Историческа победа над Швеция остави националите в играта за Световното


Историческа победа над Швеция остави националите в играта за Световното
Снимка: БГНЕС

5449 0

Българският национален отбор постигна победа над един от най-големите си кошмари през последните години. Възпитаниците на Петър Хубчев победиха с 3:2 Швеция в световна квалификация за Мондиал 2018 година. Станислав Манолев, Георги Костадинов и Ивайло Чочев бяха точни за родните национали. За Швеция попаденията през първата част бяха дело на Лустиг и Берг, които на два пъти възстановяваха равенството.

Националите ни три пъти повеждаха в резултата, като в два от пътите шведите изравняваха. По този начин българите записаха първа победа над този съперник от 1967 година и освен това запазиха реални шансове в битката за едно от първите две места в група А.

Също така България се справи и с друга прокоба, след като се разписа за първи път срещу този съперник от 24 години насам, като последното попадение бе на Стоичков през 1993 година. След това Швеция записа седем поредни победи с голова-разлика 20:0.

Изключително динамично първо полувреме се изигра на Националния стадион "Васил Левски". "Лъвовете" откриха още в 12' с гол на Станислав Манолев. Това бе първи гол за националния ни отбор срещу Швеция от 24 години насам. 4 минути след него шведите получиха дузпа, която бе отразена от Пламен Илиев. Италианският рефер посочи бялата точка след нарушение на Георги Костадинов.

В 29' все пак резултатът бе изравнен чрез Лустиг. Попадението обаче никак не стресна възпитаниците на Петър Хубчев и в 33' Георги Костадинов направи резултата 2:1. За съжаление, националите ни задържаха резултата до почивката и в минута преди да изтекат редовните 45 минути Берг засече топката, а да въстанови за втори път равенството.

След подновяването на играта в 47' Попов пробва с остро центриране, но стражът на Швеция внимаваше и изби. След това положение по-активни на терена станаха скандинавците. Пламен Илиев обаче отново показа класа и спаси няколко опасни положения. Първо изби в корнер много мощен удар на Форсберг от фаул, а само след няколко секунди отново отрази негов удар от по-близко разстояние. Стражът направи изключително силен мач и показа страхотен рефлекс.

В 79' за трети намерихме път към вратата на шведите. След контраатака, Попов подаде към Ивайло Чочев, който от дъгата на наказателното поле прати топката в долния десен ъгъл на Олсен, което бе и достатъчно за триумфа. 

Стартови състави: 

България: 13. Илиев, 2. Попов, 3. Занев, 4. Чорбаджийски, 6. Славчев, 7. Костадинов, 10. Попов (к), 11. Манолев, 15. Божиков, 17. Миланов, 18. Чочев

Швеция: 1. Олсен, 2. Лустиг, 3. Линдельоф, 4. Гранквист (к), 6. Аугустинсон, 8. Екдал, 9. Берг, 10. Форсберг, 13. Йохансон, 20. Тойвонен, 21. Дурмаз

Преди мача

Мачът е седми за "лъвовете" от група "А", като до момента те имат 9 точки и заемат четвъртото място, шведите от своя страна са с актив от 13 точки на първата позиция.

Националите не са побеждавали Швеция от далечната 1967 г., когато в европейска квалификация Митков, Котков и Аспарухов донасят победата с 3:0. Последният ни гол срещу "тре кронур" пък е през 1993 г. при равенство 1:1 в световна квалификация и го отбелязва Христо Стоичков от дузпа.

Селекционерът Петър Хубчев имаше три дилеми около стартовия състав. Очаква се на вратата да застане Божидар Митрев, но и шансовете на Пламен Илиев не са за подценяване.

В центъра на отбраната ще действат Божидар Чорбаджийски и Васил Божиков. Страхил Попов ще е десен бек, а ляв - Петър Занев. За мястото си в средата на терена сигурен е Георги Костадинов, а негов партньор по всяка вероятност ще бъде Ивайло Чочев. Станислав Манолев ще атакува по дясното крило, а отляво ще бъде разположен Ивелин Попов. Андрей Гълъбинов ще води атаката, а зад него ще играе Георги Миланов.

 

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички