Изненада: Играч на Танзания има гол във Висшата лига! По-скъп е от 84% от националите на България (ВИДЕО)


Изненада: Играч на Танзания има гол във Висшата лига! По-скъп е от 84% от националите на България (ВИДЕО)
Снимка: колаж: SportLive.bg; снимки: LAP.bg и Getty Images

3236 0

Националният отбор по футбол на България се завръща в действие. "Лъвовете" ще търсят първа победа от близо година и половина насам, след като през 2023-та не записаха нито един успех. А сега изглежда се открива доста добър шанс за такава.

Селекцията на Илиан Илиев влиза в новосформирания приятелски турнир на ФИФА, като ще премери сили първо с Танзания (22 март), а след това и с домакините от Азербайджан (25 март). Дуелите ще се състоят в Баку.

Това ще е исторически първи мач за "лъвовете" срещу африканската страна. Има обаче червена лампа: България ще се пази от резил срещу Танзания, като опонентът всъщност се намира в доста по-силна форма поне откъм резултати.

Селекцията на България е 5,5 пъти по-скъпа от тази на Танзания

Все пак предимството за "лъвовете" във финансово отношение е огромно и доста рядко срещано в наша полза. Само най-скъпият българин струва (почти) колко цялата селекция на съперника. Кирил Десподов е оценен на 6 милиона евро, а националният тим на Танзания - на 6,28 милиона евро.

Илия Груев е най-скъпият български футболист след Кирил Десподов

Общата цена на състезателите, които Илиан Илиев повика, е 33,83 милиона евро, което е около 5,5 пъти повече, отколкото на опонента. След Десподов най-висока цена сред играчите ни (според специализирания сайт Transfermarkt) имат Илия Груев (5 милиона евро), Ивайло Чочев (3 милиона евро) и Филип Кръстев (3 милиона евро).

Състезателите на Танзания, които участват в сметките, са 27 на брой (срещу 25 за българите). Сред тях обаче личи името на един, който може да се похвали с това, че е по-скъп от 84% от родните ни национали, като само споменатите четирима от нашия състав го превъзхождат.

Голямата звезда на Танзания има гол във Висшата лига на Англия

Всъщност, това е Мбвана Али Самата, а той по ирония на съдбата е съотборник на клубно ниво с най-скъпия български играч - Кирил Десподов. 31-годишният футболист, известен само като Али Самата, играе като нападател и премина в ПАОК няколко седмици, преди там да отиде и Десподов.

Преди това Али Самата бе част от Фенербахче, като в кариерата си е играл и за белгийските Генк и Антверп. Върхът на кариерата му е Астън Вила, като дори участва в 14 мача от Висшата лига, където има и един гол. Цената на Самата според Transfermarkt е 2 милиона евро.

Той е и първият футболист на страната си, който играе в най-високото ниво на футбола в Англия. Логично е и първият играч от Танзания с гол във Висшата лига. Попадението пада срещу Борнемут на 2 февруари 2020 година - можете да го видите чрез кадрите по-долу в материала.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички