Александър Томаш: Имаме да догонваме феновете си, играчите искат Европа


Александър Томаш: Имаме да догонваме феновете си, играчите искат Европа
Снимка: Kiril Bekyarov / LAP.bg

1123 0

Старши треньорът на Локомотив Пловдив - Александър Томаш, даде обширно интервю преди подновяването на родния шампионат. Пред "Тема Спорт" той говори за предстоящите изпитания, победата в пловдивското дерби и целите пред отбора.

Отдадеността ли е основна причина за това, че Локо Пд записа най-добрия старт след онзи паметен за клуба шампионски сезон от 2003/04?

"Представянето на Локомотив е съвкупност от няколко фактори – индивидуалните качества на играчите, тяхното желание за победа, взаимното доверие и подкрепата на нашата публика. Но аз в момента не се интересувам от тази статистика и не гледам класирането. Прекалено рано е. На този етап са важни цифрите от показателите, които демонстрират играчите по време на тренировки и мачове", заяви Томаш.

"Аз съм наясно, че ние сме направили една малка крачка в посоката, в която искам да вървим. Тепърва ни очаква много работа и надграждане, за да видя онова лице на отбора, което имам в главата си. За него обаче са нужни търпение, постоянство и много работа, като всички трябва да стоим здраво стъпили на земята и да имаме реална преценка за това къде сме и какво трябва още да направим", допълни още той, след което коментира и успеха в пловдивското дерби срещу Ботев Пловдив.

"Щастлив съм, че изживях онази емоция. Този мач притежава наистина уникална харизма, но за мен всичко бе приключило 5-10 минути след последния съдийски сигнал. Оставих момчетата да изживеят радостта, която заслужиха, но след това наистина предстоеше по-трудното. Те бяха емоционално изцедени и трябваше да направим така, че да са готови за следващия мач. За нас най-важен е всеки предстоящ двубой. Какво е станало в миналия, няма значение", категоричен беше специалистът, като разкри колко важни са предстоящите мачове с ЦСКА, Левски и Лудогорец.

"Само тези мачове ли ни остават до края на годината? Не! Какво, ако спечелим тях, а загубим всички останали? Не бива да се фокусираме върху отделни съперници. За нас най-важен е всеки следващ двубой. Да, изброените отбори са много качествени. Разполагат с отлични футболисти и много добри треньори, но ние ще се стремим да покажем най-доброто от себе си и независимо от резултата да излезем от терена с високо вдигнати глави.

И затова ние ще трябва да покажем по-голямо сърце. Но нека не забравяме, че има още стойностни отбори като Черно море, а не бива да забравяме Ботев, Славия… Няма да деля съперниците и да се съсредоточаваме повече върху един или друг противник. Локомотив трябва да побеждава във всеки един мач. Нима нашите фенове пеят по-малко срещу едните, а повече срещу другите? Аз и по-рано казах, че искам да виждам същото себераздаване на терена, каквото ни показват от трибуните", сподели наставникът, който не пожела да коментира скандалното решение следващият мач на тима да се играе в понеделник от 15:00 ч.

Какви са целите пред отбора?

"Нямаме спуснати задължителни цели, но аз усещам и виждам в самите футболисти желанието да играят в Европа. Аз и хората, с които работя, сме максималисти. Ние искаме да видим един можещ Локомотив, който да е сред водещите отбори и всеки да се съобразява с него. Мечтите нямат таван. Да, те се материализират в купи и медали, но аз освен това искам да видя сериозно лице и в евротурнирите.

Целта е отборът да показва игра, каквато демонстрират тимовете от поне средно европейско ниво. Тук говорим за детайли като владеене на топката, преса, контрапреса, преливане в различните фази… За жалост в големите първенства подобни теми отдавна не се дискутират. Нашата цел е да достигнем тяхното ниво. Локо може да е фактор в Европа, а това е моята цел, както и на ръководството, защото във фактор не се превръщаш само в спортен план, а са нужни още компоненти. Ние към момента имаме само публика, която отговаря на най-високите световни стандарти. Ще трябва да настигнем феновете си", завърши Томаш.

Ето на какви позиции търсят играчи "смърфовете"

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички