"Изпитах истинско щастие" - да изпаднеш в екстаз от трансфер.. в слабак от Първа лига?


"Изпитах истинско щастие" - да изпаднеш в екстаз от трансфер.. в слабак от Първа лига?
Снимка: Оф. стр. на Ботев (Враца) във Фейбук

5056 0

В България не сме свикнали чужденците да хвалят футбола ни. Това, с което сме свикнали, е те да идват в нашето първенство с намерението да запишат най-много един успешен сезон и след това да отидат някъде другаде. В по-добро първенство, в по-развита държава. Това в голяма степен важи и за Лудогорец, който има две важни предимства пред който и да е друг български клуб - високи заплати и възможност да се играе в евротурнирите.

Затова думите на един чужденец, че е благодарен за възможността да играе у нас и най-после чувства, че трудът му е оценен ни накараха да зяпнем от изненада. При това този футболист казва тези слова не за ЦСКА, Лудогорец или Левски, не дори за Локо (Пд) или Берое, а за скромния Ботев (Враца), който почти всеки сезон в елита се бори за оцеляване, а заплатите там определено не са основният мотив да искаш да играеш в тима.

Но Хосе Пабло Грахеда е щастлив да играе именно там. Причината за това е, че 20-годишният гватемалец 8 години търси път към професионалния футбол и досега е удрял на камък. До идването в Ботев. Халфът играе футбол от шестгодишен, а на 12 г. пътува за Испания, за да сбъдне мечтата си и да стане професионален футболист. Грахеда минава през юношеските гарнитури на няколко испански клуба, сред които Хетафе, Райо Валекано и Бетис.

"Когато ми казаха, че този клуб ме иска, изпитах огромно щастие. Моето семейство, моите приятели и аз го приехме с голяма радост и с нетърпение да започна. В този момент си казах, че си е струвало всичко, което направих. Истината е, че не е лесно да напуснеш дома на 12 години и да отидеш в нова страна. Да напуснеш семейството си и когато ми съобщиха новината, почувствах, че всичко това си заслужава", обясни той пред "ESPN".

"От доста време съм в Испания, минал съм през гарнитурите на Хетафе, Райо и Бетис. Цялата ми работа сега е оценена. Това, за което се борих, най-накрая беше постигнато и аз съм много щастлив, че тази възможност - да играя в европейска първа дивизия, ми се отдаде. Това е уникална възможност", казва още той.

Грахеда е най-младият гватемалец в историята, подписал с първодивизионен отбор в Европа. Той ще бъде третият футболист от тази страна, който се състезава в елитно първенство на Стария континент. Той играе като опорен халф, но може да играе и като атакуващ такъв. В страната му го наричат "Тоти", като италианската легенда Франческо Тоти.

Целта на привличането на гватемалеца е отборът да спре да се бори да оцелее и да направи добър сезон. Самият футболист мечтае Ботев да се класира за евротурнирите. "Това е отбор с много история, вече е на повече от 100 години. Харесва ми това, което прочетох, което видях. Кой знае, сезонът може да мине много добре и да се стремим към страхотни неща. Много съм благодарен за възможността, която Ботев ми дава, и се надявам да помогна с каквото мога за постигането на целите", категоричен е халфът.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички