Тормозен от треньор и шеф, ядосал Роналдо, презиращ поста си: Хайстер от Лудогорец е пъстра личност и играч


Тормозен от треньор и шеф, ядосал Роналдо, презиращ поста си: Хайстер от Лудогорец е пъстра личност и играч
Снимка: Оф. сайт на Лудогорец

4421 0

Германският защитник Марсел Хайстер стана първото лятно попълнение на Лудогорец. Повечето от Вас може би го помнят с изказване за Кристиано Роналдо след мача на Ференцварош с Ювентус. Но в кариерата и живота на този 31-годишен футболист има много интересни и запомнящи се моменти. Sportlive.bg Ви представя историята на Хайстер, в която ще научите, че българският шампион го иска от години, че се е заричал да спре с футбола, ако някога играе на сегашната си позиция и много още.

Роден е в Албщад-Ебинген през юли 1992 г. Никой в семейството му не е играл професионално футбол, баща му е практикувал като хоби. Но той винаги е с топката в крака. Възхищава се на Роналдиньо и носи неговата фланелка в цветовете на Бразилия.

Хайстер е германец, но баща му е хърватин, жена му също. Родителите му, въпреки че работят в Германия, прекарват много време в Хърватия. Започва да играе за нискоразрядния ТСВ Гамертинген, след това за ССВ Рьотлинген. На 18-годишна възраст - през 2010 г., преминава в Хофенхайм. Тогава играе като крило. Скоро след трансфера му хората, които го довеждат, напускат клуба. Треньор става Франк Крамер, който открито не го харесва и не залага на него.

"Това, което последва, беше голям шок за мен. Първоначално изиграх няколко мача под негово ръководство, но винаги бях сменян. В минутите си игра показвах много добри действия, асистенции. Така че не можех да разбера защо не ме пускаше титуляр", спомня си Марсел.

След около месец двамата провеждат разговор, в който Крамер казва, че не му вярва, не е част от плановете му и не може да тренира занапред с отбора, защото няма да има полза от това. Изолират го да тренира сам и да гледа как в съседство тренира целият отбор. "Бях много разочарован, изобщо не го разбирах. След това тичах през гората почти 2 месеца, докато не казах: "Стига, вече не ми е приятно!", разказва Хайстер.

И тъй като има хърватски корени, баща му и чичо му му помагат да се озове в Задар през 2012 г. Близките му са в добри отношения със собственика и му уреждат да участва в приятелски мач. След него веднага подписва договор с хърватския клуб. Там си връща любовта към футбола, а по-късно преминава в НК Истра (2014 г.). "Това беше първият ми голям трансфер, от който си спечелих добри пари", казва футболистът.

Много любопитен момент при футболиста на Лудогорец е, че той започва да играе като крило. Когато е в Рьотлинген, треньорът Марко Кампанале казва пред него и родителите му: "Повярвайте ми, Марсел ще бъде ляв бек един ден". "Смяхме се до уши. Бях истински чистокръвен нападател. Казах му: "Ако някой ме направи ляв бек, ще спра с футбола", споделя той.

В Задар обаче наистина решават да го изпробват като ляв бек. "След първите няколко мача си мислех, че ще изпадна в депресия. Нямах нито един удар към вратата и само центрирах. А сега не мога да си се представя на друга позиция. Това беше най-доброто нещо, което можеше да ми се случи", казва Хайстер впоследствие.

В Истра треньорът Игор Памич му помага много, за да се изгради като футболист, макар да ползва противоречив метод. Марсел казва, че му дължи много, защото наистина е вярвал в него. И е изисквал много, заявявайки му, че ще го превърне в истински професионалист. "Понякога наистина ме унижаваше и не разбирах. Днес знам защо го направи: просто искаше да извади най-доброто от мен. Не му пукаше какъв е начинът ти на живот, стига да даваш 100% в тренировките и мачовете", спомня си защитникът.

След 78 мача в Истра Хайстер напуска и клуба, и страната, за да заиграе в Бейтар (Йерусалим). Годината е 2016-а, а до този момент при споменаването на Израел той прави асоциация с война. "От нищото получих обаждане от президента, който ме извика на стадиона. Даде ми договор, готов за подписване, и каза, че офертата е много добра и за клуба, и за мен. Помислих си: Израел? Война, за Бога!" и казах на президента да си вземе офертата", споделя той.

После обаче чете в интернет и впечатленията му се променят. Обажда се на колега, играл в страната, и го пита за живота там. Другият го съветва да отиде в Израел веднага, защото всичко там е чудесно, но германецът остава скептичен. Все пак лети до Йерусалим, просто "за да види". Когато се запознава с отбора и прави първа тренировка, всичко го поздравяват, сякаш е подписал и е новата звезда на тима. Това му дава усещане за комфорт и на следващия ден подписва с Бейтар.

В Йерусалим Марсел чувства голяма подкрепа от феновете. "Когато след това вкарах един или друг хубав гол, феновете наистина ме заобичаха. Изведнъж 30 000 привърженици крещяха името ми. Често си мислех: "Аз съм само Марси от Алб, съвсем нормално момче", спомня си той. Винаги, когато отива на ресторант, главният готвач излиза от кухнята, за да си направи снимка с него. Хората го целуват, прегръщат, защото, според него, футболът е всичко за тях.

С Бейтар Хайстер играе в квалификациите на Лига Европа, бори се за титлата в страната. Затова в началото на 2018 г. клубът получава няколко оферти за него, включително и от Лудогорец. Собственикът Ели Табиб обаче ги отказва всичките. Футболистът го моли за разговор, в който му казва, че иска да се върне в Европа и би искал Табиб да не му затръшва всички врати. Двамата уж се разбират, но след това Марсел научава, че клубът се е възползвал от опцията едностранно да удължи договора му.

"Не можех да повярвам! Той просто ме излъга. Отново бях в ситуация като в Хофенхайм, в която се запитах: "Защо? Защо някой прави това?". Казах си, че няма да изиграя нито един мач за клуба, докато Табиб все още има какво да каже. Така или иначе, бях използван рядко", връща се той към миналото. След края на сезона Хайстер се прибира в Германия и не се връща за старта на подготовката.

"Просто почувствах, че отношението към мен е несправедливо и си помислих: "Той не ме слуша, така че и аз не го слушам. Просто не можех да се върна на тренировка, сякаш нищо не се е случило. Ако се бяхме видели, мисля, че щяхме да се сбием. Бих предпочел да стоя вкъщи една година пред това да се доближа до него отново. Гордостта не би ми го позволила", категоричен е футболистът.

Според него собственикът на Бейтар е бизнесмен, който се грижи само за бизнеса си. Не иска никой да му се меси, дори бордът. Той ясно показва, че той е шефът и дори сам прави състава на отбора. Въпросът се превръща в правен спор и се стига дотам да му бъдат предложени клубове, на които искат да го продадат. Хайстер вече е говорил с Томас Дол, треньорът на Ференцварош, който го е следил и е харесвал стила му на игра. Германецът е смятал, че бекът ще се впише идеално в системата му.

Унгарците обаче отпадат в квалификациите на Лига Европа, в първенството завършват наравно, след като са записали 4 победи. За ръководството това е достатъчно, за да уволни Дол. Вероятно заради евротурнирите, според Хайстер. Клубът назначава за треньор Сергей Ребров, с когото печелят шампионата с 13 точки преднина. Това е първата титла в кариерата на германския защитник. Следващият сезон повтаря предишния, като в добавка Ференцварош се класира за груповата фаза на Шампионска лига, за първи път от 25 г. насам.

В големите мачове обаче, в които унгарският тим има за съперници грандове като Барселона с Лионел Меси и Ювентус с Кристиано Роналдо, той остава на пейката, въпреки че в шампионата е титуляр. Този факт обаче не дразни новото попълнение на Лудогорец.

"Нашият треньор има двама играчи, между които избира за всяка позиция. Моят конкурент Елдар Сивик е млад, национал е и играе на същото ниво като мен. Междувременно, доста узрях в тези неща и вече не гледам ограничено на това. Благодарен съм за всяка минута, защото е всичко друго, но не и нормално за мен изведнъж да играя в Шампионска лига. Това винаги е било моя мечта", категоричен е германецът.

Ференцварош пада с 1:5 от каталунците, а Хайстер играе 27 минути. Споделя, че е бил развълнуван и нетърпелив за мача. "Накрая стигнахме до този огромен стадион. Стоях там до звездите, с които винаги играя във FIFA и Playstation", разказва той и посочва, че не е поискал фланелката на Меси, тъй като е предвидил, че всички ще я искат. Аржентинецът дава знак, че ще я даде в тунела, но след това "просто изчезна".

Резултатът и срещу "Старата госпожа" не е добър - 1:4. Тук обаче Марсел събира смелост и иска фланелката на Роналдо, но получава пренебрежително махване.

"Той ми изглеждаше ядосан. Само махна пренебрежително с ръка, когато му я поисках. Може би защото не ни вкара. Или може би защото му взех топката, когато се опита да дриблира. Този момент бе заснет и го публикувах в Instagram. Най-красивото преживяване в живота ми", споделя защитникът през смях.

След 3 много успешни години във Ференцварош, Марсел Хайстер преминава във Фехервар, където остава 2 сезона. Докато играе за 34-кратният шампион на Унгария, се заговаря, че той може да стане национал на страната. Оказва се, че има баба унгарка, но тъй като не е направил 5-годишен престой там, не се получава.

И ако някой има съмнения, че футболистът, роден в Германия, но играл в Хърватия, Израел и Унгария, ще се впише бързо в Лудогорец, то ще припомним негови думи отпреди няколко години.

"Никога не съм имал проблеми с вписването някъде. Не съм срамежлив или сдържан, обичам да общувам с хората и нямам проблем да започна разговор с непознат. Това определено беше и е голям плюс в живота ми. Обичам, когато играя с много футболисти от различни култури".

Е, в българския шампион има играчи от 14 народности, с него стават 15. Остава само да видим колко ярко ще блести Хайстер в Разград. Между другото, той е замесен в много болезнен момент за Лудогорец. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички