Мощен Лудогорец разпиля Шамрок Роувърс и гледа към следващия кръг на елиминациите в Шампионска лига


Мощен Лудогорец разпиля Шамрок Роувърс и гледа към следващия кръг на елиминациите в Шампионска лига
Снимка: Ivan Ivanov / LAP.bg

7325 0

Лудогорец надигра тотално шампиона на Ирландия Шамрок Роувърс, но победи само с 3:0 в първи мач от втория квалификационен кръг на Шампионската лига. След този успех на своя „Хювефарма Арена“ родният хегемон взе добър аванс преди реванша в Дъблин след седмица и вече предвкусва класирането си за следващата фаза.

В герои за разградчани се превърнаха Пиерос Сотириу, който отбеляза две попадения за домакините преди почивката, и Игор Тиаго, реализирал в добавеното време на мача. Голаджията от Кипър вкара в 26-ата и 35-ата минута, като сътвори истинско шоу през първото полувреме.

С прибавените два гола на сметката си кипърският стрелец вече има на актива си 7 попадения за Лудогорец в евротурнирите. Сотириу вкара още веднъж, секунди след като удвои преднината на „орлите“, но се оказа, че е бил в положение на засада.

Именно след удар на кипъреца дойде и най-спорната ситуация в мача, при която разградчани не получиха чиста дузпа. Сотириу стреля с глава в 41-ата минута, топката срещна ръката на Роберто Лопес, след което се отби и в дясната греда. Португалският съдия Жоао Пинейро обаче ощети домакините, неотсъждайки удар от бялата точка. Като оправдание може да му послужи невъзможността да се използва ВАР на този етап от турнира.

След почивката Лудогорец понамали оборотите. Гостите обаче не успяха да се възползват. В добавеното време Игор Тиаго фиксира крайното 3:0 с дебютния си гол в евротурнирите с екипа на "орлите".

По този начин разградчани продължават да са със суха мрежа от началото на сезона. В досегашните си 5 официални мача те не са допуснали нито един гол, а са реализирали 11.

При краен успех срещу Шамрок Роувърс, Лудогорец ще се изправи срещу победителя от двойката Динамо Загреб – Шкупи.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Закономерно Лудогорец има териториално превъзходство в началните минути на двубоя. В 3-ата минута се стигна до първото добро слизане към вратата на гостите. Бърнард Текпетей получи топката зад гърба на отбраната, но защитник се намеси и топката излезе в корнер.

В 8-ата минута Алекс Сантана получи на границата на пеналта, шутира слабо към вратата, но защитник изби в нов корнер.

Четири минути по-късно дойде първият точен удар в мача. Отправи го Каули, но топката рикошира в бранител и не затрудни вратаря Алън Манус.

Текпетей нахлу мощно отдясно в 15-ата минута, след което центрира прострелно, но няшаше играч в зелено, който да засече топката.

ГОЛ! Логичното се случи в 26-ата минута, когато натискът на домакините се увенча с успех. Сисиньо върна към Каули, който центрира към Сотириу в пеналта, а кипърецът се измъкна от опеката на защитник и с глава матира Манус – 1:0.

Лудогорец продължи да диктува събитията на терена, а голът се печеше пред вратата на ирландците.

ГОЛ! Само 9 минути, след като откри резултата Сотириу удвои преднината на Лудогорец. Каули проби отдясно, последва удар на Рик Джонатан, избит пред голлинията, но кипърският голаджия се оказа най-съобразителен и прати топката в мрежата на гостите – 2:0.

Само 60 секунди по-късно Сотириу реализира отново, но попадението му бе отменено заради засада.

В 39-ата минута Каули попаде към Рик Джонатан, но той стреля неточно с глава.

В 41-ата минута дойде най-спорното положение, при което домакините бяха ощетени. Сотириу пак се измъкна и стреля с глава към вратата. Топката се отби в ръката на Роберто Лопес, след което срещна десния страничен стълб, но реферът Жоао Пинейро не отсъди дузпа за Лудогорец.

Малко след това Алекс Сантана би малко встрани от целта.

В последната минута на първото полувреме Каули отправи страхотен удар от 22-23 метра, но Манус със сетни усилия изби в корнер.

Лудогорец доминираше тотално преди почивката и гостите изкараха късмет, че не инкасираха повече попадения. Хората на Анте Шимунджа отправиха 10 удара, а гостите от Ирландия нито един.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Четири минути след подновяването на играта гостите отправиха първия си удар в мача. Дилън Уотс би в аут от трудна позиция.

След час игра Рик Джонатан изстреля снаряд по посока на вратата на Манус. Кълбото профуча в аут.

След почивката хората на Анте Шимунджа явно понамалиха леко оборотите, но всяка тяхна бърза контраатака вещаеше опасност пред Манус.

В 69-ата минута Шон Хор пропиля най-чистото положение за гостите. Озовал се сам на изгодна позиция той би твърде далеч от целта.

В 82-ата Греъм Бърк от Шамрок пробва да центрира отляво, но топката рикошира в тялото на Шоу и заплашително се насочи към вратата на Серджио Падт. За късмет нидерландецът бе на мястото си и спаси, избивайки в корнер. Това на практика се превърна и в първия точен удар за гостите.

Две минути преди края Бърк шутира от фаул, но топката срещна тялото на Десподов и излезе в корнер.

В добавеното време на срещата Манус се намеси решително след удар на Сантана от около 20 метра.

ГОЛ! В четвъртата минута на добавеното време резервата Игор Тиаго сложи точка на спора, фиксирайки крайното 3:0 с удар от точката на дузпата.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Лудогорец: 1. Падт, 4. Сисиньо, 24. Вердон, 32. Пластун, 3. Недялков, 95. Каули, 7. Сантана, 23. Шоу, 73. Рик, 37. Текпетей, 19. Сотириу

Шамрок Роувърс: 1. Манус, 5. Грейс, 4. Лопес, 3. Хоаре, 22. Лионс, 16. О’Нийл, 26. Маккан, 7. Уотс, 8. Фин, 20. Гафни, 17. Тоуъл

ПРЕДИ МАЧА

Лудогорец ще се бори със зъби и нокти да прескочи минимум в следващия квалификационен кръг към групите на Шампионска лига. За целта възпитаниците на Анте Шимунджа ще преследват задължителна категорична победа над шампиона на Ирландия, за да не треперят на реванша.

Разградчани елиминираха предишния си съперник Сутиеска с общ резултат 3:0. Родният хегемон все още не е допуснал нито един гол мрежата си в официален мач. В нашето първенство Лудогорец победи с 3:0 Септември София, а след това удари с 2:0 и Локомотив Пловдив.

И шампионът на Ирландия премина с лекота през първия квалификационен кръг. В него Шамрок Роувърс отстрани първенеца на Малта Хибърниънс също с общ резултат 3:0.

Ако се справят с коравите ирландци, „разградските орли" ще се изправят срещу хърватския гранд Динамо Загреб или македонския Шкупи в третия квалификационен кръг на ШЛ. При крах срещу Шамрок, Лудогорец ще продължи в третия предварителен кръг на Лига Европа, където ще играе загубилия от същата двойка Динамо Загреб - Шкупи.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички