Лудогорец обезвреди и подчини ЦСКА в битката за върха


Лудогорец обезвреди и подчини ЦСКА в битката за върха
Снимка: LAP.BG

11463 0

Надеждата на Бруно Акрапович, че ще успее да излезе победител в гросмайсторския дуел с Валдас Дамбраускас, се оказа напразна, след като Лудогорец обезвреди и подчини ЦСКА , печелейки с 1:0 битката за върха в Първа лига в дербито на кръга. 

Единственото попадение падна още в 4', след като Текпетей се разписа на празна врата, а за гола ключова роля имаше Кирил Десподов. Той размина 2-3 играчи в червено, за да влезе в наказателното поле и да стреля. Бусато спаси, но топката се озова в играча на Шалке 04 и той нямаше проблем да се разпише. 

Крилото на Каляри бе автор на всичко по-интересно пред вратата на "червените", но Десподов така и не успя да се разпише сам. В същото време ЦСКА отправи повече удари в мача (9 срещу 5), но нито един от тях не беше точен или пък опасен. 

ЦСКА остава на 6 точки от Лудогорец в битката за титлата в Първа лига, като "орлите" са с 45 точки и вървят уверено към крайната цел - 10-а поредна титла и пращане на рекорда на ЦСКА от 9 поредни в историята. "Червените" все пак едва ли ще загубят надежда, тъй като до края на шампионата има достатъчно време за обрат. 

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Още в 4' домакините стигнаха до първото си опасно положение, което се превърна и в гол. Кирил Десподов напредна по лявото крило и съумя да се вклини между двама защитници на ЦСКА, нахлувайки в наказателното поле. Той веднага стреля, Бусато успя да парира шута му, но пръв до топката стигна Текпетей, който се разписа на празна врата - 1:0. 

ЦСКА се опита да изнесе играта в половината на съперника, но още в 17' Лудогорец пропусна прекрасен шанс да реализира втори гол, а в главните роли отново бяха Текпетей и Десподов. Играчът на Шалке успя да изведе крилото в наказателното поле, като българският национал преодоля Бусато с удар, но Юрген Матей с прекрасен шпагат спря топката от това да влезе във вратата. 

Същата комбинация можеше да донесе гол за Лудогорец в 33'. Текпетей проби отдясно и центрира отлично за Десподов, който беше на границата на малкия пеналт, и то съвсем непокрит. Топката беше добре насочена и той трябваше да я насочи с глава във вратата, но изненадващо я прати над вратата. 

10 минути по-късно Кирил Десподов направи и 4- и пропуск в мача. Той отне топката от Амос Юга, напредна през центъра между цялата защита на ЦСКА и от 12 метра стреля мощно, но Бусато го спря така, както направи и в началото на мача - второ спасяване на стража срещу играещия под наем от Каляри флангови футболист. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Възпитаниците на Дамбраускас намалиха темпото в своята игра в началото на втората част и предоставиха инициативата на своя опонент. Те се "дръпнаха" 10-ина метра по-назад и изоставиха пресата в половината на ЦСКА, което позволи на гостите да градят по-спокойно атаките си. Това обаче не доведе до коренна промяна за армейците, които така и не стигаха до опасности в наказателното поле на опонента. 

Бруно Акрапович се реши на смени едва в 72', когато пусна на терена Кох, заменяйки Пламен Гълъбов, докато Варела се появи на мястото на Вион в опит на треньора да увеличи остротата по почти неизползваното дясно крило на атаката. 15 минути преди края и Чарлс записа дебют, заменяйки яловия Йомов. 

В 78' ЦСКА създаде първото си по-сериозно положение за гол, след като при центриране от пряк свободен удар отдясно на наказателното поле Тиаго насочи топката към далечната греда, където Жорди Кайседо се освободи от защитата и стреля с глава, но ударът му беше крайно разочароващ. 

И тези промени обаче не доведоха до нищо. В 82' Амос Юга се озова пред наказателното поле, но заобиколен от 4-ма играчи реши да стреля, а ударът му бе едновременно много слаб и крайно неточен. 

Вместо ЦСКА да стигне до сериозна ситуация за гол, Лудогорец изпусна два шанса да се разпише. Първо в 88' Доминик Янков изведе Кешеру в наказателното поле, руменецът преодоля Бусато с удар, но защитник успя да избие на метър пред голлинията. Минута по-късно Десподов разсече защитата на ЦСКА за пореден път и подаде на Янков, но той се засуети и не успя да отправи удар. 

СТАРТОВИ СЪСТАВИ 

Лудогорец (4-2-3-1): Пламен Илиев – Антон Недялков, Жосуе Са, Оливие Вердон, Жордан Икоко - Алекс Сантана, Анисе Абел - Кирил Десподов, Каули Оливейра, Бърнард Текпетей - Клаудиу Кешеру

ЦСКА (3-4-1-2): Густаво Бусато – Юрген Матей, Петър Занев, Пламен Гълъбов - Джером Синклер, Тибо Вион, Брадли Мазику, Амос Юга - Тиаго Родригес, Георги Йомов, Жорди Кайседо

ПРЕДИ ДВУБОЯ 

През миналия сезон Лудогорец изравни 9-те поредни титли на ЦСКА, което беше рекорд, който не се очакваше някога да падне. Сега "червените" се надяват да не позволят на "орлите" да подобрят това постижение, а победа в Разград изглежда задължителна, за да могат армейците да поставят под напрежение селекцията на Дамбраускас. 

Подновяването на шампионата не донесе много радост за феновете на "червените", които трябваше да понесат продажбите на Валентин Антов и Али Соу, което от своя страна доведе и до решението на Ганчев да се раздели с акциите на отбора (нещо, което той все още не е сторил). Проблемите извън терена обаче не се отразяват на тима и с традиционната за Бруно Акрапович прагматичност ЦСКА спечели с по 1:0 първите си две по-тежки изпитания - срещу Славия и Черно море. 

Лудогорец пък "залитна" сериозно в гостуването си в Пловдив на Локомотив и, въпреки че водеше с 0:1, но в крайна сметка загуби с 3:2 и позволи на ЦСКА да доближи тима само на 3 точки - 42 за "орлите" срещу 39 за основния преследвач. 

Шампионите все пак могат да влязат със самочувствие в срещата, тъй като "червените" имат само 3 победи в Разград, от които само една е за шампионата. В същото време последните 6 мача между двата тима завършват наравно, като в тази поредица имаше и 4 поредни нулеви равенства. 

В ЦСКА най-големият проблем се оказа невъзможността на Адалберто Пеняранда да играе в Разград заради проблем в адукторите. Той беше най-добрият играч на тима в първите два мача след подновяването на шампионата. В Лудогорец няма значими проблеми преди дербито. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички