"Орлите" са до стената: Колко пъти и кога последно се е случвало това с Лудогорец? ЦСКА и Левски замесени


"Орлите" са до стената: Колко пъти и кога последно се е случвало това с Лудогорец? ЦСКА и Левски замесени
Снимка: Ludogorets.com

4796 0

ЦСКА 1948 е в серия от 8 поредни мача без победа във всички турнири (6 в Първа лига), но държи първото място и в последния изигран кръг от шампионската група върна интригата за титлата с пълна сила. Отборът на Атанас Рибарски спря Лудогорец и двата тима приключиха при равен резултат 2:2.

Това постави "орлите" в неособено комфортна позиция, в която не всичко е в техните ръце. Лидер е ЦСКА с 80 точки - една повече от разградчани. Така при два успеха за "армейците" в оставащите два кръга те при всички случаи ще вдигнат титлата за първи път от над 10 години насам.

Това би прекратило впечатляващата доминация на Лудогорец, която продължава вече 11 години. Трябва да отбележим обаче, че отборът вече е бил в такава позиция през този период, но въпреки това в крайна сметка е триумфирал с титлата.

Случаите, в които Лудогорец не е бил лидер 2 кръга преди края в Първа лига

Любопитното е, че и в двата пъти, в които това се е случвало на Лудогорец, начело на отбора е бил именно... Ивайло Петев. Той трябва да премине през драматичен обрат още при първия си сезон начело на "орлите"... първата кампания, в която отборът е в елита на България.

При общо 30 кръга през сезон 2011/12 ЦСКА губи от Миньор Перник с 0:2 в 28-ия кръг, но въпреки това остава с 66 точки - две повече от разградчани при оставащи два мача. В 29-ия кръг "армейците" побеждават Литекс с 4:1, а Лудогорец се справя с Калиакра с 4:0.

Предстои директен сблъсък между двата тима в последния кръг, а "червените" просто не трябва да загубят. След гол на Мирослав Иванов в 19-ата минута обаче "орлите" надделяват с минималното 1:0 и завоюват първата си шампионска титла с точка преднина.

Още през следващия сезон е другият критичен момент за Петев и компания. Тогава в 28-ия кръг Левски бие шампиона и събира 67 точки срещу 66 за втория Лудогорец. В 29-ия кръг "сините" сломяват Етър с 3:0, а "орлите" се справят с Ботев Пловдив (2:0).

Идва и последният кръг, в който разградчани побеждават Монтана с 3:0, а Левски повежда на Славия в 33-тата минута чрез Базил де Карвальо. Пред препълнения "Георги Аспарухов" всички усещат титлата, преди да се стигне до автогола на Везалов в 74-тата минута. До края безбройните "сини" атаки се разбиват като вълни в скали и "белите" правят Лудогорец шампион.

Оттогава до този сезон, макар и да е имало оспорвани кампании (по-малко на фона на категорично завоюваните титли от Лудогорец), никога не се е случвало "орлите" да не са на върха два кръга преди края на шампионата.

Разбира се, не само в България се стига до подобни драматични развръзки в последните кръгове. Вижте специалния материал на SportLive по темата - "те просто трябваше да спечелят": Велики обрати и съкрушителни падения (ВИДЕО).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички