили и играха само с момчета на възраст между 19 и 21 години и след няколко години, същите тези играчи играха на Световно първенство. Те също не бяха участвали на голям форум от дълго време.

Показаха, че с жертването на 1-2 цикъла след време тези хора могат да израснат и да постигнат някакъв успех.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Илиан Илиев посочи целите на Черно море и отсече пред Sportlive.bg: Само в България това никога няма да се случи!

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички