10 от 10! Лудогорец отново е шампион на България!


10 от 10! Лудогорец отново е шампион на България!
Снимка: Ivan Ivanov / LAP.bg

5310 0

За десета поредна година Лудогорец отново е шампион на България! "Орлите" надиграха Берое с 3:1 като домакини в първи мач от плейофите на Първа лига, с което преждевременно си осигуриха 10-а поредна рекордна титла в българския елит. Шампионите са на четири титли от европейския рекорд за най-много поредни титли (14), който се държи от латвийския Сконто (Рига) и гибралтарския Линкълн Ред Импс.

Двубоят бе белязан и от друг исторически момент - за пръв път в употреба влезе системата за видеоповторения (ВАР). Нещо повече: ВАР трябваше да се намесва съдбоносно при две от попаденията в мача. Първо ВАР помогна на домакините, след като гол на Кирил Десподов бе правилно зачетен, въпреки че първоначално бе отменен за засада. Берое обаче възстанови равенството малко по-късно, когато след намесата на ВАР бе отсъдена дузпа в полза на заралии.

След почивката Лудогорец срещна известни трудности да пробие отбраната на Берое, но в заключителните минути гостите се умориха, а това от своя страна позволи на "орлите" да стигнат до победата. Резервите Доминик Янков и Клаудиу Кешеру се разписаха в мрежата на Берое, за да осигурят 10-а поредна титла на своя отбор. Тимът е с 67 точки на върха в подреждането и не може да бъде застигнат нито от ЦСКА, нито от Локомотив Пловдив. 

ЛУДАТА РАДОСТ НА ХЕГЕМОНА ЛУДОГОРЕЦ СЛЕД 10-АТА ПОРЕДНА ТИТЛА (ГАЛЕРИЯ)

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Още в самото начало на срещата Лудогорец създаде работа на ВАР. Удар на Кирил Десподов към вратата на Берое се отклони в ръката на противников играч в наказателното поле. Съдията обаче не видя основания за отсъждане на дузпа, тъй като ръката на футболиста бе плътно прибрана към тялото. ВАР също не се намеси и играта бе подновена с корнер, от който не последва нищо опасно.

В петата минута Десподов изведе Текпетей сам срещу вратаря. Стражът Генадий Ганев успя да се намеси, за да отклони топката в напречния стълб, а след това играч на Берое за малко да си вкара автогол, пращайки кълбото отново в гредата. При атаката останаха съмнения за засада на Текпетей, след като Десподов се забави твърде много с подаването.

В 29-ата минута Лудогорец откри резултата. Елвис Ману подаде към дебнещия на ръба на засадата Кирил Десподов, който успя да изпревари вратаря Генадий Ганев и да я прати в мрежата. Попадението първоначално бе отменено заради засада, но след намесата на ВАР бе установено, че Десподов и Теди Мезаг са били на една линия, а голът бе признат за редовен - 1:0!

Осем минути по-късно ВАР отново трябваше да се намеси, а благодарение на това Берое изравни резултата. След центриране в наказателното поле бранителят на Лудогорец Оливие Вердон игра с ръка. Съдията първоначално не даде сигнал за дузпа, но след това бе посъветван от колегите си да разгледа отново ситуацията с помощта на ВАР. Арбитърът промени решението си и отсъди дузпа, която бе реализирана от Макута - 1:1!

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Пет минути след подновяването на играта Лудогорец изпусна страхотен шанс да си върне преднината в резултата. Елвис Ману бе изведен зад гърба на отбраната на Берое, след което последва удар по диагонала, който преодоля стража Ганев, но срещна страничния стълб, за да напусне терена в аут.

В следващите минути Лудогорец продължи да притиска своя съперник, но без особен резултат. Едва в 79-ата минута "орлите" се добраха до победен гол. Влезлият като резерва Доминик Янков получи подаване в наказателното поле. Последваха няколко финта от младока, който накрая отправи удар към далечния ъгъл, който стражът Ганев докосна, но не успя да избие извън очертанията на вратата - 2:1!

В 83-ата минута шампионите се добраха и до трето попадение. Кирил Десподов получи пас зад отбраната на Берое, а след това крилото предпочете да асистира за резервата Клаудиу Кешеру, за когото единствено остана да вкара на празна врата 112-ия си гол в елита на българския футбол - 3:1!

ПРЕДИ СРЕЩАТА:

Макар и да не направи особено силен сезон, шампионът Лудогорец отново се откъсна пред преследвачите си с достатъчно комфортна преднина, за да се доближи на победа от десетата си поредна титла. Ако днес "орлите" победят тима на Берое, то те ще убият и математическите шансове да бъдат застигнати от ЦСКА и Локомотив Пловдив.

Лудогорец се изправя срещу Берое в най-подходящия момент: заралии са разкъсвани от проблеми, които няма как да не окажат влияние на играчите. Освен това тимът е на дъното в първата шестица и няма шансове за евротурнирите, тоест няма за какво да се бори освен за честта си. Лудогорец от своя страна се намира в добра форма и едва ли ще допусне изненада.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

ЛУДОГОРЕЦ: 1 Кристиан Кахлина - 3 Антон Недялков 4 Сисиньо 10 Елвис Ману 11 Кирил Десподов 24 Оливие  Вердон 25 Стефан Баджи 32 Жосуе Са 37 Бърнард Текпетей 88 Вандерсон 95 Каули Оливейра

БЕРОЕ: 33 Генадий Ганев 5 Теди Мезаг 6 Александър Цветков 10 Гаюс Макоута 11 Алиун Фал 19 Александър Василев 20 Стив Фуртадо 21 Кийлън Лебон 22 Октавио Мантега 25 Георги Ангелов 29 Еривалдо 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички