Боби Михайлов и дузпите срещу Мексико на Световното през 94-та: нямаше път към гола (ВИДЕО)


Боби Михайлов и дузпите срещу Мексико на Световното през 94-та: нямаше път към гола (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

6072 0

Световното първенство през 1994 година завинаги ще остане в сърцата на всички български привърженици на футбола, дори и на тези, които не са били родени. През онова велико американско лято националният отбор на България завършва на 4-то място в света.

"Лъвовете" се справят с много силни съперници по пътя си - след като губят откриващия мач срещу Нигерия. В групите побеждаваме Аржентина, както и южната ни съседка Гърция, а в елиминационната фаза отстраняваме Мексико и Германия (губим полуфинала от Италия, а след това и мачът за 3-то място с Швеция).

Сякаш най-емоционалният от тези двубои обаче е срещу южноамериканската страна (въпреки паметния триумф над Бундестима). А причината е много проста - това, което кара сърцето на всеки футболен фен да скача както в никой друг случай - дузпите.

След 1:1 в редовното време двата отбора не могат да се победят и изходът трябва да дойде след дузпи. Алберто Гарсиа Аспе не уцелва вратата за Мексико, след което следва спасен изстрел на Красимир Балъков.

Марселино Бернал също изпуска за съперника ни, но този път Борислав Михайлов е уловил удара му. Бончо Генчев извежда тима ни напред с първата вкарана дузпа, след което обаче Михайлов спасява и следващата на Мексико - на Хорхе Родригес.

Даниел Боримиров покачва аванса ни в този етап на две попадения, след като не бърка. Клаудио Суарес се превръща в единствения, който вкарва дузпата си за южноамериканската страна, но това няма значение, след като Йордан Лечков не пропуска като следващ изпълнител и носи огромна радост на България.

Така от четирите изпълнени дузпи Мексико вкарва само една, а Михайлов спасява две, с което става герой за отбора. Не е случайна и култовата реплика "Този невероятен, този фантастичен Боби Михайлов". За съжаление, отзивите за неговото управление на БФС далеч не са същите, но това е твърде различна и дълга тема за този материал.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички