"Няма да се променя": Илиан Илиев за целите, проблемите и промените в националния отбор


"Няма да се променя": Илиан Илиев за целите, проблемите и промените в националния отбор
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

912 0

Новият национален селекционер на България официално встъпи в длъжност. Неговото име е Илиан Илиев. Наставникът на Черно море поема "лъвовете" в опит да извади тима от тинята, в която е затънал.

Специалистът говори надълго и широко относно трудното решение, което взе. На специална пресконференция по повода той сподели причината, подтикнала го да приеме офертата.

Треньорът на "моряците" обърна внимание на наболелите проблеми в националния отбор и българския футбол като цяло. Той каза как ще опита да се справи с тях, какви са целите пред тима, като не пропусна и казуса с налагането на чужденци в родните клубове, острите си думи по адрес на БФС и това на какви играчи ще разчита.

Защо и как прие?

"Дълго мислих по това предложение. Когато прекараш 5/6 години на едно място, трудно се напуска зоната на комфорт. Бил съм част от националния отбор и знам, че въпреги негативите към него, съм длъжен да опитам да помогна и променя. Евентуално да оставим нещо за следващия, когато си тръгнем. Познавам голяма част от футболистите и съм сигурен, че имат по-големи възможности", започна Илиан Илиев и продължи с част от проблемите в тима.

"Виждам, че излизат с притеснение. Това трябва да променим. Нямаме резултати поради тази причина. Няма как веднага да променим много в спортно-технически план, но можем по самочувствието и тактиката", добави той и обърна поглед към сложната задача, която си постави.

Трудно ли ще се съчетае работата в Черно море с тази в националния отбор?

"Ако имаше квалификации след Нова година, щеше да е трудно. Имаме 2 контроли и евентуално още 2 след тях. После идва квалификацията за Лигата на нациите през септември. Така че, когато няма официални мачове, няма да е чак толкова трудно да съчетая нещата. Георги Донков постоянно ще е в София и винаги ще имаме човек от щаба на разположение", категоричен бе специалистът.

Какви са целите пред България?

"Първата цел за предстоящите мачове са появата на настроение, позитивизъм. Второ - естествено, че е най-добре да побеждаваш, или поне да не губиш. Трябва да се противопоставим тактически на два отбора с изграден облик. Относно Лигата на нациите сме в такава група, че трябва не само да се опитваме да играем достойно, но и да печелим и да се изкачим в по-горна група", коментира Илиев, казвайки как планира да го постигне.

"В повечето случаи в моята практика, когато излезеш за резултат, не се получава. Когато го сториш с цел добра игра и себераздаване, се случва. Не само в България, винаги треньорската професия е зависима от резултатите. Знаете, че в кариерата си винаги съм искал да изпитвам удоволствие от това, което правя. Виждам ли резултати, винаги съм позитивно настроен. Видя ли, че не ми е комфортно тук, няма да чакам преди да си тръгна. Не говоря това да се случи при най-малкия проблем", допълни той.

За трудностите в националния, проблема с големия брой чужденци и критиките към БФС

Не е мястото да говорим за тактика и схема на игра. Младен Кръстаич се опита да наложи много млади момчета, някои доказаха, че имат място там. Ние ще искаме да стесним кръга от футболисти, но това не значи, че ще пренебрегнем някого. Имаме много добра връзка със Сашо Димитров и винаги ще се съобразяваме един с друг. Не сме страна с неограничени възможности. Изпитваме проблеми с намирането на дефанзивни играчи. Имаме таланти в средата и напред. Ще вземем и такива, които могат да помогнат на по-младите, винаги трябва да има няколко", сподели новият селекционер.

"Наборите, върху които ще се съсредоточим, са 97/98/99/00/01/02. Всеки, който се чувства българин и може да помогне на националния отбор, е добре дошъл. Има някои, които искат, други не изявяват желание. Най-добре е да използваме деца от нашите школи", каза и  отрече категорично, че ще футболисти на "моряците" ще се ползват с привилегии за националния отбор.

"Винаги съм казвал това, което мисля. Със сигурност няма да се променя. Няма и смисъл. Искаме да започнем някаква промяна и да оставим нещо на хората след нас. С тази глобализация в повечето отбори играят по 17/18 чужденци. Със сигурност за предпочитане е българите да играят редовно в тимовете у нас. В чужбина има клубове, в които отива момче като Илия Груев и хората му дават време за адаптация, не се случва веднага.

Това, което ни се натрапва, е че играем със страх. Искаме да излезем малко по-смело, независимо, че може да загубим. Нека не изпреварваме събитията. Има стабилизиране, надграждане. За да се случи всичко, трябва да стъпиш на някаква основа", завърши Илиан Илиев.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички