Най-тежките загуби в историята и на България, и на Танзания - голяма изненада


Най-тежките загуби в историята и на България, и на Танзания - голяма изненада
Снимка: колаж: SportLive.bg; снимки: Getty Images и TeamBulgaria (Facebook)

2102 0

Българският национален отбор по футбол ще вземе участие в новосформирания турнир на ФИФА - FIFA Series. Благодарение на него "лъвовете" ще се изправят срещу опонент, който никога не са срещали в исторически план - Танзания.

Логично, познанията на повечето футболни запалянковци за африканската страна не са особено големи. В този материал екипът на SportLive.bg ще ви запознае с най-големите загуби в историята на страната.

Успоредно с това ще припомним и най-тежките поражения за националния отбор по футбол на България. Топ 3 по този показател за "лъвовете" е заформен изцяло през миналия век, като най-мащабна е загубата ни от Испания.

Най-тежките загуби в историята на България

Още: "10 пъти го казах": Илиан Илиев иска да няма илюзии - Танзания и Азербайджан били на нашето ниво

На 21 май 1933 година "Ла Фурия" ни побеждава с двуцифрена разлика - без да отбележим и гол (0:13). През същата година, но на 4-ти юни, Румъния ни разгромява със 7:0. Извън Испания - единствената ни по-тежка загуба от тази от северната ни съседка е допусната от Унгария. На 17 август 1947 година губим с 0:9.

Всички споменати сблъсъци са приятелски мачове, като във всеки от случаите сме гости и играем пред доста пълни стадиони. Най-голямата ни победа пък е с 10:0 над Гана на 2-ри октомври 1968 година.

Най-тежките загуби в историята на Танзания

Илиан Илиев повежда България срещу Танзания

Изненадващо или не, предвид факта, че Танзания е срещала европейски съперници извън Африка твърде рядко, но най-разгромната загуба в историята на страната е доста по-мека в сравнение с тази на България.

Тя идва на 11 септември 1998 година от Саудитска Арабия - с 0:8, като гост в приятелски мач. Трябва да отбележим, че преди да се обедини с Занзибар, отборът на Танзания се е състезавал като национален тим на Танганика. А най-звучното поражение за Танганика е с 0:9 от Кения (1956 г.).

Още: Изненада: Играч на Танзания има гол във Висшата лига! По-скъп е от 84% от националите на България (ВИДЕО)

Топ 3 на най-тежките поражения за Танзания са още 0:7 от Алжир (17 ноември 2015 година) и 4:10 срещу Китай (28 юни 1966 година). Първият мач е от квалификации за световното първенство, а втората - приятелски двубой. 

Селекцията на Илиан Илиев със сигурност не трябва да подценява съперника, ако иска да запише първа победа от близо година и половина насам. Има и червена лампа - защо Танзания е голяма опасност за България?

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички