Инфарктно, но България копае дъното! 10 от Черна гора сразиха „лъвовете“ в драма в Подгорица (ВИДЕО)


Инфарктно, но България копае дъното! 10 от Черна гора сразиха „лъвовете“ в драма в Подгорица (ВИДЕО)
Снимка: Lap.bg

7274 0

Националният отбор на България загуби изключително нелепо и драматично при гостуването си на Черна гора в среща от квалификациите за Европейското първенство в Германия. Селекцията на Младен Кръстаич допусна поражение с 1:2 в заключителните акорди на 8-минутното добавено време срещу останалия с 10 души състав на съперника!

Двубоят в Подгорица се превърна в истинска драма, а „лъвовете“ този път показаха живец в играта си, но в крайна сметка отново напуснаха терена с наведени глави. Успехът за домакините донесоха двамата им най-опитни играчи, които са и най-големите им звезди. Защитникът Стефан Савич откри резултата в първата минута на добавеното време на първото полувреме, а Стефан Йоветич в 7-ата минута на допълнителното време на мача се превърна в герой за черногорците. Между тях за нас се разписа Преслав Боруков в 79-ата минута, реализирайки дебютния си гол за България във втория си мач с екипа на трикольорите.

Драмата са нашите се оказа пълна, след като Кирил Десподов профука дузпа в 60-ата минута, след като вратарят Милан Миятович отрази удара му от бялата точка. При отсъждането на наказателния удар Игор Вуячич от Черна гора получи втори жълт картон и германският съдия Ханс Осмерс го изгони. Така домакините останаха с 10 души на терена.

„Лъвовете“ обаче не успяха да се възползват максимално и от численото си предимство. Те все пак изравниха, но куп пропуски ги лишиха от пълния обрат. Вместо това загубиха по възможно най-драматичния начин. Един от героите за Черна гора със сигурност е и бившият вратар на Левски Милан Миятович, който не само спаси дузпата на Десподов, но пази и като лъв, изваждайки от още куп положения пред своята врата.

В интерес на истината нашите момчета заслужаваха да си тръгнат минимум с точка. За съжаление обаче отново останахме капо, въпреки че този път създадоха немалко изгодни положения. Нашият вратар Иван Дюлгеров също показа класа на няколко пъти, като веднъж и напречната греда ни спаси след удар с глава на Стефан Лончар. В защита обаче за пореден път лъснаха проблеми.

Така националният отбор на България продължи да копае дъното. Трикольорите, водени от селекционера Младен Кръстаич, са на последното място в Група „G“ с актив от само 2 точки след пет изиграни мача. Шансовете ни класиране на шампионата на стария континент на практика се изпариха. Черна гора е на втората позиция с 8 пункта и е реални шансове да се класира за Евро 2024 в Германия. Шест от точките за черногорците дойдоха от двата мача срещу родните национали.

„Лъвовете“ продължават без победа през тази година, като са в серия от 7 поредни двубоя без пълен успех. Черна гора пък се очертава като наистина неудобен съперник за България, след като имаме само 1 победа срещу тях в досегашните ни 8 срещи.

Video edited on Kapwing

Къде да гледаме евроквалификацията Черна гора - България?

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Двубоят започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите от земетресенията в Мароко. Селекционерът на България направи 5 промени в сравнение със състава, на който заложи в контролата с Иран. Най-накрая сръбският специалист върна Илия Груев на традиционната му позиция на вътрешен халф, а не да го мъчи като централен защитник.

Домакините имаха териториално превъзходство в началните минути, но не създаваха опасности пред вратата на Иван Дюлгеров. Постепенно и „лъвовете“ се поокопитиха, но също не затрудняваха съперника.

В 7-ата минута Лукас Петков центрира в пеналта отдясно, но Десподов би неточно.

Само 60 секунди по-късно Андрия Вукчевич центрира отляво, където Никола Кръстович надскочи Кристиан Димитров в пеналта и стреля с глава, но в аут.

В следващите минути играта беше равностойна, като изобилстваха грешките и в двата отбора.

„Трикольорите“ пропиляха златен шанс да открият резултата в 19-ата минута, когато дойде и първият  точен удар в срещата. Десподов изведе технично с пета между краката на защитник Лукас Петков зад отбраната. Той би веднага, но бившият вратар на Левски Милан Миятович спаси, избивайки в корнер.

Черногорците извършиха принудителна смяна в 26-ата минута. Тогава Никола Шипчич напусна контузен, а на неговото място се появи Зарко Томашевич.

В следващите 10-на минути липсваха интересни положения. Домакините запазиха лекото си териториално предимство, а нашите се опитваха да играят по-смело в предни позиции.

В 42-ата минута се стигна до най-чистото положение от началото на мача. Никола Кръстович изведе отлично Марио Бакич сам срещу Дюлгелов. Стражът на Черно море показа страхотен рефлекс отрази удара му. След това се стигна и до претенции за дузпа от страна на черногорците, но ВАР не видя такава.

ГОООЛ! Домакините откриха резултата в първата минута на добавеното време. Черногорците изпълниха корнер, Кристиан Димитров изпусна Жарко Томашевич, който стреля с глава, а Дюлгеров успя да избие. Топката обаче стигна до капитана Стефан Савич и защитникът на Атлетико Мадрид не сгреши при добавката – 1:0.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

На почивката Младен Кръстаич замени Георги Русев. На неговото място влезе Спас Делев.

България получи златен шанс да изравни резултата в 59-ата минута, когато германският рефер Ханс Осмерс отсъди дузпа в наша полза. Игор Вуячич фаулира влезлия като резерва Спас Делев в пеналта и получи втори жълт картон и респективно червен. Така домакините останаха и с 10 души на терена.

Капитанът на „лъвовете“ Кирил Десподов пое отговорността и застана зад бялата точка. Новото попълнение на гръцкия ПАОК би, но вратарят Миятович усети посоката на шута и спаси, запазвайки преднината на черногорците.

 

В 76-ата минута при центриране отляво топката стигна до Лукас Петков, който стреля веднага, но топката премина покрай целта.

ГОООЛ! България изравни в 79-ата минута чрез резервата Преслав Боруков, който заби дебютното си попадение с екипа на „лъвовете“. Спас Делев нахлу отляво и шутира към далечния ъгъл, но тресна левия страничен стълб. Топката отскочи и стигна до Преслав Боруков, а той с глава прати топката в мрежата - 1:1.

В 86-ата минута Черна гора едва не поведе в резултата отново. След корнер защитата ни изпусна Стеван Лончар, който стреля с глава, но за късмет тресна напречната греда.

Само 60 секунди по-късно Миятович спаси удар на Делев. Последваха неточни удари на Доминик Янков и Йоан Стоянов. В първата минута добавеното Миятович спаси шут и на Димо Кръстев.

Последва неточен удар и на Ивайло Чочев от 12-13 метра, след като Боруков му свали топката перфектно.

ГОООЛ! Стефан Йоветич в 7-ата минута на добавеното време донесе победата за домакините. Той засече с глава центриране на Дритон Камай и с помощта на рикошет и удар в левия страничен стълб топката влетя в мрежата на Дюлгеров – 2:1.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Черна гора: 1. Милан Миятович , 5. Игор Вуячич, 15. Стефан Савич (К), 22. Никола Шипчич ,23. Адам Марушич, 8. Марко Янкович, 20. Стефан Лончар, 19. Марко Бакич, 2. Андрия Вукчевич, 11. Никола Кръстович, 21. Урош Джурджевич

БЪЛГАРИЯ: 23. Иван Дюлгеров, 3. Димо Кръстев, 6. Валентин Антов, 5. Кристиан Димитров, 20. Виктор Попов, 4. Илия Груев, 8. Андриан Краев, 14. Патрик-Габриел Галчев, 19. Лукас Петков, 11. Кирил Десподов (к), 10. Георги Русев

Преди мача

До този момент България разполага с две загуби и две ремита от началото на квалификационната фаза. В миналия двубой допуснахме изравняване в самия край от Сърбия (1:1), а преди това не успяхме да обърнем 10 от Литва като гост (1:1). В първите две срещи загубихме от Черна гора и Унгария (0:1, 0:3). 

Около тазвечершния съперник по-различното е успеха над България в началото, като последваха загуба от Сърбия с 0:2 и ремита срещу Литва и Унгария (2:2, 0:0). Това означава, че бившата югославска република разполага с 5 точки, а България има само 2. 

Успех в една от двете посоки обаче ще засили съперничеството в групата, тъй като Унгария е на върха с 10 точки, а Сърбия има 3 по-малко. България обаче няма успех при гостуване на Черна гора през новия век (2:2, 1:1, 0:0), а през 2009 г. печели световна квалификация в София с 4:1. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички