Премиерът Денков призова Джани Инфантино да отстрани ръководството на БФС


Премиерът Денков призова Джани Инфантино да отстрани ръководството на БФС
Снимка: БГНЕС

1235 0

Премиерът на България академик Николай Денков изпрати писмо до президента на ФИФА Джани Инфантино. Чрез него министър-председателят призова международната футболна федерация да се ангажира с казуса с БФС в съответствие с правата и отговорностите, посочени в устава на ФИФА. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет (МС).

Повод за писмото е натрупаното напрежение, което доведе до масов протест срещу президента на БФС Борислав Михайлов в деня на срещата България – Унгария, придружен от безредици и насилие в центъра на София снощи, посочват от МС.

ПРИЗИВЪТ НА ДЕНКОВ

Премиерът призова ФИФА да обсъди и предложи възможни решения на безпрецедентната ситуация, като се позова на чл. 8 (2) от Устава: „Изпълнителните органи на асоциациите членки могат при изключителни обстоятелства да бъдат отстранени от длъжност от Съвета, след консултация със съответната конфедерация и да бъдат заменени от временно управляващ комитет (normalization committee) за определен период от време“.

В писмото премиерът изтъкна и натрупаните критики и недоволство към ръководството на БФС и безпрецедентното обединение на враждуващи фен клубове срещу него. Цитиран е и фактът, че повече от 140 клуба (от общо 550), гласували против сегашното ръководство на БФС, впоследствие са изключени от Съюза след конгреса му през май 2022 г.

Тази сутрин на  брифинг в Министерския съвет Денков благодари на всички мирно протестиращи спортни запалянковци, както и на тези полицаи, които изпълниха дълга си, без да проявяват насилие. Той съобщи, че е изпратил писмо до Централата на УЕФА и до Контролната етична дисциплинарна комисия на УЕФА с искане да чуе тяхното становище по организацията на срещата между България и Унгария.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Ексклузивно в SL! Именит роден треньор с разказ от епицентъра на протестите: Това е прецедент! Изчезна и сламката за „удавника“ БФС

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички