"Те просто трябваше да спечелят": Велики обрати и съкрушителни падения (ВИДЕО)


"Те просто трябваше да спечелят": Велики обрати и съкрушителни падения (ВИДЕО)
Снимка: Колаж: SportLive.bg, снимки: Lap.bg и Getty Images

4293 0

Сезон 2022/23 в германската Бундеслига официално завърши, а шампион за 11-а поредна година стана Байерн Мюнхен. Борусия Дортмунд имаше нужда от успех срещу Майнц в последния кръг, за да си гарантира титлата, но пред препълнен стадион у дома приключи при равенство 2:2 срещу "средняка" в подреждането, който не се бореше за нищо, освен за честта си.

"Борусия Дортмунд като Левски"

Това напомни на мнозина български привърженици два случая от родния шампионат от нетолкова далечното минало. Наскоро се навършиха 10 години от единия. А именно онова злополучно равенство на Левски срещу Славия у дома, оставило сериозна рана в умовете и сърцата на "сините" фенове.

Тогава пред препълнен стадион "сините" просто трябва да спечелят, за да са шампиони и да прекъснат задаващата се серия на "орлите". Всичко тръгва по отличен начин с гол на Базил де Карвальо в 33-тата минута и хилядите по трибуните предусещат титлата. До автогола в 74-тата минута на Везалов.

Макар да има немалко сезони, в които Лудогорец печели с точка разлика, сякаш това е най-драматичният триумф. До него можем да поставим и този от първия сезон на "орлите" в елита. Тогава те посрещат ЦСКА у дома в последния кръг, а "армейците" са с две точки аванс, като ги устройва и равенството. Мирослав Иванов обаче се превръща в герой (19') за минималния успех и историческия първи триумф.

Драмите в английската Висша лига: Сити, Юнайтед, Ливърпул и Челси

В английската Висша лига също е изпълнено с напрегнати моменти в последните години. В няколко от тях е замесен Манчестър Сити, който и тази година стана шампион - за трети пореден път. И през сезон 2018/19, и през 2021/22 изглеждаше сякаш "гражданите" ще направят "невъзможната издънка".

И в двата случая завършват с точка повече от Ливърпул. През 2018/19 за момент мърсисайдци са обнадеждени, след като Брайтън повежда, но секунди след това резултатът е изравнен, а впоследствие се стига до разгром с 1:4. През миналата кампания обаче случаят бе далеч по-различен. Четвърт час преди края Сити изостава с 0:2 от Астън Вила, но само в рамките на пет минути - между 76-ата и 81-вата, Сити вече води, като до края не изпуска преднината си от един гол.

Разбира се, няма как да подминем и сезон 2011/12 и моментът, с който Серхио Агуеро си гарантира легендарния статут на "Етихад Стейдиъм". Онова 3:2 с две попадения в добавеното време срещу Куинс Парк Рейнджърс, което оставя "гражданите" с равен брой точки с Манчестър Юнайтед, но по-добра голова разлика.

Преди Сити да набере сила "червените дяволи" имаха драматични битки с Челси. Първо през сезон 2007/08 "сините" от Лондон финишират с две точки по-малко след равенство в последния кръг с Болтън (трябва все пак да отбележим, че и при успех нямаше да са шампиони поради по-лошата голова разлика). Две години по-късно урокът бе научен и Челси разгромява с 8:0 Уигън, за да финишира с точка повече от Юнайтед.

Когато титлата се решаваше в последния кръг

В началото на века пък Борусия Дортмунд завърши магически сезон - пълна противоположност на този. През 2001/02 отборът става шампион с аванс от една точка пред Байер Леверкузен. "Аспирините" обаче печелят едва 4 от възможни 12 точки в последните 4 кръга, което ги лишава от титлата.

Година по-рано Рома е близо да повтори грешката на Байер, но в Серия А. Ювентус финишира с отлична серия от победи, докато "вълците" завършват наравно в 2 от последните 3 кръга, но в най-важния мач - последният за сезона, печелят с 3:1 над Парма и финишират с две точки аванс като шампиони.

Завършваме подбраните случаи с българско участие. През сезон 2010/11 Твенте с титуляр Николай Михайлов води с точка пред Аякс преди последния кръг. Двата гранда се изправят в пряк дуел като последен мач, а още в 23-тата минута Аякс повежда, като до края не изпуска преднината си.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички