"Тайни от бг елита": Ас на Лудогорец с 3-степенно "меню" за самоусъвършенстване


"Тайни от бг елита": Ас на Лудогорец с 3-степенно "меню" за самоусъвършенстване
Снимка: Оф. сайт на Лудогорец

15437 0

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни истории, свързани с играчи от Първа лига. В шестото ѝ издание ще Ви разкажем за една по-малко известна част от биографията на Якуб Пьотровски от Лудогорец.

Полузащитникът е особено ценен играч за "орлите" и за Полша, тъй като не се задоволява с постигнатото, нито с наученото на тренировки и в мачове, а работи по усъвършенстването си постоянно. На първо място, той си сътрудничи с индивидуален анализатор - Пржемислав Гомулка.

"Открихме се случайно. Чухме се по телефона и така се започна. Пшемек живееше във Франкфурт, на час и половина от Дюселдорф, така че можехме да тренираме много. Или той идваше при мен, или аз при него. Все още си сътрудничим, въпреки че той сега живее в Полша, така че работим през интернет и се ограничаваме до анализи", обясни скоро след трансфера си в Разград полякът.

"Анализираме играта ми от различни ъгли. Отваря ума Ви. Веднъж в Погон Шчечин треньорът Коста Руянич ми показа много видеа и с Пшемек правим същото. Виждам в себе си как мога да се развивам чрез анализ. Работим върху поемането на повече рискове, позиционирането и сканирането на пространството. Никога не съм имал проблем да спечеля дуел, но понякога не съм бил в правилната позиция", разказа още той.

"Също и в защита. Анализираме къде и как мога да се позиционирам по-добре противника си. Коя зона да затворя. Напред се фокусираме върху това да гледаме най-отдалечената точка след поемане и да видим съотборника, който стои най-далеч. Ако можете да видите отдалечените, можете да видите и тези по-близо. Казах и от какво се чувствам зле, какво бих искал да подобря и т.н.

Намирам това за много полезно. Освен треньора Руняич, никой не седна с мен на четири очи, за да анализира играта ми. Напълно нормално е, треньорите се фокусират върху целия отбор, но затова рядко можеш да говориш с някого и да се фокусираш върху себе си. Затова не виждам никакви недостатъци на подобно сътрудничество", допълва халфът.

Отделно Пьотровски работи и със спортен психолог. Започва сътрудничество с такъв, след като през 2019 година преминава в белгийския Генк, но почти не играе за тима. Клубът е платил 2 милиона евро за правата му, но треньорът му гласува доверие през първия сезон в само 11 мача.

Причината за това е, че точно преди началото на сезона полякът получава контузия и не тренира с тима 2 седмици. В отсъствието му отборът се представя силно и треньорът не вижда причина да променя състава си. Освен това за позицията му в Генк има жестока конкуренция.

Психологът, който му помага да излезе от ситуацията, е дама. "Тя е дамата, пред която мога да се отпусна. Най-накрая мога да кажа на някого, че понякога ставам посред нощ и мисля само за футбол. Мисля и за факта, че не играя. Но трябва да съм по-спокоен, това не е здравословно. Психологът ме насочи към правилните пътища. Сега съм напълно наясно, че всичко, което правя, го правя за себе си. Развивам се, така че дори да не играя, работата ми не е напразна", споделя звездата на "орлите".

И това изглежда не стига на Пьотровски, защото той си прави и собствен анализ на играта си. След мач обича да гледа видеа, с коуто разбира къде е можел да се позиционира по-добре и какво трябва да подобри. А в този линк можете да прочетете тайна на съотборника му Серджио Падт, с която той не се гордее. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички