СДВР и УЕФА виновни за скандала “България - Унгария”: Едните не искат ексцесии, другите фенове


СДВР и УЕФА виновни за скандала “България - Унгария”: Едните не искат ексцесии, другите фенове
Снимка: БГНЕС

3493 0

В съботния следобед БТА разпространи, че разполага със съществена част от кореспонденцията между БФС, Министерството на спорта, УЕФА и СДВР, които заедно взимали ключовите решения около провеждането на европейската квалификация между България и Унгария. 

Информацията на полицията

Като за начало битката на 16-и ноември бе преместена от Националния стадион "Васил Левски" в София за друг град поради съображения за сигурност. Срещата се очертаваше като по-специална, след като от седмици се организираха масови протести и обединение на запалянковците с различна клубна пренадлежност срещу управлението на БФС.

Това притеснило столичните органи на реда, а освен присъствието на съоръжението от страна на феновете - те щели да проведат и протест  под наслов: "Оставка на БФС! Обединен ПРОТЕСТ", в който се очаква да вземат участие запалянковци на различни отбори. 

"Предвид гореизложеното, ръководството на СДВР изразява мнение, че футболната среща между националните отбори на България и Унгария следва да се изиграе на стадион извън столицата, чиято инфраструктура и капацитет позволяват нормалното провеждане на мач от подобен ранг", се казва в становището на полицията.

 

Решението на УЕФА

След опасенията на СДВР в комуникацията се включила и УЕФА с писмо, подписано от Кийт Долтън – Директор "Футболни операции". От Нион обаче споделили решение на база на собствена събрана информация и преценка на риска според доклада на СДВР:

"Разгледахме Вашето и оценката на риска, предоставена от МВР. Информацията сочи опасност от мащабни протести на стадиона и около него и могат да бъдат направени опити за осуетяване на нормалното протичане и завършване на мача, се казва още в писмото. Отделът за безопасност и сигурност извърши собствен анализ, който подкрепя опасенията, повдигнати от Министерството на Вътрешните работи.

Нашето предложение е да се използва стадион "Христо Ботев" в Пловдив и очакваме официално потвърждение от властите и БФС, че това място наистина е подходящо от гледна точка на безопасност и сигурност. При положение, че унгарската делегация ще замине непосредствено след мача, началният час трябва да бъде преместен до 18:00 централно европейско време, за може да се калкулира и времето за пътуване.

В допълнение, като се има предвид, че наличните разузнавателни данни показват възможност за обществени безредици, УЕФА настоятелно препоръчва мачът да се играе при закрити врати без продажба на билети. Молим БФС да разгледа внимателно тази препоръка и да потвърди тази позиция", пишат от УЕФА до родните ръководители.  

Вижте защо според Георги Градев няма да има двубой в Пловдив!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички