България бе на 10 секунди от победа срещу Сърбия: Тройна грешка в края ни провали (ВИДЕО)


България бе на 10 секунди от победа срещу Сърбия: Тройна грешка в края ни провали (ВИДЕО)
Снимка: Ivan Ivanov / LAP.bg

10106 0

Националният отбор по футбол на България бе изключително близо до първа победа в квалификациите за Евро 2024. В мач, игран на "Хювефарма Арена" в Разград, България водеше 10 секунди преди края с 1:0 срещу Сърбия, но завърши при равенство 1:1.

Футболистите на Младен Кръстаич изиграха най-силния си мач под негово ръководство, като се представиха на много високо ниво в отбрана, а в същото време имаха немалко добри възможности за попадение, като една от тях бе оползотворена.

В герой почти се превърна Кирил Десподов. В 48-ата минута Ивайло Чочев получи в наказателното поле, задържа добре, обърна се и комбинира с влизащия на скорост Десподов. Футболистът стреля моментално и прецизният му удар преодоля Ваня Милинкович-Савич.

Появилият се като резерва Филип Кръстев също бе много близо до гола. В 69-ата минута той получи в наказателното поле, след което рязко смени посоката и стреля технично с левия си крак, но бе спрян от напречната греда.

10 секунди преди края на добавеното 6-минутно продължение към редовното време западната ни съседка изравни. Антов загуби единоборство във въздуха, Петков не покри съперник, а Груев се забави да го пресрещне - по този начин Лазович се озова на отлична позиция в наказателното поле и разстреля Дюлгеров.

Така Сърбия загуби първото място, след като Унгария се качи на върха със същия брой точки (7), но по-добра голова разлика, след като още не е допускала гол. България пък вече е предпоследна с 2 пункта, изпреварвайки Литва. Следващият сблъсък е гостуване на Черна гора на 10-и септември.

СЪСТАВИ

България: Иван Дюлгеров, Виктор Попов, Валентин Антов, Петко Христов, Илия Груев, Никола Илиев, Андриан Краев, Ивайло Чочев, Марин Петков, Кирил Десподов, Георги Русев

Сърбия: Ваня Милинкович-Савич, Павлович, Гудел, Миленкович, Живкович, Лукич, Максимович, Костич, Тадич, Сергей Милинкович-Савич, Йовелич

България - Сърбия по ТВ: Къде да гледаме мача от квалификациите за Евро 2024?

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Двата отбора започнаха с агресивна игра. Първото добро положение за гол се откри пред гостите. Тадич центрира след ъглов удар, а топката бе засечена с глава, но мина с малко покрай страничния стълб.

В седмата минута Живкович преодоля твърде лесно Марин Петков на тъчлинията, след което проби опасно в наказателното поле и опита остър пас, пресечен от Антов. Топката пое към вратата, но Дюлгеров улови

Секунди след това Десподов опита опасно подаване в наказателното поле след добра комбинация, но пасът му бе пресечен.

Video edited on Kapwing

В 10-ата минута българската отбрана пусна нов остър пас в наказателното поле, без да има кой да засече топката. Този път с добър пробив се отличи Костич, но атаката не бе завършена.

В следващите минути темпото спадна, играта бе често накъсвана, а бракът преобладаваше във видяното. Все пак Сърбия стоеше по-добре на терена и по-често атакуваше.

В 26-ата минута след тежки минути, прекарани в отбрана, домакините изритаха напред топката чрез Русев. Там Гудел подцени ситуацията и Десподов за малко да стигне до топката преди вратаря, но в крайна сметка опасността се разина.

В 31-вата минута се стигна до най-чистото положение за гол в мача. Георги Русев се озова сам срещу Ваня Милинкович-Савич и имаше достатъчно време за подготовка. Неговият изстрел бе покрай вратаря, но мина и покрай страничната греда. Огромен пропуск!

Video edited on Kapwing

В 38-ата минута Лукич получи в наказателното поле с технично подаване от Йовелич, който игра с гръб към вратата. Ударът от отлична позиция на Лукич обаче бе много слаб и неточен.

След силния период за България дойде и натиск на сърбите. Той доведе до удобна позиция от средна дистанция за Лукич, който стреля, но топката попадна в ръцете на Дюлгеров.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

48' - 1:0! Виктор Попов подаде към Чочев в наказателното поле, като халфът подаде добре назад към Кирил Десподов, който моментално стреля отблизо и преодоля стража.

Video edited on Kapwing

В минутите след гол България заигра видимо с повече самочувствие. То спомогна за отбиването на последвалия натиск и по-агресивна игра от опонента.

В рамките на няколко минути около 55-ата и 60-ата се откриха две отлични възможности за центриране на Кирил Десподов от пряк свободен удар. При втората Ивайло Чочев отигра с глава на първа греда, но след неговия контакт с топката нямаше негов съотборник, който да отклони в рамките на вратата.

В 62-рата минута сърбите центрираха опасно от фал, а топката не бе добре изчистена. Това позволи комбинация в наказателното поле и опасен пробив, който обаче бе неутрализиран.

Следващите минути бяха около вратата на Дюлгеров. Сърбите наложиха сериозен натиск и създадоха няколко опасности в рамките на секунди, но отбраната ни оцеля и преднината бе запазена.

В 69-ата минута Кръстев получи по фланга от Десподов, рязко влезе навътре и стреля с по-слабия си ляв крак. Ударът бе техничен и се получи много красив, но се спря в напречната греда.

Video edited on Kapwing

Минута след това Георги Русев показа впечатляваща скорост и надбяга съперник, като се откъсваше много опасно, но бе цинично задържан и спрян от Миленкович, за което бранителят получи жълт картон.

Последваха нови минути на натиск върху българската отбрана, като тези моменти зачестяваха все повече, а България играеше с топката все по-рядко.

В 87-ата минута България разигра добре и Петко Христов технично преодоля съперник, за да си спечели нарушение отдясно до наказателното поле. Филип Кръстев се нае с изпълнението, но центрирането му не бе отиграно добре от Симеон Петров, който бе затворен.

В 89-ата минута играч на гостите бе непокрит в наказателното поле и стреля от отлична позиция, но Илия Груев блокира, спасявайки сигурен гол.

В първата минута от добавеното време Йовелич стигна до изгодна ситуация, след като получи подаване отляво в наказателното поле. Той се завъртя и стреля, но ударът му бе блокиран.

90+6' - 1:1! Антов загуби единоборство във въздуха, Петков не покри съперник, а Груев се забави да го пресрещне - по този начин Лазович се озова на отлична позиция в наказателното поле и разстреля Дюлгеров.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Селекцията на Младен Кръстаич загуби от Черна гора (0:1) и Унгария (0:3) до момента, а срещу Литва завърши наравно 1:1, като по този начин остава на последно място с най-лоша голова разлика. От другата страна е Сърбия, която победи Литва и Черна гора с по 2:0.

България и Сърбия играят приятелски мачове през този век на два пъти. Първо през 2008 година, когато западната ни съседка надделява с разгромното 6:0, а след това и през 2010 година, когато "лъвовете" играят доста по-добре, но губят с минималното 0:1.

Появиха се и слухове, че Кръстаич ще нареди отбора ни в схема 3-5-2, а не 3-4-3, с каквато играхме срещу Литва. Сега ще търси повече сигурност в средата на терена. Срещу Сърбия се очаква да се включи и Петко Христов.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички