Мъката за „лъвовете“ продължава! Иран пречупи трагична България и развали празника в Пловдив (ВИДЕО+СНИМКИ)


Мъката за „лъвовете“ продължава! Иран пречупи трагична България и развали празника в Пловдив (ВИДЕО+СНИМКИ)
Снимка: Alexander Karamfilov / LAP.bg

8798 0

Националният отбор на България не успя да се противопостави на участника на Мондиала в Катар Иран. Избраниците на Младен Кръстаич загубиха контролната среща с 0:1 и разочароваха 12 000 фенове, които се стекоха на стадион „Христо Ботев“ за първия мач на „трикольорите“ в Пловдив от 40 година насам.

Успехът за персите донесе Мохамад Мохеби, реализирайки единственото попадение в 14-ата минута. Крилото на руския Ростов се възползва от груба грешка на Илия Груев при опит да върне топката с глава към вратаря Димитър Митов, при която получи пас на празна врата от Саман Годос.

Video edited on Kapwing

Като цяло „лъвовете“ се представиха трагично на обновения стадион „Христо Ботев“, който за първи път прие мач на „трикольорите“, които получиха сериозна подкрепа от трибуните. Селекцията на Младен Кръстаич на практика не създаде чисто голово положение през целия двубой, за разлика от иранците, които имаха още няколко изгодни ситуации.

Играта на българите изобилстваше от грешки, особено в защита, а за креативност в офанзивен план изобщо не може да става и дума. Илия Груев за пореден път игра на непривичната за него позиция на защитник.

Трима футболисти пък записаха дебют за България, започвайки в титулярния състав – вратарят Димитър Митов, Лукас Петков и Преслав Боруков.

След поражението „трикольорите“ регистрираха 6-ти пореден мач без победа. За последно тимът на Кръстаич надделя над Кипър с 2:0 като гост в контрола на 16 ноември 2022 год. Иран пък записа пета поредна победа, като серията на персите без загуба е общо 6 срещи.

Следващият мач на България е срещу Черна гора в неделя. Тогава гостуваме в Подгорица в среща от Група G от квалификациите за Евро 2024 в Германия, но шансовете ни за класиране на практика са повече от илюзорни.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Българските национали излязоха на терена преди старта на мача с фланелки в подкрепа на легендарния ни защитник и герой от САЩ 94 Петър Хубчев, който води битка с онкологично заболяване.

В стартовия състав на Младен Кръстаич стартираха трима дебютанти – вратарят Димитър Митов, Лукас Петков и Преслав Боруков.

Първата добра атака дойде след няколко секунди, когато Десподов бе изведен в дълбочина, но вратарят Бейранванд пресече подаването. Последваха опасности пред нашата врата.В 3-ата минута Тареми излезе на стрелкова позиция, но се оказа, че нападателят на Порто е бил в засада. Само 120 секунди по-късно Мохамад Мохаби би, но не уцели целта.

В 9-ата минута Хайсафи стреля от фал, но Митов се справи с лекота. Последва и удар с глава на Езотолахи покрай вратата. „Лъвовете“ отговориха с неточен изстрел с глава на Димо Кръстев.

ГОООЛ! Иран откри резултата в 14-ата минута. Персите се възползваха груба грешка на Илия Груев. Играещият като защитник халф пробва да върне с глава топката към вратаря Димитър Митов отляво, но до топката стигна Саман Годос, който от въздуха центрира към малкия пеналт, където Мохамад Мохаби с глава прати топката в празната мрежа – 0:1.

Алиреза Джаханбахш пробва мерника си в 19-ата минута, но не затрудни Митов.

В 23-ата минута се стигна до принудителна смяна в състава на персите. Вратарят Алиреза Бейранванд напусна терена, а на вместо него под рамката застана Паям Ниазманд.

След половин час игра Десподов шутира от пряк свободен удар, но слабо и не затрудни резервният страж на гостите.

В 39-ата минута защитата ни направи грешка, от която за късмет иранците не успяха да се възползват. Годос центрира към Мохаби, но Виктор Попов го изпревари и изчисти пред погледа му на 2 метра от голлинията.

До почивката резултатът се запази, но представянето на родните национали през първите 45 минути бе меко казано вяло, като изобилстваха и грешките, особено в отбраната на „лъвовете“.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

България продължи и след антракта да не успява да създаде чисто голово положение пред вратата на съперника. Вместо това в 49-ата минута само късметът ни спаси от второ попадение в мрежата на Митов. Алекс Петков сгреши при изнасянето на топката. Тареми намери отлично Мохеби, който стреля силно от 10-на метра, но за късмет би над вратата.

В 55-ата минута Тареми бе изведен зад гърба на защитата от Джаханбахш, но за щастие се оказа, че е бил в засада.

В 65-ата минута влезлият като резерва Георги Русев се освободи на границата на пеналта и шутира, но много слабо и не затрудни изобщо стража на иранците.

В следващите минути избраниците на Младен Кръстаич така и не съумяха да покажат повече креативност в играта си. На терена се стигна и до няколко по-груби нарушения. Чистите положения обаче съвсем липсваха.

Кирил Десподов в 85-ата минута отново пробва мерника си от пряк свободен удар. Този път обаче изстрелът му прелетя високо над вратата.

В 87-ата минута Илиан Илиев –младши шутира силно от около 25 метра, профучал на около метър над вратата.

До края българите не успяха да се докопат поне да равенството и ще излязат с понижено настроение при гостуването на Черна гора в неделя в евроквалификация.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

България: 12. Димитър Митов, 3. Димо Кръстев, 21. Алекс Петков, 4. Илия Груев, 20. Виктор Попов, 17. Иван Йорданов, 8. Андриан Краев, 18. Ивайло Чочев, 24. Лукас Петков, 11. Кирил Десподов, 16. Преслав Боруков

Резерви: 1. Даниел Наумов, 23. Иван Дюлгеров, 2. Иван Турицов, 5. Кристиан Димитров, 6. Валентин Антов, 7. Доминик Янков, 9. Спас Делев, 10. Георги Русев, 13. Йоан Стоянов, 14. Патрик-Габриел Галчев, 15. Симеон Петров, 22. Илиан Илиев

Иран: Алиреза Бейранванд, Саман Годос, Саид Езатолахи, Мохамед Мохеби, Ахман Нуролахи, Мортеза Пуралиганджи, Рамин Резаеян, Мехди Тареми, Ехсан Хайсафи, Шоджа Халилзадех, Алиреза Джаханбакш

ПРЕДИ МАЧА

Националният ни отбор определено не се намира в най-добрата си форма. Момчетата на Младен Кръстаич ще имат за цел да излязат от кошмарна серия. В последните 5 мача "лъвовете" имат 3 равенства и две загуби, като двете поражения дойдоха от Унгария (0:3) и Черна гора (0:1) в мачовете от група "G" от квалификациите за Евро 2024.

От другата страна, Иран е в страхотна серия. Възпитаниците на Амир Галеноей имат 4 победи и 1 равенство в последните си пет срещи. Припомняме, че тимът "персите" също така бе участник на Мондиал 2022 в Катар, където обаче не излезе от груповата фаза, защото се падна в група с отбори като Англия, САЩ и Уелс.

България ще се надява да намери първата си победа от доста време насам. Последният успех на родните национали дойде на 16 ноември 2022 година, когато победиха Кипър в приятелска среща като гост. Главен арбитър на двубоя срещу Иран тази вечер пък ще бъде сърбинът Лазар Лукич.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички