Във вечерта на Уелтън: Левски продължи хегемонията си в баражите и отново ще се бори в Европа (ВИДЕО)


Във вечерта на Уелтън: Левски продължи хегемонията си в баражите и отново ще се бори в Европа (ВИДЕО)
Снимка: Lap.bg

5759 0

Левски се наложи с 2:0 над Арда в баража за Европа и сложи край на Първа лига за сезон 2022/23! Попаденията за “сините” бяха дело на Уелтън, който откри в 36-тата минута със стотния си удар от началото на сезона в Първа лига, а крайния резултат оформи в 58-мата минута с глава след центриране на юношеския национал Асен Митков.

Така възпитаниците на временния наставник Елин Топузаков продължиха две серии, от които едната с ключово значение - “сините” записаха третата си поредна победа над съперника през кампанията и постигна четвърта поредна победа в общо 4 баража, които е играл в битката за Европа. През годините последователно бяха побеждавани Верея, Черно море и Етър.

Домакините логично стигнаха до успеха над 7-мия в крайното класиране на Първа лига, след като бяха по-настоятелния тим през цялото време. Гостите също имаха своите шансове около и след първото попадение, но така и не изравниха, което улесни “сините” и в началото на втората част нанесоха решителния удар по пътя към Лига на конференциите!

Първо полувреме

След 120 секунди дойде първият опит пред една от двете врати, която се отвори пред Радослав Цонев. Той бе изведен на стрелкова позиция и след рейд по левия фланг само своевременна намеса на Андреев предотврати откриващото попадение.  

В 9-тата минута се стигна до първите сериозни опасности пред юношата на ЦСКА - Анатолий Господинов. Първоначално Уелтън стреля от дистанция, а българинът изби. Топката обаче попадна в Рикардиньо, но и той не успя от близка дистанция да се справи със стража. 

Последваха още няколко опита до изминаването на първия четвърт час от страна на Левски, в които най-деен бе именно Уелтън, но те бяха много разочароващи.

Светослав Ковачев бе близо до това да открие резултата след поливин час игра, но волето му се озова точно в Пламен Андреев, който "замръзна" и спря топката.

ГОЛ! Уелтън откри за Левски в 36'. Той бе изведен по левия фланг от Краев и след серия от финтове матира Али, за да стреля между краката му. Кълбото попадна в долния десен ъгъл на Господинов за 1:0!

Второ полувреме

В рамките на по-малко от 10 минути бяха създадени по няколко положения пред двете врати. Последното такова бе на Ел Джамили, който засече остро центриране с глава, но кълбото профуча над напречната греда.

ГОЛ! 58-мата минута бе ключова за домакините, които отново чрез Уелтън покачиха преднината си до 2:0! Той напредна първоначално с топка в крака, но реши да комбинира и не след дълго се озова в наказателното поле, докато младият Асен Митков изпрати високо центриране, което бразилецът завърши успешно с глава!

В следващите минути срещата се разкъса и бяха показани общо 4 жълти картона - по един за двамата вратари, а такива последваха за Митков и Георгиев.

Стартови състави

Левски: 1 Пламен Андреев  2 Жереми Петри 5 Келиан ван дер Каап 6 Цунами 8 Андриан Краев 9 Рикардиньо 11 Джавад Ел Джемили 17 Уелтън 27 Асен Митков 30 Филип Кръстев 50 Кристиан Димитров

Арда: 1 Анатолий Господинов 2 Джуниет Али 3 Умар Сако 7 Абубакар Тунгара 8 Милен Желев 9 Преслав Боруков 10 Светослав Ковачев 11 Александър Георгиев 21 Радослав Цонев 24 Алекс Петков C 99 Станислав Иванов

Преди мача

Възпитаниците на временния наставник Елин Топузаков надвиха Арда при последните си две срещи, но именно в предходните две на "Герена" кърджалийците се наложиха съответно с 2:0 и 2:1. Така в общо 4 срещи в столицата между двата тима - те са си разменили по два успеха. 

Днес за домакините ще отсъстват Роналдо, който продължава да лекува травма в глезена, Ноа Сонко Сундберг, който получи червен картон в мача срещу ЦСКА, и Хосе Кордоба, който също е сред контузените. 

Гостите са в серия от 10 срещи без поражение и спечелиха 6 от тях, 4 от които в серия преди неделната битка. Те имаха сериозни претенции около деня на битката, след като част от звездите на тима имаха контракти до 10 юни, но "сините" така щяха да имат с едно денонощие по-малко за възстановяване. 

В крайна сметка БФС промени първоначалната промяна и остави двубоя за неделя, както искаха от Левски.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички