Холандия сломи надеждите ни за Световното първенство


Холандия сломи надеждите ни за Световното първенство
Снимка: БГНЕС

5245 0

Националният отбор на България загуби с 3:1 от Холандия на "Амстердам Арeна" в мач от световните квалификации за Мондиал 2018. Холандците изпълниха задачата си за ранен гол, Дейви Пропер бе точен в 7', след подаване но Дейли Блинд. В 67' Ариен Робен удвои, а асистенцията отново бе на Блинд. Веднага след това върнахме едно попадение, след като Костадинов засече центриране на Попов от фаул. Това обаче се оказа единствения и далеч недостатъчен гол, тъй като десет минути преди края холандците чрез Прьопер направиха резултата 3:1.

Селекцията на Петър Хубчев се представи достойно, но поражението до голяма степен сложи край на мечтата за участие на Мондиала в Русия, тъй като в друг мач Швеция разби Беларус с 4:0. В класирането Швеция вече е лидер с 16 точки, колкото имат и „петлите“. Холандия е на трето място с 13 точки, докато България е на четвърта позиция с 12 пункта.

Първата опасна ситуация бе за домакините. В 6' Вилхена прати топката в наказателното поле, където Божиков не изчисти и топката попадна в Робен. Той обаче не се ориентира добре и не успя да реагира с мигновен удар към вратата.

Офанзивните действия на холандците в първите минути обаче дадоха резултат. Минута след положението Блинд центрира по земя, където прьпер преодоля Пламен Илиев и откри резултата - 1:0.

И в следващите минути холандците продължиха да търсят попадение и в 14' Прьопер пусна пас към Янсен, но Илиев макар и усилие успя да отклони топката. Две минути по-късно дойде и първата опасна ситуация за нашия тим, но ударът с глава на Георги Костадинов срещна гредата.

В 34' Янсен опита далечен изстрел, но топката мина покрай лявата греда. След изпълнение на фаул в 37' националите ни стигнаха и до първия ъглов в срещата, който обаче не доведе до нищо опасно.

В последните минути на полувремето холандците отново вдигнаха оборотите и имаха шанс да увеличат преднината си. Робен центира за Промес, Страхил Попов остана под топката и Промес успя да спре на гърди и нанесе удар, но не намери целта.

Втората част започна със смяна в отбора ни - Атанас Зехиров бе сменен от Георги Миланов. Холандците продължиха доминацията си и в 55' Янсен отправи удар по диагонала, който обаче бе неточен.

В 67' домакините отбелязаха и втори гол. Промес получи в наказателното поле, задържа топката и изчака влизащия на скорост Блинд, който след като получи топката направи и втората си асистенция, като вторият гол отбеляза Робен.

Само две минути обаче по-късно, точно когато изглеждаше почти невъзможно да отбележим, съдията отсъди фаул за нас пред наказателното поле на холандците. Ивелин Попов центрира и Георги Костадинов посегна към топката за 2:1. Именно и той бе записан като голмайстор, макар и повторенията да не убедиха, че е играл с топката.

Това попадение обаче далеч не бе достатъчно за нас, тъй като десет минути преди края холандците вкараха и трети гол след поредна атака по левия фланг. Промес центрира в пеналта за Прьопер, който с глава прати в мрежата за 3:1.

Преди мача

След блестящото представяне срещу Швеция и победата с 3:2, момчетата на Петър Хубчев ще излезнат в опит за нов подвиг. Успехът беше първи срещу Швеция от 50 години и изкачи "лъвовете" до третата позиция с актив от 12 т три мача преди края на квалификациите. Шведите са с 13 т. на втората, а тимът на Франция е първи с 16 точки.Само първият в групата се класира директно за световното, а вторият почти сигурно играе бараж за класиране.

Божидар Чорбаджийски ще отсъства от състава ни заради натрупани жълти картони. Така в центъра на защитата шанс ще получи бранителят на Лудогорец Георги Терзиев.  Симеон Славчев и Георги Миланов са заменени от Александър Цветков и Атанас Зехиров.

За Холандия двубоя пропускат Робин ван Перси заради контузия в коляното и Кевин Строотман заради наказание след червен картон при загубата с 0:4 от Франция в четвъртък.

Съдия ще бъде гъркът Анастасиос Сидиропулос. Българският наставник Петър Хубчев е наказан за срещата, след като бе изгонен срещу шведите.

Стартови състави: 

Холандия: Силесен, Блинд, Врай, Худ, Тете, Вилхена, Прьопер, Промес, Вайналдум, Робен, Янсен

България: Илиев, Попов, Терзиев, Божиков, Занев, Костадинов, Цветков - Чочев, Зехиров, Манолев - Попов

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички