Преди България - Танзания: Когато "лъвовете" разкъсаха африканци с... 10:0


Преди България - Танзания: Когато "лъвовете" разкъсаха африканци с... 10:0
Снимка: колаж: SportLive.bg; снимки: LAP.bg и CSKA.bg

2110 0

Националният отбор по футбол на България започва участието си в новосформирания приятелски турнир на ФИФА - FIFA Series. А първото изпитание пред "лъвовете" ги изправя срещу страна, която никога не са срещали в исторически план - Танзания.

Най-голямата победа в историята на България

По този повод, екипът на SportLive.bg припомня най-бляскавата победа в историята на националния ни тим - тя идва срещу друг африкански тим. На 2-ри октомври 1968 година побеждаваме Гана с внушителното 10:0. Това е и единственият случай, в който отбелязваме двуцифрен брой попадения.

Другите ни най-разгромни победи в историята идват срещу европейски тимове, като две от тях също са от миналия век. На 3-ти ноември 1957 година побеждаваме Норвегия със 7:0, а на 14 октомври 1982-ра сломяваме Малта със същия резултат. Този опонент го подчиняваме и с 6:0 - доста по-скоро - през 2013 година (на 22-ри март).

Още: Най-тежките загуби в историята и на България, и на Танзания - голяма изненада

Как България побеждава Гана с 10:0

Споменатата рекордна победа над Гана е в приятелски мач, играч на "Естадио Ноу Камп" в Леон, щата Гуанахуато в Мексико. Тогава резултатът е открит още в 6-ата минута от легендата на ЦСКА Аспарух Никодимов. Михаил Гьонин, който в кариерата си блести най-вече за Спартак София, но има и период в Левски, удвоява резултата в 14-ата минута.

Легендата на Локомотив София Атанас Михайлов прави резултата класически в 32-рата минута, преди и друга емблема на ЦСКА - Петър Жеков, да се включи с две попадения (41' и 49'). Резултатът набъбва до 6:0 в 57-ата минута, когато легендата на Берое Евгени Янчовски се разписва.

Головете на Петър Жеков при рекордния успех на България

А до края на срещата има само един голмайстор - той блести с цели четири попадения и е над всички, за да оформи най-голямата победа в историята на България. Емблемата на Локомотив Пловдив Георги Василев - Гочо вкарва головете си в рамките на по-малко от 25 минути (65', 73', 81' и 89').

А ето и стартовия състав на България за мача с Гана от 1968 година (както и резервите, които са се появили в игра):

Още: ФИФА: България е по-силна от Танзания толкова, колкото Мали е по-силна от България

Стоян Йорданов (Тодор Кръстев го заменя от 46'), Георги Христакиев (Кирил Ивков го заменя от 46'), Кирил Станков, Милко Гайдарски, Иван Зафиров (Атанас Геров го заменя от 46'), Ивайло Георгиев (Евгени Янчовски ги заменя от 46'), Аспарух Никодимов, Михаил Гьонин, Цветан Веселинов (Георги Василев го заменя от 46'), Атанас Михайлов, Петър Жеков (Георги Цветков го заменя в 78').

Изненада: Играч на Танзания има гол във Висшата лига! По-скъп е от 84% от националите на България (ВИДЕО)

Червена лампа! Защо Танзания е голяма опасност за България - "лъвовете" ще се пазят от резил

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички