Лудогорец се връща на европейска сцена и има план срещу Копенхаген


Лудогорец се връща на европейска сцена и има план срещу Копенхаген
Снимка: БГНЕС

930 0

Тази вечер Лудогорец посреща датския шампион Копенхаген в първи 1/16-финал в Лига Европа. На "Васил Левски" целта пред разградчани е една - да направят решителна крачка към следващата фаза в турнира.

През есента "орлите" вече сториха нещо, което не е правено от български тим - да влязат и излязат от групите на Шампионската лига. Сега искат полетът им да продължи. Поне до четвъртфиналите - такава задача си поставиха веднага след жребия.

На пътят им обаче стои отбор, който също остави силна есен зад гърба си и който идва във втория по сила турнир от лъскавата надпревара Шампионска лига. При това успя да вземе 9 точки в група с Лестър, Порто и Брюж.

Всъщност двата отбора имат много общо, но и много се разграничават. И Лудогорец, и Копенхаген са хегемони на домашната сцена. След влизането си в елита разградчани неизменно триумфират у нас. Вече наредиха пет титли и уверено летят към нова - имат 7 точки преднина пред втория Левски.

Тимът от датската столица е в идентично положение -през новия век спечели 10 шампионата. В Копенхаген никой не се съмнява, че през лятото ще има нов парад с титлата - отборът е непобеден в първенството и е с аванс от 11 пункта пред Брьондби.

Видно е, че домашната сцена е отесняла и на двата клуба. Затова те търсят по-сериозно присъствие под светлините на прожекторите в надпреварите на Стария континент. Да, все още са много далеч от големите риби, но пред един от тях ще се удаде възможност да направи нелош рейд и да накара да се зашуми сериозно около него.

Разградчани вече са били на тази фаза. И са я преодолявали успешно - преди три години елиминираха Лацио и играха 1/8-финал в Лига Европа. Датските лъвове обаче не са го правили. Те ще участват в битка напролет в евротурнирите за първи път от сезон 2010/11, когато бяха елиминирани от Челси в Шампионска лига на 1/16-финалите. Те никога не са играли осминафинал на Стария континент в историята си.

Тази вечер на "Васил Левски" ще видим два коренно различни стила - латиноамериканския на Лудогорец срещу прагматичния на здравите физически датчани.

Георги Дерменджиев има само един проблемен пост в състава - левият бек. Титулярят Натанаел пропусна последната седмица от подготовката, защото се прибра в родината си поради лични проблеми. Това му попречи да вземе участие в последната контрола с Марибор (2:2) и мача с Монтана (4:0). Вместо него по левия фланг на отбраната игра Йордан Минев. 36-годишният бранител получи лека травма в отложения мач от Първа лига, но вече е възстановен. До последно Дерменджиев ще се колебае на кого да заложи, но шансовете на Минев да започне са малко по-големи.

На вратата ще бъде Владислав Стоянов, а в отбрана ще действат още Сисиньо, Козмин Моци и Хосе Паломино.

Двойката в халфовата линия също е ясна - капитанът Светослав Дяков ще си партнира с Абел Анисе. Тонът в играта на разградчани ще задава Марселиньо.

В предни позиции ще се разчита на Джонатан Кафу, Вандерсон и Лукоки. Първият ще е на върха на атаката за сметка на Кешеру, а Вандерсон и Лукоки ще си сменят местата на фланговете.

На пейката пък ще са двете нови попълнения Ренан дос Сантос и Жоао Пауло.

Очаква се Лудогорец да не се хвърля още в началото на двубоя в атаки. А да дебне и да пробва да накаже съперника си на контри - това е една от най-големите слабости в играта на датчаните.

Треньорът на Копенхаген Столе Солбакен ще заложи на любимата си схема 4-4-2. Той понесе един удар преди мача -заради травма в глезена двата сблъсъка с Лудогорец ще пропусне крилото Бенямин Вербич. Аут заради контузии са още Николай Томсен и Дани Амакваа.

На вратата на датчаните ще бъде шведският национал Робин Олсен, карето пред него ще е Анкерсон, Йоргенсен, Йохансон u Аугустинсон. В средата на терена ще са Кбист, новото попълнение Матич, Фалк и Туту, а в нападение ще са Андреас Корнелиус и парагваецът Федерико Сантандер.

Който удря пръв, удря два пъти. На тази максима ще се уповава Лудогорец. Възпитаниците на Георги Дерменджиев ще се опитат да вземат аванс у дома, за да се чувстват по-комфортно на "Телиа Паркен" след седмица.

Вероятни състави:

Лудогорец: Стоянов, Й. Минев, Паломино, Моци, Сисиньо, Лукоки, Анисе, Марселиньо, Дяков, Вандерсон, Кафу

Контузен: Витиня

Наказани: няма

Копенхаген: Олсен, Анкерсен, Йоргенсен, Йохансон, Аугустинсон, Фалк, Матич, Квист, Туту, Корнелиус, Сантандер

Контузени: Томсен, Амакваа, Вербич

Наказани: няма

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички