"Предложението дойде от Христо Стоичков": Игор Томашич си спомни за престоя в България


"Предложението дойде от Христо Стоичков": Игор Томашич си спомни за престоя в България
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

8252 0

Бившият бранител на Левски Игор Томашич даде интервю за предаването "Код Спорт" по "RING", в което се изказа ласкаво за феновете на "сините" и разказа как се е стигнало до предложението да играе за националния отбор на България преди години.

Хърватинът бе част от емблематичния отбор на Станимир Стоилов, който стигна до 1/4-финал за Купата на УЕФА и влезе в групите на Шампионска лига. Със синята тениска изигра 116 мача във всички турнири, в които се отчете с 4 гола и 2 асистенции. За "лъвовете" пък има 16 участия между 2006 и 2009 година.

Игор, какво би казал за феновете на Левски?

"Нямам думи! Свалям им шапка за всичко, което направиха за Левски, особено през последните години. Показаха на сегашния отбор как се обича Левски, какво трябва да се прави за Левски. Показаха им, че трябва да станат отбор, всички да са като един, за да могат да печелят купата и първенството".

Прие българско гражданство, за да играеш в националния отбор на страната. Разкажи ни от кого дойде предложението и срещу кого дебютира с екипа на "лъвовете"?

"Предложението дойде от Христо Стоичков. Мисля, че беше през май месец, току-що беше свършило първенството. Говорихме и аз му казах, че ще помисля малко. Отидох на почивка, върнах се за подготовката и казах "да". Исках да направя нещо повече в кариерата си. Първият ми мач беше през август 2006 г. в Уелс, завършихме 0:0".

Защо на няколко пъти отказа повиквателните за националния отбор?

"Един път отказах. Беше през 2008 г., тогава бях в Израел. Беше ми трудно там, в началото не играх в клубния ми тим, жена ми беше бременна, малката се роди… Тогава мислех, че не мога да дам 100% за отбора. Не исках да дойда и да взема мястото на някой друг".

Защо реши да си тръгнеш от Левски?

"Мисля, че дадох всичко. Спечелихме много, направихме много. В един момент имах чувството, че ми трябва нещо друго. Нещо ново да ме мотивира, някакво ново предизвикателство".

Къде е разликата между хърватския и българския футбол? Защо хърватите са много добре ценени в чужбина? Навсякъде в големите първенства имат футболисти, а ние, за съжаление, нямаме.

"Така е понякога във футбола. Не мога да кажа, че българският футбол нямаше големи футболисти. Когато бях в националния отбор, там бяха Бербатов, Стилиян, Мартин Петров. Много добри футболисти, които направиха кариера. Може би ще се случи една или две генерации в Хърватия да не отиват на световно или европейско. Винаги така се получава, това е нормално".

Вижте още: "Очаквам битка за титлата между Лудогорец, Левски, ЦСКА и..." - Козмин Моци с прогноза за сезон 2022/23

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички