Херо е абсолютен тактически гений и цяла Европа го научи


Херо е абсолютен тактически гений и цяла Европа го научи
Снимка: Официален сайт на Лудогорец

6940 0

Смяната на Георги Дерменджиев с Димитър Димитров - Херо предизвика много полемики в българските футболни среди, най-вече заради момента, в който беше направена тя. Но действията на ръководството на Лудогорец са вече все по-бледи за футболните фенове, а това се дължи на абсолютно безупречното представяне на опитния български специалист и абсолютно гениалните му тактически решения, които изведоха "орлите" до №1 в група "C" на Лига Европа.

Срещу Брага Димитър Димитров изненада абсолютно всички, след като направи смяна на вратата и постави Ренан дос Сантос (дебют в Лига Европа), а още по-шокираща беше липсата на Светослав Дяков в стартовите 11. Херо дори промени схемата - докато всички очакваха разновидност на 4-3-3, той заложи на по-дефанзивната 3-4-3 със силни халф-бекове, които да бъдат "дублирани" от един от централните защитници. Дори в предни позиции Херо заложи на различна постройка - Джоуди Лукоки като централен нападател, а зад него - Вандерсон и Марселиньо.

Херо прибегна до тази схема, за да ограничи силната игра по крилата на своя съперник, както и да спре подаванията към високите нападатели на съперника. И успя - с изключение на по една ситуация през първото и второто полувреме пробивите по крилата за Брага бяха невъзможни, тъй като всеки път в зона от 3-ма души Лудогорец блокираше всеки опит за набег по фланга. Това принуди Спортинг да играе с центрирания и опити за пробиви през центъра, но това не е стилът на този отбор и това си пролича. В единствените случаи, в които домакините успяваха да създадат опасност през крилата, Ренан беше последна преграда - другата поднесена от Херо изненада, донесла дивиденти на Лудогорец. В предни позиции ситауцията беше ясна - да бъде реализиран гол на контраатака или от статични положения. Точно това и се случи след гол на Моци с глава след корнер и автогол, до който се стигна благодарение на бързината на Лукоки.

Същото беше и положението срещу Хофенхайм, когато Лудогорец допусна много ранен гол, но "орлите" продължиха да играят, следвайки неотлъчно тактиката на своя треньор - директни подавания и мощни пробиви от центъра към крилата, където Вандерсон и Лукоку използваха своите индивидуални качества. И в този мач Херо поднесе тактическа изненада на своя съперник - Марселиньо като "фалшива деветка", като и в този случай това се оказа неразгадаем за съперника ход, довел до пълен обрат. Срещу Басакшехир "орлите" изиграха още един страхотен двубой в защита, но тогава разновидост на 4-4-2. Като се сумират трите срещи и тактическата дисциплина, показана от Лудогорец, не е случайно, че българският шампион е на първо място в групата си в Лига Европа.

Но нима някой е очаквал друго от Херо? Все пак това е един от най-добрите треньори изобщо в историята на България и дори на Балканите. Това е човекът, който през 1995 година запозна родния футбол с това какво е "зонална защита" - успешно приложена за пореден път срещу Брага. Единственото притеснение, което е възможно да има около представянето на Димитров, е свързано с вътрешния шампионат. Познат като защитно гуру, бившият национален селекционер има леки проблеми в Първа лига срещу отбори, които се отбраняват грамотно и индивидуалната класа на Вандерсон, Марселиньо и Лукоки понякога няма да е достатъчна. Но в Лига Европа е различно - там никой няма да излезе дефанзивно срещу Лудогорец. И точно в такива битки геният на Димитров блести с пълна сила. Както е било винаги, когато става въпрос за един от най-добрите в бранша. Независимо дали води Левски, Черноморец, Иртиш или Лудогорец.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички