Шефът на руското разузнаване се е застъпил за Божков в ОАЕ?


Шефът на руското разузнаване се е застъпил за Божков в ОАЕ?
Снимка: Getty Images/Guliver

2396 0

Доста високопоставен човек от Русия е бил този, който се е застъпил за освобождаването на Васил Божков от ареста в ОАЕ. Според БНТ, става въпрос за директора на руското военно разузнаване Сергей Наришкин. Въпросният мъж е бивш председател на руската Дума.

Според агенция "ТАСС", Наришкин е бил на среща с ръководителите на специалните служби на ОАЕ на 12 февруари. На нея са били обсъдени перспективите за сътрудничество в борбата срещу международния тероризъм. По-рано пък информационна агенция WAM (ОАЕ) е съобщила, че руснакът е дошъл в Дубай начело на делегация. Той е преговарял с вицепрезидента и премиер на ОАЕ Мохамед бин Рашид Ал Мактум по повод състоянието и перспективите за развитие на двустранните отношения.

Наришкин е в черния списък с лицата, които имат забрана да влизат в ЕС (и България). Смятан е за един от най-близките хора на руския президент Владимир Путин. Според слуховете, шефът на руското разузнаване в изтънчен познавач на изкуството и колекционер, което може да го е срещнало и сближило с Божков.

Като председател на Думата, Наришкин влезе в санкционните списъци на САЩ и ЕС заради анексирането на Крим. Съгласно Решение на Съвета 2014/151/ОВППС от 21 март за изпълнение на Решение 2014/145/ОВППС Наришкин не можеше да стъпва в страна-членка на ЕС или да минава дори транзит на територията на такава държава, но въпреки това преди 6 години председателят на "Атака“ Волен Сидеров го покани да дойде в България. От МвнР тогава предупредиха, че това е невъзможно. През 2018 година обаче руският посланик в САЩ Анатолий Антонов съобщи, че Наришкин е бил в САЩ, вече в качеството си на ръководител на руското военно разузнаване – и отново за среща на тема "тероризъм". Междувременно, стана ясно, че Левски и НКП организират поход за обединение. Подробности вижте в този материал

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички