Гол-шедьовър изкова триумфа на Лудогорец над Левски в Първа лига


Гол-шедьовър изкова триумфа на Лудогорец над Левски в Първа лига
Снимка: Оф. сайт на Левски

19696 0

Българският шампион Лудогорец победи Левски с минималното 0:1 като гост при подновяването на Първа лига след паузата заради коронавируса. Единственото попадение на стадион "Георги Аспарухов" отбеляза Каули Оливейра Соуза след страхотен удар от дистанция секунди след началото на второто полувреме.

Двубоят бе сравнително равностоен, като "сините" успяха да се противопоставят на своя съперник, макар и да не извлякоха желания резултат. Освен попадението мачът беше белязан от още две любопитни ситуации. През първото полувреме гол на Лудогорец бе отменен заради спорна засада, а през втората част Левски имаше претенции за дузпа след игра с ръка на Георги Терзиев.

С тази победа Лудогорец стана единственият отбор, който има седем победи като гост на Левски, а "сините" вече 13 поредни мача не могат да победят разградчани. Освен това "орлите" изравни рекорд на Литекс за най-дълга серия без загуба, постигната от провинциален тим - 29.

Лудогорец увеличи преднината си на върха в класирането, като вече разполага с 58 пункта - с девет точки повече от втория Локомотив (Пловдив), който по-рано през деня победи Етър (Велико Търново). Левски от своя страна остава на трето място с 46 точки.

Коментарите на треньорите Петър Хубчев и Павел Върба след мача четете ТУК и ТУК. А как се разви срещата по минути четете в следващите редове:

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Двубоят започна с едноминутни аплодисменти за легендата на Левски Петър Дончев, който почина на 96-годишна възраст. В ложите пък се забеляза присъствието на новия мажоритарен собственик на "сините" Наско Сираков и предишните собственици на клуба Спас Русев, Тодор Батков, Томас Лафчис, както и на изпълнителния директор Павел Колев.

Още в шестата минута, вдъхновени от подкрепата по трибуните, "сините" стигнаха до отлично положение за гол. Паулиньо отне топка в средата на терена и подхвана бърза контраатака. Стигна се до подаване по земя в наказателното поле към Станислав Иванов, който веднага стреля към вратата на гостите, но Антон Недялков блокира удара.

В 10-ата минута Абел Анисе опита удар от сериозна дистанция, който не затрудни стража Милан Миятович. Пет минути по-късно Вандерсон овладя в наказателното поле и подаде към изтеглилия се назад Клаудиу Кешеру. Румънският нападател стреля опасно, но Миятович успя да избие в корнер. В следващите минути оборите спаднаха, а Лудогорец започна да упражнява все по-голям контрол върху играта.

В 25-ата минута Кешеру изведе Мавис Чибота, който центрира остро в наказателното поле, а футболист на Левски вкара топката в собствената си мрежа. Страничният съдия обаче бе вдигнал флаг за засада, а автоголът - отменен, макар и ситуацията да беше спорна. Стоп кадър на отсъдената засада вижте тук.

В 36-ата минута крайният бранител Иван Горанов се беше включил в предни позиции и получи подаване, което веднага изстреля в долния ъгъл на вратата на Лудогорец. Владо Стоянов обаче успя да спаси и да избие в корнер. Минута по-късно Клаудиу Кешеру опита опасен удар, преминал встрани от целта. В ответната атака Стайн Спиерингс на свой ред застраши вратата на Лудогорец, но без да налага намеса от Стоянов. В края на първата част отново Спиерингс стреля директно от пряк свободен удар, но Стоянов спаси с една ръка.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Само 24 секунди след подновяването на играта българският шампион откри резултата. Каули Оливейра Соуза комбинира със сънародника си Вандерсон, който му "заложи" топката за изстрел от дистанция. Соуза не се поколеба и отправи неспасяем удар към вратата на Милан Миятович, който не можа да реагира - 0:1.

В следващите минути Левски опита да отговори на удара, но без особен резултат. Лудогорец успя да "приспи" играта и да не позволи на съперника си да създава главоболия пред вратата на Владо Стоянов. Едва в средата на второто полувреме Найджъл Робърта опита опасен удар след бърза контраатака. Малко след това в игра се появи Филипе Нашименто на мястото на Симеон Славчев.

В 70-ата минута Мавис Чибота проби през средата на терена и стигна до границата на наказателното поле, откъдето стреля към вратата на Левски. Ударът му бе пласиран точно под напречния стълб, но Милан Миятович успя да избие в корнер. Четири минути по-късно Найджъл Робърта овладя фронтално срещу вратата на Лудогорец и веднага отправи удар към вратата на Владо Стоянов, профучал встрани от дясната греда.

Малко по-късно футболистите на Левски имаха претенции към съдията за отсъждане на дузпа. След като Стайн Спиерингс нахлу в наказателното поле, топката се удари в ръката на Георги Терзиев. Главният арбитър обаче прецени, че няма доводи за отсъждане на 11-метров наказателен удар и остави играта да продължи.

ПРЕДИ МАЧА

Добрата новина е, че на стадиона ще има и фенове, като допустимият брой е около 5 000 заради заповедта на здравния министър Кирил Ананиев. Според нея стадионите трябва да се запълват до 30% от капацитета им.  Освен това на трибуните в Сектор А са разположени и стотици поликарбонатни фигури на "сини" привърженици, които са част от инициатива преди да стане ясно, че бъдат допускани фенове.

Около състава наставникът Хубчев има известни проблеми.Той няма да може да разчита на 3-ма основни футболисти - Живко Миланов и Хали Тиам, които са контузени, както и Нуно Рейш, който вече не е в клуба. Единствената въпросителна е кой да заеме мястото на Живко Миланов отдясно, като вариантите са два - Деян Лозев и Ивайло Найденов. Павел Върба пък ще бъде без контузените Пламен Илиев и Светослав Дяков. Лудогорец води с 9 точки преди Левски, като отборът на Павел Върба е и с мач по-малко. Победа днес срещу столичани ще доближи "орлите" още повече до поредната им титла.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Левски: Милан Миятович, Иван Горанов, Холмар Ейолфсон, Ивайло Найденов, Паулиньо, Симеон Славчев, Найджъл Робърта, Йоанис Каргас, Стайс Спиерингс, Мартин Райнов, Станислав Иванов

Лудогорец: Владислав Стоянов, Антон Недялков, Георги Терзиев, Драгош Григоре, Сисиньо, Анисе, Стефан Баджи, Вандерсон, Каули, Мавис Чибота, Клаудиу Кешеру

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички