Лудогорец отпадна от Лига Европа, но наби вял Аякс в исторически мач (ВИДЕО)


Лудогорец отпадна от Лига Европа, но наби вял Аякс в исторически мач (ВИДЕО)
Снимка: Ivan Ivanov / LAP.bg

7866 0

Лудогорец не успя да обърне нещата в своя полза, но и не сведе глава пред Аякс. Разградчани записаха историческа победа с 1:0 над нидерландския колос във втората битка помежду им от плейофния кръг на Лига Европа.

Единственото попадение на "Йохан Кройф Арена" бе дело на влезлия като резерва в началото на второто полувреме Матиас Тисера. Аржентинецът получи страхотно центриране отдясно от друга смяна - Доминик Янков, откривайки резултата в 62-рата минута на срещата.

Изключително горчив за "червено-белите" бе фактът, че завършиха срещата без шут в рамките на вратата на "зелените". Това от своя страна подкани част от привържениците на тима да напуснат стадиона преждевременно.

Домакините все пак продължиха напред в турнира след 4:1 в първия мач в Разград и общ резултат 4:2 в тяхна полза. Така Аякс си гарантира място в групите на втория по сила европейски клубен турнир, докато разградчани ще очакват жребия за своята група в Лигата на конференциите.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Аякс започна с мигновен и мощен натиск мача. Още в първите минути родният тим бе притиснат в собствената си половина, а домакините на няколко пъти поставиха под напрежение противниковата врата.

Разградчани постепенно съумяха да усмирят устрема на опонента си. След 10 минути игра "орлите" дори започнаха да гледат към съперниковото наказателно поле, но атаките им биваха спирани още преди последната третина от игрището.

В 22-рата минута Бърнард Текпетей подхвана обещаваща атака, но бе спрян с цената на нарушение. Иван Йорданов застана зад топката, но я изпрати високо в трибуните.

След 35 минути игра двата тима успяха да си разменят едва по един удар. Нито един от тях обаче не беше точен. Домакините имаха лек превес в притежанието на топката (54% на 46%).

Първото полувреме завърши без особено сериозни ситуации пред двете врати. В последната секунда Стивън Бергвайн опита да си изпроси дузпа, но не успя да заблуди главния съдия.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Вторите 45 минути започнаха по подобие на първите - с натиск от страна на домаините. Малко по-малко от 10 минути след подновяването на играта обаче голови положения все още липсваха.

ГОООЛ! Лудогорец поведе в резултата след 62 минути игра на "Йохан Кройф Арена". Ключови се оказаха двете смени на Ивайло Петев с включването на Доминик Янков и Матиас Тисера. 

Българският нападател проби отдясно, центрирайки и поставяйки топката точно на крака на своя съотборник. Тисера от своя страна стреля от непосредствена близост, а Рамай спаси. При добавката обаче прошка нямаше!

ВИДЕО ОТ ПОПАДЕНИЕТО

12-кратният шампион на България започна още по-усилен натиск върху именития си противник след откриващия гол. "Орлите" все по-трайно се установиха в половината на съперника си.

В предпоследната минута от редовните 90 Доминик Янков можеше да удвои резултата за своя тим. Българинът получи подаване около точката за изпълнение на 11-метрови наказателни удари, но се размина с нея. Това стори и стоящият зад гърба му Рик.

"Орлите" все пак не съумяха да наваксат изоставането си с 3 попадения и отпаднаха от Лига Европа. Въпреки това, Лудогорец постигна историческа победа срещу един от най-великите отбори на Стария континент и заслужено ще чака жребия за групите в Лигата на конференциите.

Стартови състави

Аякс: Рамай, Сетфорд, Гаай, Клаасен, Салах-Едине, Бегхуис, Вос, Расмусен, Хлинсон, Годс, Артсен, Банел

Лудогорец: Слуга, Хайстер, Вердон, Сонко-Сундберг, Витри, Пьотровски, Гонсалвеш, Йорданов, Видал, Текпетей, Секо

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Преди мача

Това ще е първо гостуване на Лудогорец на "Йохан Кройф Арена", след като за първи път през този сезон се изправя срещу нидерландския колос. Добрата новина за настроението на родния тим е успеха над Берое с 5:0, който бе постигнат през кампанията. 

Аякс пък не игра през уикенда и ще е много по-свеж от съперника, който вече натрупа 13 официални срещи от началото на сезона. Сред големите новини в Нидерландия са осъществените сделки през последно време: Кудус, Санчес и Фитц-Джим бяха трансферирани, а отборът бе подсилен от Микаутадзе. 

Ако "орлите" не успеят да поднесат огромна изненада, то те ще се класират за групите на Лига на конференциите. През този сезон в началото отстраниха Балкани от Косово, но още във втория кръг за Шампионска лига бяха елиминирани от Олимпия Любляна. Рейдът в Лига Европа започна срещу Астана в третата предварителна фаза.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички