Сундберг идва в Левски като медалист от Световно и част от гамбийската история


Сундберг идва в Левски като медалист от Световно и част от гамбийската история
Снимка: Оф. сайт на Левски

3092 0

Тази есен Левски привлече защитника Ноа Сонко Сундберг, който може да е на 25 години, но има сериозен опит и най-вече знае как се постигат мечти във футбола. Това го прави особено ценен за "сините", които имат няколко мечти на този етап, които зависят от футболистите - стабилна игра през пролетта, класиране за евротурнирите в края на сезона и спечелване на Купата на България.

Сундберг е роден в Швеция, но баща му е гамбиец. Затова не е изненада, че два от големите му успехи са постигнати под различен национален флаг. От 2011 до 2016 г. защитникът играе за различни шведски гарнитури (14 мача за до 19 г. и 21 за до 17 г.), дебютира на 20 септември 2011 г. в мача срещу Норвегия и записва цял мач. Върхът му е през 2013-а, когато печели бронза на Световното първенство до 17 години, провело се в ОАЕ. Там Сундберг стартира в 6 от 7-те мача, но в двубоя за бронза, който е срещу Аржентина, сяда на пейката заради контузия в бедрото. В този мач Швеция побеждава с 4:1 и завоюва първия в историята медал на световни първенства до 17 г.

Този момент е исторически и славен, но дотук за Ноа Сонко има един по-значим в кариерата му. Той е съвсем скорошен - класирането на втората му родина Гамбия на Купата на африканските нации, което се случва за първи път в историята на нацията. Сундберг помага за това постижение, като паметен е квалификационният мач срещу Габон, в който Гамбия печели с 2:1, а той играе силно срещу африканската звезда Пиер-Емерик Обамеянг.

"Когато излязохме от арената, имаше хиляди хора, които щурмуваха автобуса ни. Може би успяхме да преминем 200 метра за 20 минути, защото беше претъпкано с хора и полицията не можеше да се справи, просто беше хаос. Реакциите бяха абсолютно истерични. Полуфиналът на Световното до 17 г. през 2013-а беше нещо голямо, но това е рзлично ниво. Вероятно най-голямото нещо, което съм постигал", коментира новото попълнение на Левски.

Впоследствие отборът на Сундберг стигна до четвъртфиналите в Камерун, след като бе елиминиран от домакина. Самият защитник записа 3 непълни мача или 219 минути, но остана много недоволен от условията на турнира. 

В клубен план кариерата му преди Левски преминава в 3 отбора - първият е АИК, чийто юноша е. В мъжкия тим влиза на 6 август 2013 г., а дебютът му е невъзможен за забравяне. Той се включва в последните минути на приятелския мач с Манчестър Юнайтед, като заменя Никлас Бакман пред над 30 000 зрители на "Френдс Арена" в Солна. Мачът завършва с равенство 1:1. Сундберг подписва с шведския клуб за 3 години, в които изиграва 40 мача, вкарва 3 гола и дава 1 асистенция. Следва един сезон под наем в Сундсвал, за който прави 52 мача и бележи 4 пъти. Асистенциите му са 3.

Най-дълъг е престоят му в последния му клуб преди трансфера на "Герена" - Йостерсунд. Там гамбийският национал играе в периода 2018-2021 година, записва 107 срещи, разписва се 5 пъти и подава 2. През сезон 2021 обаче тимът завършва последен в елита и изпада във втора дивизия. Това обаче не е единственият проблем на "Ямткрафт Арена" - Сундберг, а вероятно и други негови съотборници са недоволни от начина, по който научават, че собственикът им е обвинен във финансови престъпления и е отстранен от длъжността си.

Въпросният бизнесмен Даниел Киндберг се грижи всеотдайно за отбора, но журналисти виждат някои конфликти в управлението му. Например че по времето, в което Йостерсунд е в третото ниво на шведския футбол, играчите летят със самолет за всичките си мачове, а посещаемостта на домакинските им срещи е под 1000 души. Или че разполага с добре платени чуждестранни играчи. Киндберг е обвинен във финансови измами и нарушаване шведския закон за обществените поръчки.

"Трябваше да прочетем за това в медиите, а като екип ние трябваше да знаем всичко предварително", недоволен е Сундберг от случилото се. В крайна сметка през декември бившият му шеф е оправдан по всички обвинения от Апелативния съд и сега може да се завърне на пост в шведския елитен футбол, ако пожелае.

Въпреки че винаги е играл в отбрана, идолът на Ноа Сонко Сундберг е легендарният шведски голаджия Златан Ибрахимович. И настоящият защитник на Левски има една възможност да играе рамо до рамо с него, а именно на Олимпийските игри в Рио през 2016-а. Тогава Сундберг е включен в предварителния тим на Швеция, а треньорът се надява и Ибрахимович, който съвсем наскоро се е оттеглил от националния отбор на "тре конур", да се включи. В крайна сметка обаче настоящата звезда на Милан не го прави, а Швеция със Сундберг в състава отпадна от Игрите в груповия етап, след като завърши последен в своята група.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички